Jumătate dintre femei vor dezvolta demență, Parkinson sau vor avea un accident vascular cerebral

Jumătate dintre femeile din întreaga lume vor dezvolta demență, Parkinson sau vor avea un accident vascular cerebral în timpul vieții lor, în timp ce doar o treime dintre bărbați vor fi afectați în același mod. De ce se va întâmpla asta?

Oamenii de știință olandezi spun că anumite măsuri preventive ar putea reduce semnificativ șansele de a dezvolta aceste trei boli neurologice, în timp ce organizațiile naționale pentru combaterea acestor bolispun că adulții de vârstă mijlocie își pot reduce riscul bolilor, mâncând sănătos și făcând mai mult sport.

Acesta este un studiu pe termen lung privind schimbările de-a lungul timpului.

Când a început la Universitatea Rotterdam, toate cele 12.000 de persoane incluse în studiu aveau până în 45 de ani și sănătatea lor a fost urmărită timp de 26 de ani.

Între 1990 și 2016, echipa de cercetători a constatat că 1.489 au fost diagnosticați cu demență.

1.285 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, în timp ce 263 au fost diagnosticate cu Parkinson. Analiza a arătat că femeile au avut un risc mai mare (48%) de a dezvolta una dintre aceste boli, în comparație cu bărbații (36%).

Demența a reprezentat cea mai comună afecțiune în rândul femeilor – 26% comparativ cu 14% pentru bărbați – dar ratele pentru un accident vascular cerebral au fost similare la bărbați și femei.
Factori de risc cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul de tip 2 au fost mai mari la pacienții afectați.

Cercetătorii estimează că riscul de a dezvolta aceste boli ar putea fi redus cu o cincime prin adoptarea unui stil de viață mai sănătos.

Studiile au constatat că renunțarea la fumat, consumul de alcool în limitele recomandate și menținerea tensiunii arteriale și a colesterolului pot, de asemenea, ajuta.

Unul dintre cercetători a declarat: ” Cazurile de Parkinson vor crește până la 170.000 până în 2025 din cauza populației în creștere.

 

Iulia Sandu

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate