În apele Veneției a apărut o caracatiță…

Apele din canalele Veneției nu au mai fost așa de curate de cel puțin 20 de ani. Și meritul nu este în mod direct al omului ci a încetării activităților acestuia. Iar în aceste condiții canalele Veneției se îmbogățesc cu vietăți marine.

Apariția crabilor și a meduzelor deja nu mai este ceva ieșit din comun. Însă apariția unei caracatițe, săptămâna trecută, într-un canal din apropiere de Piazzale Roma, i-a uimit pe localnici și experți deopotrivă. Prezența ei a fost raportată imediat experților de la Institutul de Științe Marine. Aceștia s-au declarat… încurcați de modul în care vietatea a ajuns acolo. Ei sugerează că sunt posibile trei variante: să fi ajuns din Marea Adriatică, să fi scăpat dintr-o piață de pește ori pur și simplu să fi fost eliberată în canale pentru a face o farsă. Caracatița a fost posibil să fie observată pentru că interdicția circulației bărcilor cu motor, vaporettelor și gondolelor a permis ca sedimentele să se așeze pe fundul apei iar aceasta să devină limpede. „Este într-adevăr foarte ciudat ca o caracatiță să poată ajunge acolo, în acel mediu atât de departe de mare. În filmările în care a fost surprinsă s-a văzut clar că vietatea este sănătoasă și că nu se teme de oameni', a spus Luca Mizzan, directorul Muzeului de Istorie Naturală al orașului. Pe de altă parte, zoologul Andrea Mangoni susține teoria potrivit căreia flora și fauna din canalele venețiene nu s-au schimbat în timpul stării de carantină a orașului. „Ceea ce s-a schimbat este șansa noastră de a le putea vedea acum', este de părere expertul. Pentru Mangoni aceasta este o oportunitate de a redescoperi ecosistemul foarte divers care populează laguna venețiană.

Marco Sigovini, unul dintre cercetătorii de la Institutul de Științe Marine din Veneția, este de părere că „ceea ce a scăzut în oraș nu este doar traficul și poluarea produsă de bărci, ci și zgomotul, care este un alt tip de poluare și deranjează multe organisme lagunare.' El nu se arată surprins nici de prezența meduzelor, susținând că în ultimii 20 de ani acestea ajung în lagună din ce în ce mai des, transportate de curenți, în special în anumite perioade ale anului. „În mod normal există mult trafic pe canale, așa că probabil multe dintre ele sunt adesea ucise', spune cercetătorul.

Foto: Facebook/Marco Sigovini

Citeste și:

Modelul suedez': iată cum vor suedezii să facă testarea populației pentru COVID-19

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate