Invingatori in lupta cu leucemia

Dragos Haliuc
N-a fost nevoie de transplant

Isabela Pascaru s-a mutat din judetul Caras Severin in Timisoara, ca sa isi poata duce baietelul la tratamentul antileucemie.

„Prima data a fost febra. Febra mare, care mai scadea ceva-ceva si apoi izbucnea din nou. O zi, apoi doua, trei… Dragos nu implinise atunci nici doi ani, asa ca m-am speriat tare. Fuga la medici, normal, drumuri, retete, consultatii… O fi o raceala, spuneau toti, ca doar e martie, si cam rece afara. Abia dupa ce febra nu i-a mai scazut trei saptamani la rand am stiut ca era altceva mult, mult mai rau. Era alb precum creta de la temperatura, parca nici nu mai circula sangele prin trupusorul lui si abia mai misca buzele. Am plecat de acasa din Severin, la spital in Timisoara unde, dupa serii lungi de analize si teste, i-a fost descoperita boala: leucemie.

Parca s-ar fi deschis pamantul cand am auzit. De fapt diagnosticul pe care mi l-au spus medicii suna mult mai lung si mai infiorator: leucemie acuta mieloblastica gradul patru, cu 96% blasti, dar vorbele treceau pe langa mine fara sa le aud. Stiam doar ca era un diagnostic fara crutare, o boala care imi condamna copilul la moarte.

Am mers la Clinica de Oncopediatrie „Louis Turcanu“ din Timisoara, unde stiam ca se facuse transplant medular la copii. Era singura speranta de vindecare. Si avea sa se dovedeasca reala, dupa ce am cunoscut-o pe profesor doctor Margit Serban, cea care a facut minunea de a-mi vindeca baietelul.

Intre timp am cautat, am intrebat peste tot si am aflat ca transplantul de la donator neinrudit (ma pregatisem pentru toate variantele de tratament care existau) se poate face si in Romania, la aceeasi clinica din Timisoara. Transplantul la Timisoara nu ar fi fost absolut gratuit pentru ca, daca nu exista compatibilitate in familie, donatorul trebuia cautat in strainatate, caci Registrul International al Donatorilor nu este inca functional in Romania.

Din fericire insa, daruirea, grija si profesionalismul extraordinar al doctoritei Margit Serban au facut sa nu fie nevoie sa se ajunga pana la transplant. I s-au facut analize moleculare si citogenetice care au permis prescrierea unei scheme de tratament tintita, dupa care Dragos a facut doua serii de chimioterapie, in urma carora concentratia de blasti (celulele leucemoide) din maduva osoasa a scazut la 2%.

Am suferit fiecare zi a terapiei alaturi de el, noptile in care nu mai putea plange de dureri si adormea doar sedat, cu manutele pline de acele perfuziilor. Dar Dumnezeu a fost bun si, prin mainile doctoritei Serban, a facut un miracol pentru noi: Dragos s-a facut bine si va merge la gradinita din toamna. Si cea mai buna parte este ca nu-si va aduce aminte de nimic din lupta pe care a dus-o trupusorul lui firav, ca va uita complet raul, durerile si linia subtire care l-a despartit de moarte.

Dr. Margit Serban

„Sa vindecam cat mai multi copii”
Prof. dr. Margit Serban, seful Centrului de Transplant Medular de la Timisoara, este membra a Academiei Romane si a realizat, in 2002, primul transplant medular la un copil, din Romania.

Copiii din Clinica de Oncopediatrie ii spun „doamna profesor“, colegii o alinta „Frau“ fiindca este pe jumatate nemtoaica, iar parintii micutilor pe care i-a salvat – nici nu le mai stie exact numarul – vorbesc despre ea ca despre „doctorita miracol“.

Putini ii stiu viata si aproape nimeni suferinta din suflet. Tragedia pierderii unicului copil, durerea fara seaman care a intors-o catre lupta cu o boala cumplita si catre miracolele victoriilor sale zilnice impotriva mortii. Nu vrea sa fie politician sau milionar, sa ajunga la televiziune sau sa primeasca decoratii. Este doar un medic cu un talent de exceptie care vrea sa construiasca in Romania un centru de transplant medular, unde sa poata vindeca gratuit si mai multi copii. Atat.

Crearea unui astfel de Centru de excelenta, la Spitalul «Louis Turcanu» din Timisoara, ar insemna tratament la standarde europene pentru cei peste 350 de copii si adolescenti din intreaga tara care sunt tratati aici anual. Si, cel mai important, ar contribui la cresterea ratei de succes in tratarea cancerelor de sange la copii si adolescenti de la circa 50%, cat este acum in Romania, catre media europeana, de peste 80%.

„Sunt trei motive pentru care copiii bolnavi de leucemie au nevoie de noi: sunt putini ca numar si nu au o voce puternica, vorbim despre o medicina costisitoare si, cel mai important, au sanse la vindecare. Toate dotarile Centrului de excelenta vor fi puse gratuit la dispozitia copiilor pentru a le creste sansele de viata, cu credinta ca fiecare caz de leucemie poate sa nu se mai transforme intr-o tragedie, ci sa devina o boala tratabila. Noile amenajari, laboratorul si camerele sterile se vor traduce in tratarea a inca 60 de copii in plus pe an, iar aceasta inseamna ca ei nu vor mai fi pusi pe liste de asteptare, cateodata mai lungi decat vietile lor“, sustine prof. dr. Margit Serban.

O campanie pentru viata
Clinica de Oncopediatrie de la Timisoara a fost construita si dotata aproape in intregime prin efortul echipei condusa de prof. dr. Margit Serban care, in anul 2002, realiza pentru prima oara in Romania transplantul de celule stem de la un donator inrudit pentru un copil bolnav de leucemie. Dr. Serban a reusit sa convinga asociatii umanitare din Germania si Austria sa sprijine acest spital, iar investitiile acestora au totalizat peste 4.000.000 de euro.

Campania initiata de Asociatia Salveaza Vieti si dedicata infiintarii primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania, la Clinica de Oncopediatrie „Louis Turcanu“ din Timisoara, a obtinut donatii de peste 400.000 de euro.

Cea de-a doua parte a campaniei se desfasoara intre 15 ianuarie – 31 martie 2011, cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania si orice persoana va putea dona 2 euro prin SMS, la numarul 858, gratuit in orice retea de telefonie mobila (nu se percepe TVA).

Adrian Ciltan
Foto: arhiva personala, shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Relatii