În ce zi se prăznuiesc anul acesta Moșii de Iarnă? Tradiții și obieciuri de Sâmbăta Morților

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante Sărbători din calendarul creștin ortodox. În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși din îi pomenesc pe cei trecuți la Domnul.

Anul acesta, Moșii de Iarnă se vor prăznui în ziua de 6 martie. Începând cu această dată, credincioșii vor pomeni morții timp de șapte săptămâni, până în Săptămâna Mare, cea dinaintea Paștelui, care va fi sărbătorit anul acesta pe 2 mai.

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților coboară în această zi pe Pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele sa îi ocolească.

Sufletele trecute în neființă vin în această zi să se hrănească cu mireasma și cu aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încît să le ajungă întreg anul.

La Moșii de Iarnă, credincioșii aprind lumânări la mormintele unde se odihnesc cei dragi. Se spune că este bine să fie aprinse cel putin două lumânări pentru a încălzi sufletele celor decedați.

De Sâmbăta Morților obiceiul este să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colaci, colivă, fructe și lumânări aprinse.

Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta piftiilor. În această zi se mai dă de pomană piftie. Din bătrâni se spune că dacă n-ai mancat piftia în această zi, a doua zi trebuie să o arunci pentru că, altfel, frigurile vor apărea în timpul verii.

Se spune că în Sâmbăta Morților nu este bine să se lucreze. Tradiția spune că toate femeile care nu vor ține cont de această regulă vor fi pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. De asemenea, cine nu va ține cont de acest avertisment va înnebuni.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate