Infecția cu Helicobacter Pylori, una dintre cele mai răspândite

Jumătate din populația planetei se confruntă cu Helicobacter Pylori, o bacterie care pătrunde în mucoasa gastrică. Acolo, netratată, poate fi cauza apariției gastritelor, ulcere și poate fi, într-un procent mic, cauza apariției cancerului de stomac.

Helicobacter Pylori poate exista în organism fără să dea niciun semnal de alarmă. Sau poate să se facă vinovată de apariția unor simptome deranjante. Acestea ar fi:

  • o senzație neplăcută de balonare;
  • instalarea lipsei de poftă de mâncare;
  • scădere în greutate;
  • senzația de arsură stomacală;
  • o respirație urât mirositoare.

Cel mai recomandat test pentru depistarea acestei bacterii este cel din scaun. Pentru o mai mare precizie a rezultatului, se recomandă recoltarea din mai multe porțiuni. Există și teste din sânge și din respirație, însă nu sunt atât de des utilizate.

Cum poate fi evitată Helicobacter Pylori?

Respectarea principalelor reguli de igienă poate ajuta la evitarea acestei bacterii: Spălarea frecventă a mâinilor, a fructelor și legumelor, nefolosirea acelorași tacâmuri și pahare. Însă, întrucât aceasta se transmite pe cale orală, de la o persoană contaminată la alta (prin sărut, folosirea acelorași tacâmuri), e greu de controlat răspândirea ei.

Tratamentul pentru Helicobacter Pylori

Tratamentul se bazează pe antibitioce, administrate, de regulă, pe o perioadă de 2 săptămâni. Medicul gastroenterolog este cel în măsură să recomande tratamentul potrivit. La circa 4 săptămâni de la finalizarea tratamentului se repetă testul inițial pentru a verifica dacă bacteria mai este prezentă sau nu. În cazul în care aceasta a fost rezistentă la tratamentul prescris anterior, se încearcă un nou tratament, cu o nouă combinație de substanțe. Tocmai de aceea este foarte important să ții legătura cu specialistul, pentru a vedea exact ce i se potrivește organismului tău în materie de tratament.

Citește și: Ceaiuri care taie pofta de mâncare

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate