Îți plac alimentele intens colorate? Gândește-te de două ori înainte să le pui în farfurie

macaroons colorate

macaroons albastre

Tocmai ai pus în coș câteva alimente de un albastru profund care arată minunat și pe care abia aștepți să ajungi acasă și să le guști, dar știi ce conțin ele? Oamenii citesc de foarte puține ori ce scrie pe ambalajul unui produs, iar atunci când o fac, rămân surprinși de numărul mare de E-uri pe care îi regăsesc pe etichetă.

Pentru că e destul de greu să descifrăm ce-i cu toate acele E-uri și nu ne putem da seama care sunt nocive și care sunt inofenisve, am alcătuit o listă cu prinicipalii aditivi alimentari care se găsesc în alimentele de culoare albastră.

Coloranții alimentari albaștri

Albastru patent V- E131 este un colorant alimentar foarte închis la culoare și pe care îl regăsim în majoritatea dulciurilor. Acest colorant a fost interzis în Norvegia și asta pentru că în urma efectuării mai multor teste s-a descoperit că poate produce reacții alergice, urticarii, mâncărimi, iar în cazuri rare chiar și șoc anafilactic. E131 trebuie administrat cu măsură în alimentația copiilor și asta pentru că s-a dovedit faptul că acesta poate produce apariția sindromului de hiperactivitate și deficiență de concentrare.

Albastru patent V este prezent în torturi, bomboane, prăjituri și băuturi de colorate în albastru.

Indigotina – E132 este un aditiv alimentar cu o toxicitate redusă. Totuși, consumat în cantități mari, acesta poate produce afecțiuni foarte grave ale sistemului circulator, chiar și accident vascular. E132 este folosit mai ales în băuturile concentrate de culoare albastră, dulciuri, dar și medicamente. Indigotina este folosită de medici pentru a diagnostica diverse afecțiuni renale.

Albastru briliant – E133 este un colorant alimentar obținut din petrol, ceea ce îl transformă într-un adevărat pericol pentru sănătate. Toxicitatea acestuia este accentuată de expunerea la temperaturi ridicate, moment în care sunt eliberate gaze toxice. Acest colorant este considerat cancerigen de către oamenii de știință și poate ataca ficatul, rinichii sau tiroida.

Albastru briliant se găsește în carne, pește, băuturi răcoritoare, cidru, vin aromatizat, prăjituri, dar și în săpun, apă de gură, pastă de dinți sau șampon.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cum e colorată mâncarea ta preferată ca să-ți spun ce E-uri înghiți

Cum e colorată mâncarea ta preferată ca să-ți spun ce E-uri înghiți

Dieta cu orez! Slăbești rapid și sănătos 7 kilograme, fără să te înfometezi

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate