Iată lista E-urile permise de lege în România

lista E-urilor permise de lege

Dacă încă vă mai întrebați ce sunt acele E-uri trecute fără număr pe lista de ingrediente dintr-un aliment ambalat… ei bine,  ele sunt substanțe realizate în laborator. Odată adăugate în alimente sau băuturi, gustul acestora se schimbă, devine mai pregnant, îmbunătățit, iar culoarea, stabilitatea și rezistenţa la alterare a alimentelor crește. Iată lista E-urilor permise de lege în România:

Tartrazina – E 102: În Austria și Norvegia acest colorant este interzis. El se găsește în acadele, bomboane, băuturi răcoritoare cu aromă diverse. Afectează ficatul, putând provoca tumori și probleme grave ale celulei hepatice.

Amarant E123: Colorant roşu ce poate fi găsit în vinurile roşii de masă (slabe) sau lichioruri şi icre. Și acest aditiv este interziv în multe țări europene dar și în Rusia sau Statele Unite. Poate produce cancer, moarte fetală, astm.

Galben FCF – E110: Acest aditiv se găseşte în băuturile răcoritoare de culoare galbenă, în îngheţată şi în multe dulciuri ce au culoare galben-portocalie. Poate produce probleme respiratorii grave, distrugeri cromozomiale, accidente vasculare, blocarea enzimelor digestive sau tumori renale.

Azorubina – E122: Este un aditiv roşu, pe care îl vedem din plin în dulciuri, jeleuri, budinci. Nu se recomandă celor care suferă de tulburări astmatiforme. Este interzis în SUA, Japonia, Suedia, Austria şi Norvegia.

Roşu ponceau 4R – E124: Acest aditiv este interzis în multe state din cauza potențialului crescut cancerigen. Specialiștii spun că prin ingerarea lui creşte cantitatea de aluminiu din organism. A fost incriminat în apariția ADHD-ului la copii. În anumite ţări este interzis în alimentele destinate copiilor sub 3 ani. Poate fi găsit în dulciuri, mezeluri, alimente semipreparate.

Albastru patent – E131: Acest colorant a fost și el incriminat ca fiind responsabil cu apariția sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare la copii (ADHD), iar la adulţi poate produce vertij, ameţeli, probleme respiratorii, tensiune arterială scăzută şi alergii. Se spune că E131 poate produce şi cancer. Acest aditiv este interzis în multe țări.

Verde S – E142: Un colorant alimentar ce oferă nuanțe de verde alimentelor și băuturilor. Poate produce alergii, insomnii, hiperactivitate şi astm. Nu este recomandat în alimentaţia copiilor. Este interzis în Canada, SUA, Japonia, Suedia, Finlanda şi Norvegia.

Sorbitolul – E420: Este un îndulcitor sintetic complet interzis sugarilor şi copiilor. E420 se găseşte în guma de mestecat, în sucuri îmbuteliate și în dulciuri. Provoacă disfuncții digestive.

Aspartamul – E951: Este un îndulcitor folosit pe scară largă. Se introduce în toate dulciurile din comerț și în sucurile răcoritoare. Provoacă stări de oboseală, ameţeli sau dureri de cap.

Ciclamat – E952: Este complet interzis în SUA şi Marea Britanie din cauza unor teste de laborator care au demonstrat faptul că poate produce cancer. În România însă este legal și se introduce în băuturi, biscuiți, napolitate, gemuri și conserve, produse de patiserie și cofetărie.

Foto: 123rf

Citește și:

Tot ce trebuia să știi deja despre ceaiul verde

Iată cum scazi nivelul de colesterol din sânge

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate