Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Tradiții de Ovidenie

tradiții de Ovidenie

Anual, pe 21 noiembrie, creștinii prăznuiesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirile de Ovidenie sau Vovidenie. 

Însemnătatea sărbătorii de Ovidenie

Conform www.crestinortodox.ro, sărbătoarea face referire la intrarea în Templu a Sfintei Fecioare atunci când aceasta împlinise vârsta de 3 ani. Lipsiți de copii, sfinții părinți ai Fecioarei, Ioachim și Ana, I-au făgăduit lui Dumnezeu că, de îi va binecuvânta cu un copil, îl vor duce la Templu și îl vor închina Lui.

La trei ani după ce au fost binecuvântați cu Maria, sfinții părinți și-au ținut promisiunea și și-au dus fiica la Templu. Fecioara a rămas aici până a împlinit 15 ani.

Cele mai comune tradiții de Ovidenie

De Ovidenie, se fac previziuni despre vreme, iar oamenii se împacă unii cu alții, iertându-și reciproc greșelile. Există credința că în această zi se deschid cerurile, iar oamenii curați, “neprihăniți cu duhul”, pot înțelege graiul animalelor. Există, de asemenea, și credința că ologii se pot vindeca.

Există o serie de tradiții de Ovidenie pe care credincioșii le respectă cu sfințenie, mai cu seamă cei de la sate. Printre tradițiile specifice acestei sărbători se numără următoarele:

  • De Ovidenie,e xistă superstiţia că dacă pui la icoane un vas cu apă şi aprinzi o lumânare, această apă va deveni tămăduitoare și va putea fi folosită în vindecarea unor boli.
  • În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea sunt ținute în lumină și căldură ca să înmugurească și să înflorească, pentru a fi folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.
  • Pentru copiii morți care nu au primit Sfânta Taină a Botezului, ca și pentru oamenii care au murit înecați sau fără lumânare, de Ovidenie se fac praznice și se împarte mâncare.
  • În această zi, oamenii ung cu usturoi tocurile ușilor și ferestrelor, vatra și cuptorul, existând credința că astfel pot ține strigoii departe de casă.
  • În această zi nu este bine să prelucrezi lână și piei de animale, pentru ca animalele din ogradă să nu fie mâncate de animalele sălbatice.
  • De asemenea, de Ovidenie este păcat ca femeile să spele rufe la râu, existând credința că, dacă o vor face, vor avea parte de multe necazuri. Această interdicție se aplică începând cu ziua de Ovidenie și până la Sfântul Gheorghe.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului.

Sursa foto: shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate