În România a înflorit o specie de lalea unică în lume

O specie de lalea unică în lume a înflorit zilele acestea la Clisura Dunării. Laleaua este firavă și gingașă și se găsește în zona Peșterii Veterani, la Cazanele Dunării, unde în apropiere se află și chipul sculptat al lui Decebal.

„Laleaua poate fi observată numai de la bordul ambarcațiunilor. Fiindcă zona este foarte abruptă, ea nu poate fi culeasă de iubitorii de flori. Acest lucru ne și bucură, fiindcă astfel este protejată și nu va fi pusă în pericol de dispariție', a precizat pentru Agerpres, directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Marian Jiplea.

Laleaua galbenă a fost văzută pentru prima dată în anul 1884 de botanistul maghiar Vincze von Borbas. “Laleaua galbenă de cazane sau de stâncă”, cum este numită această specie unică în lume, este protejată prin Convenția de la Berna din 19 septembrie 1979 și prin Ordonanța de Urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naționale care trebuie conservate. Amenda pentru orice fir rupt este de 10.000 de lei.

În fiecare an laleaua înflorește la începutul lunii aprilie și poate fi observată până la începutul lunii mai, numai de la bordul ambarcațiunilor de pe Dunăre.

Prezența acestei flori unice în lume este asociată cu o legendă populară care spune că, demult, o fetiță a fost izgonită de acasă de mama sa vitregă, și atât de mult a plâns fetița ajunsă în această zonă sălbatică, încât lacrimile ei s-au transformat în lujere de lalea galbenă.

Această lalea galbenă s-a înmulţit spontan numai pe versanţii muntoşi din sud-vestul ţării. Floarea poate fi admirată timp de o lună și nu are niciun pic de miros. Datorită acestei plante an de an, sute de turiști vizitează Clisura Dunării, în speranța că pot fotografia laleaua galbenă, unică în lume.

Foto: FACEBOOK

Citeste și:

În sezonul 2 din Bridgerton au fost tăiate scenele de sex

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse