Iată de ce e obligatoriu să purtăm mască: cât rezistă virusul SARS-COV2 în particulele din aer

Rata cu care Covid-19 s-a răspândit pe tot globul a fost alarmantă și a surprins întreaga comunitate științifică. Deși modul exact de transmitere a virusului nu este încă pe deplin descifrat au fost necesare câteva studii exacte privind stabilitatea virusului SARS-COV 2 pe diverse suprafețe pentru a se cunoaște riscurile transmiterii acestuia de pe suprafețele contaminate.

Iată de ce e obligatoriu să purtăm mască: cât rezistă virusul SARS-COV2 în particulele din aer

Conform Virology Journal, ultimul studiu și cel mai concludent în această direcție care a fost realizat la întuneric pentru a anula efectele razelor UV (care ar putea influența rezultatul), datele sunt destul de îngrijorătoare:

Așadar, mai multe obiecte au fost contaminate cu SARS COV2 și apoi incubate la temperaturi de 20, 30, 40 și 50 de grade Celsius.

Ratele de supraviețuire ale virusului SARS-COV2 au fost determinate de temperaturile diferite, virusul rezistând între 1,7 și 2,7 zile la 20 de grade celsius în timp ce la temperaturi de 40 de grade virusul a rezistat câteva ore.

Chiar dacă încărcătura virală a fost aceeași pe diversele suprafețe pe care s-a realizat testul, se pare că virusul a rezistat până la 28 de zile la o temperatură medie de 20 de grade pe obiecte precum ecranul telefonului mobil, bancnote sau monede de metal, hârtie, polimeri, sticlă, oțel.

Pe aceleași obiecte dar ridicând temperatura la 40 de gradde Celsius, virusul SARS-COV2 a rezistat mai puțin de 24 de ore.

CONCLUZIA – În urma acestor teste s-a demonstrat științific că  SARS-COV2 poate rămâne activ pentru perioade de timp semnificativ mai lungi decât s-a estimat inițial. Aceste date sunt importante pentru a contracara riscurile de infectare și transmiterea COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie cu SARS-COV2 la data de 11 martie 2020, iar la cinci luni distanță, la data de 7 august 2020 erau înregistrate 18.8 milioane de cazuri cu Covid-19 și 708.000 de decese confirmate.

Transmiterea SARS-COV2 se produce în principal prin aer iar studiile recente au arătat că virusul este capabil să rămână în particulele din aer mai mult de 3 ore. 

Deoarece rata de transmitere este extrem de agresivă s-a luat decizia la nivel mondial ca purtarea măștii și dezinfectarea perioadică a mâinilor de cel puțin 5 ori pe zi să fie obligatorie. În general s-a dovedit că virisul SARS-COV2 este foarte ușor transferat de pe o suprafață pe alta cum ar fi ecranul telefonului și tastele unui bancomat sau butonul lifturilor.

Foto: 123rf

Citeste și:

În România au murit 5048 de oameni diagnosticați cu Covid. Un sfert dintre ei nu prezentau comorbidități

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri