La an nou, alte taxe si impozite

Uncategorized

Noul Cod fiscal intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Cu un plan de buget inteligent, cresterea taxelor nu te mai ia prin surprindere…

2007, in cifre fiscale

 • 1 Cota unica de impozitare va ramane 16%, iar TVA-ul (Taxa pe Valoarea Adaugata) va fi, in continuare, de19%. Ambele vor ramane nemodificate pana in 2008.
 • 2 In noul Cod fiscal, asigurarile voluntare private de sanatate vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit.
 • 3 De la 1 ianuarie 2007, va trebui sa iti platesti impozitele trimestrial.
 • 4 Salariul mediu net va creste in 2007 cu 10,4% si va ajunge la 900 lei.
 • 5 Persoanele care isi vand actiunile detinute mai mult de 1 an, vor plati in continuare un impozit de 1% pe castigul din aceasta tranzactie, iar cei care detin actiunile mai putin de 1 an vor plati 16%.
 • 6 Pentru veniturile sub forma de dividende si cele din detinerea titlurilor de participare la fondurile inchise de investitii se va aplica un impozit de 16%. Acelasi impozit va fi aplicat si pentru castigurile din vanzare-cumparare de valuta la termen.
 • 7 Daca ai venituri din depozite bancare mai mici de 10.000 de lei (RON) sau 2.000 de euro, acestea vor fi scutite de plata impozitului.
 • 8 Consiliile locale vor putea majora cu pana la 20% taxele locale anuale fata de nivelul prevazut de Codul fiscal. In prezent, taxele si impozitele locale sunt indexate anual, reflectand rata estimativa a inflatiei in anul urmator.

In categoria taxelor si impozitelor locale intra:

 • impozitul pe cladiri
 • impozitul pe teren
 • taxa asupra mijloacelor de transport
 • taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor
 • taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate
 • impozitul pe spectacole
 • taxa hoteliera
 • taxe speciale
 • alte laxe locale.

Din 2007, taxele si impozitele locale vor fi indexate odata la trei ani, tinandu-se cont de rata inflatiei la ultima indexare.

 • 9 Introducerea impozitului de 2% pentru persoanele care vand produse agricole s-a amanat cu inca un an.
 • 10 Pana in 2010, accizele la tigari se vor dubla, iar cele la cafea vor scadea de patru ori.

Cu incepere din 2007, va trebui sa iti platesti impozitele trimestrial, ca sa nu ajungi la majorari.

Fiscalitatea pentru firme in 2007
Conform noului cod fiscal, veniturile microintreprinderilor vor fi taxate cu 2% in 2007 (in loc de 3%, cat au fost taxate in 2006), urmand ca acest procent sa creasca la 2,5% in 2008 si, respectiv, 3% in 2009.

Cu incepere din 2007, companiile vor plati impozit pe profitul reinvestit. Firmele care investesc peste 500.000 euro vor beneficia de scutiri de la plata taxelor locale pe cladiri si terenuri pe o perioada de cel mult cinci ani.

Faci parte din categoria agentilor economici? Asta inseamna ca vei fi obligata sa iti declari bunurile o data la fiecare trei ani.
In agricultura impozitul va fi stabilit in functie de categoria de folosinta a terenului si zonei.
Au fost eliminate toate facilitatile de care beneficiau pensiunile turistice, si anume scutirea de la plata impozitului pe venit sau profit timp de zece ani.
Accizele pentru benzina, electricitate si gaze naturale vor creste cu 30%, acestea determinand scumpiri in lant la principalele produse.
Pretul benzinei cu plumb va creste de la 395,01 euro pe mia de litri la 421,19 euro. Pacura va inregistra o crestere de la 9,50 euro/1.000 kilograme la 13,00 euro.
Gazul natural utilizat drept carburant va costa 2,60 euro pe gigajoule, fata de 2 euro.
La electricitatea utilizata in scop comercial se va inregistra o crestere de la 0,19 euro pe Mwh la 0,26 euro, iar la electricitatea utilizata in scopuri necomerciale – de la 0,39 euro la 0,52 euro.
Producatorii de gaze naturale vor fi scutiti de la plata impozitului de 7,40 euro pentru fiecare 1.000 metri cubi pentru cantitatile livrate. Ei vor plati, in continuare, accizele.
Vor fi scutite de la plata TVA-ului: activitatile de cercetare-dezvoltare, comisionul pentru tranzactiile la bursele de marfuri, precum si veniturile obtinute de societatile de valori imobiliare pentru administrarea si depozitarea de actiuni.
Operatiunile cu bunuri imobiliare ar urma sa fie scutite de plata Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA).

Dublarea impozitului pe autoturism
Impozitul pentru masinile cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc se va dubla si va ajunge la 56 lei (RON) fata de 28 lei (RON) anul acesta. Pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 si 2.400 cmc impozitul va fi cuprins intre 240 si 360 lei (RON).
Taxa speciala de inmatriculare pentru autoturismele non-euro sau pentru cele care indeplinesc normele de poluare EURO 1, EURO 2 si EURO 3 va fi majorata si va avea valori cuprinse intre 177 si 2.640 euro. La masinile cu EURO 4, nivelul taxei a ramas acelasi.
Taxa speciala de inmatriculare se va stabili in functie de capacitatea cilindrica a masinii, de gradul de poluare si de vechime. Aceasta va fi aplicabila o singura data, tuturor autoturismelor (atat noi, cat si second hand), doar la prima inmatriculare. De exemplu: daca esti posesoarea unui Opel Astra (motor de 1.800 cmc), cu o vechime de patru ani, vei plati o taxa de 1.689 euro.
Taxa locala pentru un autoturism Dacia se va dubla si ajunge la 49 lei (RON), fata de 20 lei (RON), cat a fost in 2006. Pentru masinile mari, cu motor de 4.500 mc, impozitul poate ajunge si pana la 2.700 lei (RON).
Impozitul pentru autobuze, autocare si microbuze va fi majorat de la 14 la 20 de lei (RON).
Proprietarii de iahturi vor plati de trei ori mai mult fata de 2006, respectiv, 5.000 lei (RON).
Pentru scuterele de apa, impozitul va creste de 12 ori si va ajunge la 150 lei (RON).

Din 2007, companiile vor plati impozit pe profitul reinvestit. Firmele care reinvestesc peste 500.000 euro beneficiaza de scutiri la plata taxelor locale pe o perioada de cel mult cinci ani.

Plati mai mari pentru cladiri si terenuri
Din 2007, vei avea de platit un impozit de 16% pentru cladirile dobandite prin schimb imobiliar sau cele aduse ca aport in natura la capitalul social al unei societati comerciale.
Tranzactiile imobiliare vor fi impozitate cu un procent de 3% din valoarea proprietatii care face obiectul tranzactiei. In schimb, trebuie sa stii ca a fost desfiintata taxa de timbru, urmand sa fie inglobata in impozit.
Impozitul pe cladiri se va calcula la fel ca si pana acum, respectiv, prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a imobilului.
Baza de calcul o poti stabili prin inmultirea suprafetei construite (exprimata in metri patrati) cu valoarea impozabila corespunzatoare tipului constructiei. La sfarsit, aplici o ajustare in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu un coeficient de corectie ce variaza intre 0,90 si 2,60.
Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o casa cu cadre din beton armat, caramida si utilitati va creste de la 631 la 669 lei. Locuintele cu o suprafata mai mare de 150 metri patrati vor fi impozitate cu cate 5% in plus pentru fiecare 50 de metri. Cladirile mai vechi de 50 de ani vor beneficia de o reducere de 20% a valorii impozabile, iar cele cu o vechime cuprinsa intre 30 si 50 de ani vor beneficia de o reducere de 10%.
Vei putea plati impozitul pe proprietate la unul dintre cele doua termene: 31 martie sau 30 septembrie.

DE UNDE POTI AFLA DETALII
Daca vrei sa stii tot ceea ce apare nou despre taxe, impozite si tot ce intra in Codul fiscal, acceseaza unul dintre site-urile urmatoare:

 • www.administratie.ro – Portalul National de Administratie Publica
 • www.mfinante.ro – Portalul Ministerului de Finante
 • www.codfiscal.ro sau www.softaagency.ro – Portalul unde apare, atat codul fiscal, cat si metodele de calcul pentru taxe si impozite.

De Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din