Îngrijirea seniorilor în centre specializate vs. acasă: tot ce trebuie să știi pentru a face alegerea potrivită

Odată cu înaintarea în vârstă, atât seniorii, cât și familiile acestora sunt puși în fața unei decizii importante. Alegerea locului ideal pentru petrecerea anilor de senioritate aduce cu sine diverse întrebări și curiozități legate de ce presupune stabilirea într-un centru de îngrijire și care sunt avantajele sale. În comparație cu țările vestice unde conceptul este deja popular, în România domeniul se află la începutul ascensiunii, iar treptat subiectul intră în atenția celor care doresc un loc sigur și stabil. Ce ar trebui să luăm în calcul atunci când dorim să optăm pentru un astfel de centru de îngrijire? Aspectele țin de specificul locației, paleta de servicii oferite, variantele de cazare, programul de alimentație, precum și de spațiile de relaxare disponibile.

Conceptul de centre de îngrijire pentru seniori a evoluat semnificativ de-a lungul anilor, transformându-se dintr-un simplu spațiu de acomodare, într-o locație cu servicii premium ce redă cu ușurință confortul unui cămin exclusivist, asemenea unui hotel de 4 stele. Totodată, astfel de centre se diferențiază de îngrijirea de acasă prin servicii specializate alături de cadre medicale cu experiență și un personal dedicat care se află la dispoziția rezidenților 24/7, oferind consultații și îngrijire personalizată în funcție de fiecare nevoie în parte.

Una dintre cele mai mari rețele autohtone de centre de îngrijire pentru seniori este reprezentată de Affinity Life Care. Un proiect care își propune să redefinească conceptul de independență în rândul seniorilor, oferindu-le servicii de îngrijire și asistență medicală la standarde occidentale. Acesta integrează facilitățile specifice unei reședințe, dar și ale unui centru de recuperare în cadrul căruia rezidenții beneficiază de consultații medicale, tratament și programe de alimentație personalizate sau chiar de ședințe de fizioterapie, masaj, gimnastică acvatică și relaxare în cadrul unui spa. Astfel, în funcție de facilități, fiecare locație oferă servicii axate pe nevoi și bugete diferite, de la pachete economice până la opțiuni premium de acomodare.

Ce factori este indicat să luăm în calcul pentru alegerea centrului potrivit?

Luarea unei decizii în legătură cu spațiul ideal în care seniorul din familie să fie îngrijit are la bază conștientizarea și evaluarea necesităților sale. În funcție de acestea pot fi stabilite avantajele integrării într-un centru și care sunt beneficiile ce nu pot fi oferite la fel de ușor în cadrul propriului cămin. În acest sens, iată câteva aspecte care merită aduse în discuție pentru evaluarea posibilităților de integrare într-un centru de îngrijire dedicat seniorilor:

  • Stabilirea nevoilor și a îngrijirii necesare seniorului

Un prim pas este încadrarea stării de sănătate a seniorului într-unul dintre următoarele scenarii: seniori cu o stare bună de sănătate și independenți, seniori cu probleme de sănătate care le îngreunează independența sau seniori cu probleme severe de sănătate care necesită asistență permanentă. În funcție de aceste scenarii, se poate stabili care sunt necesitățile medicale, administrative și sociale ale seniorilor, înțelegând amploarea situației și măsura în care nevoile pot fi satisfăcute în cadrul familial. În acest sens, avantajul unui centru de îngrijire este reprezentat de serviciile de asistență medicală oferite 24/7, în timp ce acasă ar trebui luate în calcul serviciile medicale la domiciliu. În cadrul centrelor, rezidenții au parte zilnic de consultațiile unui medic generalist cu experiență, dar și de investigații specializate săptămânale. Totodată, seniorii beneficiază de recuperare medicală realizată prin programe individuale de kinetoterapie, fizioterapie sau ședințe de masaj.

Foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro