Ioana Burcea, de la pasiunea pentru patiseria franțuzească artizanală la o afacere de succes

Ce ți-ar trebui ca să lași o carieră în marketingul de top, pentru a-ți urma chemarea către savoarea gastronomică a patiseriei franțuzești artizanale și pentru a ridica o pasiune la nivelul unei afaceri de succes? Un răspuns posibil, în curajul unei tinere din România, școlită la Londra și la Paris.

Ioana-Sînziana Burcea este o fată pe drept cuvânt deosebită, care, la 23 de ani, are deja în urma un drum strălucitor, dar care, surprinzător, nu se împăunează cu asta. Și nici nu face mare caz de familia ei, pe care o consideră minunată, sau de faptul că tatăl ei deține una dintre cele mai mari agenții de turism din România.

Ar fi, la prima vedere, tiparul clasic al copilului unic la părinți și plin de bani, însa nu e nici pe departe așa, iar toți cei care o întâlnesc pentru prima oară sunt uimiți de modestia și motivația ei și de distanța extremă între ceea ce ai putea presupune despre Ioana și ceea ce este adevărat.

De fapt, mi-am zis, ce ai putea spune despre o tânără trecută puțin de adolescență, plecată să învețe prin alte colțuri de lume? Că a avut noroc? Că vrea să-și schimbe viitorul? Că e doar un moft, un fel de a vedea lumea? Poate. Dar când o cunoști pe Ioana și
îți dai seama că ea chiar trăiește la o cotă a seriozității de care mulți români sunt încă departe, povestea ei se schimbă dintr-odată. Devine un pas de viață decisiv, făcut cu tot sufletul.

De la Londra la Paris

Ioana a terminat Școala Americană din București, apoi a ales să studieze în Anglia, mai ales datorită iubirii pentru limba lui Shakespeare, limbă în care spune că visează. A absolvit Cass Business School în Londra cu bursă de merit la specializarea Business Studies, apoi masterul la Imperial College London, cu specializare în marketing și are o afinitate specială pentru neuromarketing.

A renunțat, însă la o carieră în domeniu – deși a lucrat ani buni în timpul studiilor și ar fi avut o mulțime de porți deschise – pentru a-și urma o pasiune pe care o are din copilărie: gastronomia. Astfel că a mers să studieze la celebrul Institut Culinar „Le Cordon Bleu' din Paris, pentru visul de a deveni, după o denumire simandicoasă, „Chef de patisserie'.

„După completarea studiilor a urmat, e drept, o schimbare totală de carieră. Încă de pe la 11 ani, știam că îmi place «cârciumăria», cum îi zicea tata. Mereu bombăneam prin casă pregătindu-le alor mei tot felul de preparate inedite. Tot pe atunci,  mi-am deschis pe plajă, la Năvodari, o «cafenea», bunicul mi-a construit o căsuță din lemn, a tras curent acolo, eu mi-am «angajat» prietenii, mi-am scris meniurile în trei limbi – engleză, franceză și română – și toata vara aceea am vândut pateuri, prăjituri și dulciuri de casă, pe care le făceam seara, și popcorn.

Apoi, peste vreun an-doi, am pornit un alt proiect, am decis să deschid un magazin online de brioșe pe care eu le făceam, iar tata mă ajuta la ambalare. Era un proiect în folosul comunității, pe care l-am numit «Cookiss» (kiss the cook) și prin care am reușit să strâng bani pentru a-i ajuta pe copiii de la Centrul de Plasament Urziceni, cărora le-am și construit, din acești bani, un loc de joacă așa cum își doreau.

Familia i-a încurajat tot timpul pasiunea

Ioana Burcea

Așadar, pasiunea pentru «bucătărit» o am încă de la o vârstă fragedă, însă decizia de a urma cursul de patiser la Institutul «Le Cordon Bleu» din Paris a fost o adevărată încercare', povestește Ioana,  zâmbind fermecător.

Ce ți-ar trebui pentru o astfel de întoarcere de carieră?, mă întreb. Poate un dram de independență, ceva imaginație, mult curaj, dar, fără îndoială, trebuie să te mâne o pasiune profundă. O pasiune alimentată de toți „beneficiarii' din jurul ei și, mai cu seamă,
de cei care înțeleg că a găti un preparat de patiserie tradițional, savuros și din ingrediente naturale, este o formă de artă.

Sigur, pe primul loc se află susținerea familiei: „Familia mea îmi este lucrul cel mai drag din lume. Fiind singură la părinți, am  avut parte mereu de toată atenția și dragostea lor. În schimb, a fost un lucru pe care mi l-au cerut mereu: să le câștig încrederea. Relația noastră este extrem de apropiată, iar părinții mei m-au tratat ca pe un adult încă de când eram mică, având deplină încredere în deciziile mele'.

16 ore pe zi dedicate pasiunii pentru gastronomie

Admiratoare secretă a miresmelor savuroase de gastronomie franțuzească autentică, Ioana vrea să clădească în țară, după terminarea studiilor culinare, o afacere care să crească de la zero la bine-cunoscut. O afacere pornită cu ambiția de a schimba acidifianții și coloranții cu patiseria originală, proaspată și naturală.

Nu știu, dar îmi închipui sălile de la Institutul Culinar parizian ca pe un loc de poveste a savurosului. Un loc bântuit de arome fabuloase și de înghițitul în sec al gurmandului, de gusturi, creație, imaginație și culoare și de momentele în care mâinile viitorilor Chefi născocesc clipe de bucurie rafinată.

Nu cred că este ușor la școala de gurmanderii pariziană, și asta îmi confirmă și Ioana. Si, de fapt, extrem de puține lucruri sunt ușoare pentru cineva care își urmează constant entuziasmul și care nu prea acceptă vorbele „nu' și „nu se poate', nu-i așa? „Fără nicio îndoială.

Cursul culinar de aici este foarte solicitant și intens, cu 35-45 de ore petrecute în bucătărie săptămânal. Am zile în care încep la 7.30 și ajung acasă la 23.00, dar mă ține în picioare o adrenalină nebună. Știu că în fiecare zi acumulez noi tehnici și încerc cât mai des să mă arunc cu capul înainte în lumea bucătăriei franțuzești – una dintre «bucătăriile-regină» ale lumii –, sperând să absorb cât mai mult din «savoir-faire»-ul lor'.

Auzind spusele Ioanei, ești tentat să îți zici: ce mare lucru e un ecler sau un pateu? Niște aluat, o cremă, ouă, zahăr, una-alta, după rețetă, le șii la cuptor atât, și gata. Însă între rândurile rețetelor originale, înscrise aproape matematic cu picătura și zecimea de gram, se ascunde mult suflet și muncă destulă.

Ioana Burcea

Pentru Ioana Burcea, fiecare zi e un pas către succes

Trebuie să știi dinainte ce va ieși, spune Ioana, să ai în minte tot drumul, nu doar pașii pe care îi faci atunci pe loc. Fiecare mișcare trebuie gândită, orice combinație de gusturi, de mirosuri, succesiunea ingredientelor, frăgezimea, prospețimea,
dulcele, combinațiile de arome, ba chiar și culoarea.

Trebuie să vezi efectiv cu ochii celui care va consuma ce pregătești tu ca să înțelegi cum va fi apreciat produsul tău de patiserie. Asta cere tehnică, dar și o mare doză de responsabilitate, însă, surâde delicat Ioana, e singura cale de a deosebi un Chef-patiser gastronom de un comerciant de croissante.

Ceea ce este departe de a fi lipsit de importanță, Ioana este fericită, iubește din suflet ceea ce face și spune că aici, în Paris, trăiește cea mai frumoasă perioadă a vieții ei. Că fiecare zi e un pas, o treaptă a unui drum către succesul în viață, pe care multe fete de vârsta ei nu s-ar încumeta să le urce. Și nu pentru că nu ar putea ajunge acolo, ori că le-ar fi interzis accesul, ci fiindcă,
poate, nu au tăria de a-și urma visul.

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a Ioanei Burcea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate