Kitsch-ul, pseudoarta si falsa distinctie

Kitsch-ul, pseudoarta si falsa distinctie

V-ati intrebat vreodata de ce manichiura frantuzeasca se potriveste in orice ocazie, de ce tuturor femeilor le sta bine in rochii negre si simple, de ce Lady Diana a placut tuturor sau de ce presedintii de stat poarta numai costume de culoare inchisa?

Simplitatea, discretia si naturaletea inseamna raspunsul la toate aceste intrebari. In schimb, exagerarea si falsul ne displac, ne irita si ne indeparteaza.
In estetica, exagerarea si falsul definesc kitschul – acea pseudoarta, acel stil surogat numit mai simplu “prost gust”.


De obicei, se face referire la kitsch in domeniul artelor: pictura, sculptura, arhitectura, design. Insa in zilele noastre, prostul gust invadeaza tot mai mult moda, mass-media si parca tot mai des, atitudinea.A fi sau a avea?

In ultimii ani, kitsch-ul cu care ne intalnim zilnic este fita! Fita e modul de manifestare al unei societati fara valori, subdezvoltate cultural, e modul primar in care reprezentantii ei reusesc sa se exprime si sa se afirme social. Adica dorinta de a parea altceva decat esti, de “a te da mare”.


“Daca il intrebi pe un fitos cum defineste o persoana de succes, iti va raspunde ca e cineva care are masina, vila, si nu cineva care a facut ceva, stie ceva sau este capabil de ceva deosebit. Intr-o societate in care “a parea” e mai important decat “a fi”, fitele isi gasesc nenumarati adepti.” (Dana Ilea, producator tv)Cand un copil deseneaza, coloreaza si exprima ceva prin desenul lui – fie dragostea fata de parinti, fie bucuria de a se juca – el dovedeste ca a evoluat, ca poate exprima ceea ce simte, ca este inteligent. Pe masura ce creste, educatia estetica merge mana in mana cu inteligenta. Nivelul estetic este primul nivel al constiientizarii de sine.“Manifestarea artistica autentica e valoroasa pentru ca vine dintr-o simtire autentica. Kitsch-ul copiaza, mimeaza sentimentul, deci nu valoreaza nimic. Kitsch-ul ofera informatii mincinoase, care ne induc in eroare, ne amagesc, ne promit mai mult decat pot da.” (Mihnea Vieru, arhitect)


Atitudini kitsch

O atitudine kitsch inseamna sa copiezi comportamentul cuiva, fara sa fii natural, fara ca acel lucru sa te defineasca, fara sa fii firesc, cu scopul de a lasa o impresie specifica persoanei copiate.“Sa porti manusi automobilistice din piele cand conduci un Mercedes cu servo-directie si nedecapotabil, sa te incrunti mereu ca sa pari serios sau preocupat. Aceasta e atitudinea kitsch…” (Catalin Preda, copyrighter)

Uneori, fara sa fie “vinovati” de a fi promotori ai kitsch-ului, unii dintre noi simt nevoia sa scoata la vedere eticheta unei rochii de firma, sa critice indelung calitatea vinului la restaurant, chiar daca acasa beau aproape intotdeauna vin de tara, sa ne convinga de faptul ca isi doresc un diamant mai mare decat al celei mai bune prietene, chiar daca pe noi nu ne intereseaza deloc acest lucru. De ce o fac? E foarte simplu: din lipsa de incredere in sine, din dorinta de a arata ca au reusit si de a dovedi ca sunt iubiti, respectati si respectabili.“Un gest singular nu este kitsch, ci doar nepotrivit. E nevoie de o combinatie pentru a vorbi de o atitudine de prost gust. De pilda: daca vorbesti foarte tare in foaierul unui teatru, e deplasat; daca bei sampanie cu degetul mic ridicat de pe pahar si vorbesti foarte tare, e kitsch…”(Corvin Cristian, arhitect)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie