Iată ce vor aduce următoarele șase luni ale pandemiei

Cursa de maraton la care participă campaniile de vaccinări și noile mutații și variante de tulpini ale Coronavirusului nu se va încheia până când Covid-19 nu va atinge aproape toată lumea.

Pentru oricine speră să vadă o lumință oricât de mică la capătul pandemiei de Covid-19 în următoarele trei până la șase luni, ei bine, oamenii de știință au o veste proastă: pregătiți-vă pentru mai mult. Și mai multe. Vestea bună este că nu va fi mai rău. Va fi altfel.

  • Vor exista numeroase dezbateri dacă noile focare de infecție vor închide școlile și vor anula din nou cursurile. În căminele de bătrâni din toată lumea, mult timp nu se va așterne liniștea. Chiar și vaccinați, bătrânii sunt vulnerabili. Multe companii vor cântări pericolul de a aduce tot personalul înapoi la birou, cu spitalele copleșite de pacienți, încă o dată.

Aproape toată lumea va fi, fie infectată, fie vaccinată înainte de sfârșitul pandemiei, sunt de acord experții. Sau ambele variante în același timp. Câțiva ghinioniști vor contracta virusul de mai multe ori.

  • Cursa dintre valurile de îmbolnăviri care duc la noi variante și lupta pentru imunizarea cetățenilor globului nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va atinge pe toți. Graficul infectărilor este ciclic: ba scade liniștitor și ne gândim ca a fost un frison, ba crește alarmant și ies din vizuini conspiraționiștii.

Având în vedere că miliarde de oameni din întreaga lume nu sunt încă vaccinați sunt prea puține șanse acum să eliminăm virusul în următoarele șase luni.

  • Mai degrabă ne putem aștepta la mai multe focare care vor cuprinde școlile, transportul public, anumite sectoare din industrie. Chiar dacă numărul celor vaccinați, este din ce în ce mai mare, întotdeauna vor exista persoane vulnerabile la virus.

Următoarele luni vor fi grele. Un pericol real de care nu vorbește nimeni este riscul ca o variantă a virusului să devină rezistentă la vaccin.

 Cea mai interesantă metaforă cu această pandemie este asemănarea ei cu un incendiu forestier cu coronavirus care nu se va opri până când nu va găsi tot lemnul uman pe care îl poate arde. 

În ultimii 130 de ani am avut cinci pandemii de gripă care ne-au oferit o schemă a modului în care Covid ar putea juca, spun epidemiologii.

Dacă cel mai lung focar global de gripă a durat cinci ani și a avut până la patru valuri de infecție în medie de doi sau trei ani, Covid se comportă diferit. Este un virus care deja se perfecționează pentru a deveni creatorul celei mai severe pandemii, deoarece acum în al doilea an se încheie cu lumea în mijlocul unui al patrulea val – și fără un sfârșit cuantifcabil.

  • Este posibil ca virusul cunoscut sub numele de SARS-CoV-2 să nu urmeze calea stabilită de pandemiile din trecut. La urma urmei, este un agent patogen diferit, nou și cu potențial ridicat de transmisie. Și cu un număr de morți de peste 4,6 milioane de oameni până acum, este deja de peste două ori mai mortal decât orice focar de la gripa spaniolă din 1918.

În ciuda valurilor inițiale brutale și a ratelor de vaccinare relativ ridicate, țări precum SUA, Marea Britanie, Rusia și Israel cochetează cu un număr record de cazuri.

  • Imunizarea contribuie la moderarea incidenței cazurilor severe și a deceselor, dar infecțiile în creștere înseamnă că virusul ajunge la tineri și la cei care rămân nevaccinați, ducând la creșterea mortalității printre cei care au deja boli grave.

Țările în care vaccinarea a fost sporadică – Malaezia, Mexic, Iran și Australia – se află în mijlocul celor mai mari focare de până acum, alimentate de tulpina contagioasă Delta.

  • Având virusul încă activ și răspândit în zone întinse ale planetei, o nouă mutație este cât se poate de probabilă.

Deși noile mutații nu sunt întotdeauna mai severe decât predecesorii lor, epidemiologii spun că „pandemiile pot deveni mai mortale în perioada de vârf, deoarece virusul se adaptează noii sale gazde'.

Foto > 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro