La ce sunt bune simulările pentru examene

elevi in clasa

elevi in clasa

Este un an dificil pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a deoarece la finalul anului școlar îi așteaptă un examen greu. Este vorba despre Evaluarea Națională și examenul Bacalaureat.

Am întrebat părinți, profesori, părinți-profesori și elevi despre cât de realiste și utile sunt evaluările care vor avea loc în luna martie.

Roxana Goga, profesor de matematică, școala Ita Wegman, București

Aceste simulări sunt o mare problemă pentru elevi, profesori, școală și chiar părinți! Pentru o categorie restrânsă de elevi sunt bune fiindcă îi mobilizează si atunci învață mult mai mult timp si își organizează mai bine timpul. Astfel obțin rezultate mai bune. Pentru alții, acestea pot fi nesemnificative, dar de regulă această categorie de elevi oricum obține rezultate foarte bune.

De cele mai multe ori, nu sunt si nici nu pot fi în concordanță cu materia predată. Și asta deoarece unii profesori își organizează planificarile în funcție de nivelul clasei. Sigur, ar exista totusi o programă, dar nu întotdeauna se potrivește! Profesorii corectează voluntar. Unii o fac din suflet și cu convingere, iar alții revoltați pentru ca trebuie sa stea peste program nefiind plătiți!

Pot spune că în proporție de 80% sunt simulări fără sens! Dacă elevii nu obțin o notă care se trece în catalog, niciodată aceste simulări nu vor fi cu adevarat reale! O propunere ar fi să se dea simulare la sfârșitul semestrului, nu în martie, cu nota în catalog ca la teza semestrială, iar aceste teste să fie propuse ori de către SNEE (Serviciul Național de Evaluare și Examinare) ori de către profesorul clasei. Astfel se poate realiza o situație statistică reală.

Manuela David, profesor la Colegiul Național Petru Rareș, Suceava, părinte de elev care a dat simulare de clasa a XII-a

Ca părinte, aceste evaluări dau măsura a ceea ce știe elevul. Dacă sunt lipsuri, acestea încă mai pot fi îndreptate până la examenul final. Sunt mulți elevi care 'se trezesc' după aceste simulări că știu puțin sau mai deloc și atunci intră în priză să recupereze. Și încă mai au timp să recupereze până în vară. Părintele află și el de rezultate și, dacă e cazul, are timp să se replieze.

Aceste simulări bulversează puțin activitatea în școală din punct de vedere administrativ, dar merită efortul. Rezultatele nu se trec în catalog, tocmai pentru că se consideră că programa nu a fost parcursă în totalitate. Subiectele sunt ceva mai dificile decât la examene. Rezultatul poate fi estimat ca fiind mai mic sau egal cu nota de la examenul care urmează.

La matematică însă, subiectele de la simulare BAC XII sunt exact pe aceeași structură ca și cele de la BAC-ul care urmează. Se anunță schimbări în bacalaureat, dar pentru anul școlar următor. La limba română, spre exemplu, se va schimba.

Pentru familie, e foarte bună evaluarea de la simulare, în comparație cu autoevaluarea verbală a elevului – “lasă că mă descurc”.

Pentru profesor, e utilă pentru că stabilește stadiul de pregatire a examenului. Să nu uităm, bacul nu este un examen obligatoriu!

Evaluarea națională este precedată de evaluări pe parcurs (clasele a II-a, a IV-a, a VI-a ) pentru a acomoda elevul, dar simularea de la clasa a VIII-a este fix după structura testului de evaluare națională și respectă aceleași cerințe organizatorice (intrarea în sală, supraveghetori, teze secretizate).

Discuțiile despre gradul de dificultate al subiectelor de limba română sau matematică sunt în fiecare an, dar tot în fiecare an există elevi de 10, fie că e greu fie că e ușor, dar și elevi care nu iau nota minimă 5, în aceleași condiții.

Pentru elevi, cred că e necesar acest antrenament pentru examene, pentru că și emoțiile, capacitatea de concentrare, de expunere, redactare, de sintetizare, finalizare, structurare, răspunsurile la obiect, intervin în notă.

Ana Dumitru, clasa a XIX-a, Liceul Gheorghe Șincai, București

'La început, nu am luat în serios aceste simulări, dar pentru mine a fost un duș rece simularea de anul trecut. La matematică am avut un punctaj < < tragic > > , așa că am hotărât cu părinții să începem studiul intensiv. Până în vară, am putut recupera destul de mult. Aceste simulări atrag atenția că examenul nu e o glumă și că e musai să ne punem cu burta pe carte. Mie mi-au prins bine anul trecut.'

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro