În ce mod poate anxietatea să ne afecteze sănătatea? Medicul psiholog explică: „Anxietatea cronică poate duce la probleme cronice de digestie și excreție, dureri de stomac, balonare excesivă, diaree”

Semnele anxietății cronice sunt variate, persoana afectată putându-se confrunta cu: gânduri anxioase sau obsesive, îngrijorare excesivă, adesea nejustificată, frică sau panică, dificultate de a controla anxietatea, neliniște și dificultăți de relaxare, iritabilitate, palpitații, dificultăți de respirație, gură uscată, greaţă, tensiune musculară sau durere, dureri de cap, dureri de stomac, tulburări de somn, oboseală.

Persoana de lângă noi poate experimenta toate aceste simptome uneori fără să ne dăm seama, alteori manifestând trăiri pe care nu le poate gestiona. Natalia Constantinescu, psiholog și psihoterapeut, explică în ce mod poate anxietatea să ne afecteze sănătatea și, mai ales, cum o putem gestiona astfel încât să ne continuăm activitatea în viața de zi cu zi.

Ce efecte are anxietatea asupra corpului?

În primul rând, când o persoană este anxioasă, respirația sa devine scurtă, superficială și rapidă. Acest lucru duce la tipare nesănătoase de respirație, cantitatea de oxigen inhalată fiind mai mare decât cantitatea de dioxid de carbon expirată de persoana respectivă. Excesul de dioxid de carbon poate restricționa alimentarea cu sânge a creierului, ducând la amețeli, furnicături sau amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor sau pierderea conștienței. Anxietatea poate, de asemenea, agrava simptomele stărilor de astm.

Totodată, anxietatea cronică poate duce la probleme cronice de digestie și excreție, cum ar fi dureri de stomac, balonare excesivă sau crampe abdominale, diaree, sindrom de colon iritabil sau vărsături.

În anxietatea cronică, organismul este într-o stare permanentă de alertă, în care eliberează hormoni de stres și este pregătit pentru ,,luptă sau fugă', fiind incapabil să revină la starea sa normală de echilibru. Astfel, sistemul imunitar devine vulnerabil, individul fiind predispus la boli și infecții virale. În plus, palpitațiile inimii și respirația rapidă sunt de obicei experimentate în timpul unei crize de anxietate. Fluxul persistent de hormoni de răspuns la stres, specific anxietății cronice, poate provoca hipertensiune arterială și probleme coronariene, cum ar fi boli de inimă sau atac de cord.

Nu în ultimul rând, semnalele frecvente de stres transmise de amigdală către sistemul nervos cu scopul de a pregăti organismul pentru a răspunde adecvat stresului pot determina contractarea mușchilor. Tensiunea constantă a mușchilor poate duce la înțepenirea sau durerea mușchilor, precum și la dureri care se pot răspândi în tot corpul. Astfel, apar afecțiuni cronice de durere, precum durerile articulare, artrita, fibromialgia etc.

Cum afectează toate aceste simptome viața de zi cu zi?

Anxietatea cronică are un impact semnificativ asupra vieții individului, afectându-i capacitatea de a funcționa acasă, la serviciu și în alte medii sociale.

De exemplu, pentru o persoană care se confruntă cu anxietate la birou, iată câteva recomandări pe care le poate urma.

Revino în prezent. Anxietatea reprezintă teama față de un pericol imaginar, însă răspunsul de ,,luptă sau fugă', declanșat de organism, este similar celui care apare în cazul unui pericol real. Un mod eficient prin care poți reduce anxietatea este de a-ți aduce întreaga atenție în momentul prezent (și de a te îndepărta, astfel, de pericolele imaginare). Fie că ești atent la felul în care respiri, fie că practici mindfulness sau faci câteva exerciții fizice, toate acestea tehnici te ajută să rămâi conectat la momentul prezent.

Fii blând cu tine. Când devii anxios, s-ar putea să fii tentat să fii critic cu tine. Data viitoare când ți se întâmplă asta, încearcă să fii răbdător și înțelegător cu reacțiile tale. Transformă dialogul interior (felul în care vorbești cu tine) într-un dialog prietenos, vorbește-ți așa cum i-ai vorbi unui prieten apropiat.

Fă-ți un plan. Dacă te pregătești pentru o întâlnire importantă, notează-ți principalele subiecte pe care ai dori să le aduci în discuție. Emoțiile intense influențează memoria, așa încât pentru a gestiona astfel de situații este util să ai un plan referitor la modul de desfășurare a întâlnirii.

Cum pot fi gestionate simptomele pentru un tânăr sau un adolescent care merge la școală, atunci când trebuie să susțină o lecție, o prezentare?

Respiră profund. Pare o acțiune simplă, însă este extrem de utilă în reducerea anxietății și dobândirea relaxării. Când ești cuprins de anxietate, ritmul respirator se schimbă, iar întregul corp se pregătește pentru răspunsul de ,,luptă sau fugă'. Respirația profundă îți ajută sistemul nervos să se calmeze, iar activitatea din organism să revină la starea de echilibru.

Practică expunerea treptată la situațiile care îți provoacă anxietate. Cu toții tindem să evităm acele situații care ne provoacă anxietate. În mod paradoxal, însă, cu cât le evităm mai mult, cu atât anxietatea crește. Așadar, o tehnică pentru reducerea anxietății constă în expunerea treptată la acele situații care îți provoacă anxietate. De exemplu, înainte de a susține o prezentare în fața clasei, ai putea să faci pași intermediari: să vorbești, într-un grup restrâns de oameni, despre un subiect care te pasionează, să adresezi o întrebare în fața clasei, să îți exprimi punctul de vedere în fața clasei etc.

Verbalizează ceea ce simți. O tehnică prin care îți poți reduce anxietatea este să vorbești despre ceea ce simți. Marii oratori obișnuiesc să își înceapă discursul în fața publicului cu următoarea frază: ,,În momentul acesta am mari emoții', ceea ce îi ajută nu doar să își reducă anxietatea, ci și să obțină înțelegere din partea publicului.

Cum pot fi gestionate în grupul de prieteni atunci când o situație socială precum o ieșire în oraș sau la un concert poate cauza disconfort?

Mută-ți atenția de la interior la exterior. Încercă să îți muți atenția asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău, în loc să te focusezi pe ceea ce se întâmplă în mintea ta. Poți face acest lucru ascultând cu adevărat conversația care are loc sau amintindu-ți că alți oameni probabil nu își pot da seama, doar privindu-te, că ești de anxios. Oamenii apreciază atunci când alții se comportă sincer și interesați, astfel încât concentrează-te pe a fi prezent și pe a fi un bun ascultător.

Folosește tehnici de ancorare prin simțuri. Cele cinci simțuri (văzul, auzul, mirosul, atingerea și gustul) te pot pot ajuta să te calmezi în momentul în care te simți anxios. Data viitoare când începi să devii anxios în legătură cu o situație socială, fii atent la sunetele din jur, privește o fotografie preferată, mestecă o bucată de gumă aromată etc.

Nu mai încerca să fii perfect. Perfecționismul și anxietatea socială merg adesea mână în mână. Tot ceea ce spui și tot ceea ce faci nu trebuie să fie perfect. Așadar, acordă-ți libertatea de a nu fi perfect, ci, mai degrabă, autentic.

Care sunt semnele care indica faptul că e nevoie de terapie și/sau tratament?

Dacă te confrunți cu una dintre următoarele situații, atunci este recomandat să consulți un specialist în domeniul sănătății: simți că îți faci prea multe griji și că interferează cu munca, relațiile sau alte aspecte ale vieții tale; îngrijorarea ta este supărătoare pentru tine și greu de controlat; ai început să consumi alcool sau droguri pentru a face față stărilor neplăcute; crezi că anxietatea ta ar putea fi legată de o problemă de sănătate fizică.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri