Infecţiile vaginale netratate duc la infertilitate

m

Oricât ne-am dori, infecţiile vaginale nu trec de la sine, ba mai mult, netratate, pot duce la infertilitate. Află de la prof. dr. Radu Vlădăreanu care sunt cele mai frecvente cauze şi cum le poţi preveni.

O senzaţie de usturime, de uscăciune, de disconfort, asociată cu o secreţie care, altminteri, ar putea fi considerată ceva normal – aproape 75% din femei se confruntă, cel puţin o dată în viaţă, cu astfel de simptome. Pe care le ignoră, de multe ori, aşteptând ca problema să treacă de la sine.

Or, specialiştii spun că aceste semne aparent banale anunţă, de fapt, o infecţie vaginală – un motiv serios pentru a merge la consultul medical în maximum o săptamână.

Un mit demontat

Vaginitele infecţioase sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin, care atacă în perioadele în care imunitatea organismului este diminuată. Există un mit naţional, conform căruia infecţiile vaginale se iau de pe toaletele publice sau de pe prosoapele folosite în comun, ceea ce este fals! – spun specialiştii.

În realitate, vaginitele sunt, în marea lor majoritate, boli care se transmit pe cale sexuală, şi pe care ar trebui să le tratam cât mai repede.

Când, unde, cum?

Infecţia vaginală este una dintre cele mai frecvente neplaceri pe care le poate experimenta o femeie, din punct de vedere ginecologic.

Dar medicii au şi o veste bună: aceste afecţiuni sunt uşor de rezolvat, cu o condiţie: să fie „luate din pripă, adică în maximum o săptămână de la apariţia simptomelor, să te prezinţi la consult.

Medicul poate pune diagnosticul pe baza istoricului medical şi a examenului vaginal. În ultimul deceniu s-a impus ecografia transvaginală, care oferă medicului date preţioase.

„Informaţia pe care ne-o dă ecografia transvaginală (prin introducerea unei microcamere în canalul vaginal – n. red.) este mult mai clară, mai cuantificabilă decât examinarea clinică clasică, prin tuşeu vaginal.

În ultimii zece ani, această tehnică imagistică este parte a unui consult normal – precizează prof. dr. Radu Vlădăreanu, Preşedintele Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie, Directorul Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie UMF „Carol Davila din Bucureşti. Medicul poate recomanda, într-o primă etapă, un tratament antiinfecţios local de spectru larg, constând, de regulă, în capsule vaginale.

Fiind absorbite local, acestea influenţează doar regiunea genitală, deci au mai puţine efecte secundare decât medicamentele administrate pe cale orală (care pot da senzaţii de greaţă şi dureri de cap ori abdominale).

Te tratezi după ureche?

Medicii trag un semnal de alarmă: în România, automedicaţia este o problemă de sănătate publică. În mult prea multe cazuri, urmând sfaturi neautorizate, nu facem decât să agravăm problema. Nu este

un risc major, dar dacă tratamentul nu este bun, infecţia îşi face de cap în continuare, iar tu te-ai încărcat inutil cu antibiotice.

Infecţia vaginală nu reprezintă, din fericire, un pericol letal. Dar, dacă persistă, poate produce infecţii genitale înalte – de uter sau de trompe. Iar infecţiile cronice de trompe sunt o cauză majoră de infertilitate.

Prevenţia

Aceasta presupune vizita anuală la medicul ginecolog, pentru examinarea Babeş Papanicolau. Nu de la 30 sau 40 de ani încolo, ci de îndată ce ţi-ai început viaţa sexuală.

Fiindcă vaginitele sunt cu atât mai frecvente, cu cât este mai intensă activitatea sexuală.

Iar, la maturitate, infecţiile au legatură şi cu lipsa de hormoni, ce favorizează proliferarea unor germeni. Acasă, este obligatoriu ritualul igienei intime: spălarea internă (maximum o dată-de două ori pe lună), cu apă caldă şi cu un detergent intim cu ph potrivit vaginului, înainte şi după actul sexual; lenjeria intimă comodă, din bumbac, purtată doar ziua (noaptea pielea trebuie să respire).

E suficient să cerem sfatul farmacistei?

„Nu cred că aceasta este o soluţie de preferat, spune prof. dr. Radu Vlădăreanu.

„Putem să dăm o medicaţie pentru tratamentul leucoreei, dar e nevoie de anamneză (întrebări despre cum arată secreţia), de analiză de laborator şi de examen clinic (observaţia directă) pentru un tratament corect. E important să vadă medicul cu ochiul lui cum arată secreţia! El poate da o medicaţie, în aşteptarea rezultatului de laborator.

Vezi şi Tânără şi sănătoasă prin hrană vie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate