Îți place să stai în saună? Iată beneficiile dar și riscurile pentru sănătatea ta

Sauna nu este vreo metodă modernă de detoxifiere și relaxare. Există de câteva mii de ani și continuă să fie populară. Iată beneficiile dar și riscurile pentru sănătatea ta:

Mayașii foloseau sauna în urmă cu 3000 de ani, considerând că transpirația este o formă de terapie. Dintre toate popoarele, finlandezii sunt cei mai mari fani ai saunelor, unul din trei mergând regulat la o baie uscată. Și nu degeaba, știu ei ce știu… Sauna nu este numai o metodă excelentă de relaxare, dar este și de ajutor pentru cei care au anumite probleme ale inimii și vaselor de sânge. Și totuși trebuie ținut cont de un lucru: nu orice persoană poate folosi în siguranță sauna. De aceea, înainte de a lua o astfel de decizie, este bine să cereți și părerea medicului.

În sauna umedă temperatura este foarte ridicată, iar umiditatea ajunge și la 100%. În cea uscată temperatura ajunge și la 90 de grade. Expus la temperaturi înalte, organismului îi crește temperatura, ajungând pâna la 40 de grade, ceea ce provoacă transpirații abundente. Iată și ce beneficii apar în aceste condiții… extreme:

  • ritmul bătăilor inimii crește și vasele de sânge încep să se dilate; se poate ajunge până la 150 de bătăi pe minut, iar acest lucru este pozitiv pentru sănătate;

  • o circulație crescută a sângelui poate reduce durerea musculară și cea articulară;

  • temperatura ridicată crește viteza metabolismului și încurajează relaxarea, ceea ce reduce nivelul de stres;

  • prin transpirație sunt eliminate toxinele din organism;

  • este benefică în unele afecțiuni dermatologice, dar cu recomandarea medicului;

  • îmbunătățește respirația bolnavilor de astm;

  • se conturează rezultate pozitive în prevenirea bolii Alzheimer (66% dintre cei care merg la saună de patru ori pe săptămână au un risc mult diminuat de a suferi de demență senilă, însă cercetările sunt încă în curs).

Riscuri care trebuie avute în vedere

Nu doar temperatura ridicată din saună le poate dăuna celor cu afecțiuni cardiace, cât și intrarea în piscina cu apă rece după ieșirea din saună. Riscul: creșterea bruscă a tensiunii arteriale. Un alt posibil risc ce trebuie avut în vedere este deshidratarea. Eliminarea apei din organism poate crea probleme celor care suferă de probleme renale. De reținut și că sauna este total contraindicată femeilor însărcinate.

ATENȚIE! Nu consumați alcool înainte de a merge la saună!

foto: 123rf

Citeste și:

Dieta Valentina Pelinel: Cum a slăbit iubita lui Cristi Borcea?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate