Iana Matei – premiul Europeanul Anului 2010

Iana Matei la Gala Premiilor Femeia Anului din 19 ianuarie 2009

In 1998 s-a intors din Australia, unde evadase din lagarul comunist, si a infiintat Fundatia « Reaching Out » la Pitesti.

Titulatura completa a acestui asezamant este «Centru pentru protectia si asistenta victimelor traficului de persoane» sau, mai putin pretentios spus, este locul in care acestor fete, multe dintre ele copile abia intrate in adolescenta, li se ofera sansa de a-si recapata dreptul la viata.

Sunt fete tinere, vandute si cumparate pe post de marfa, esuate pe marginile unor sosele, batute salbatic si obligate sa-si vanda trupul pe bani de nimic.

Formatia ei de psiholog o ajuta sa le inteleaga si sa le ofere sprijinul emotional de care au nevoie, cu toate ca, pentru a pune bazele centrului, a trebuit sa convinga autoritati, sa obtina finantare, donatii, sa caute voluntari, sa promoveze texte de lege, sa scrie la Consiliul Europei, sa stabileasca protocoale pentru martorele in procesele impotriva proxenetilor.

Fetele stau un an in adapost, merg la scoala si la serviciu, dupa care li se gaseste o locuinta si sunt reintegrate in societate. In cei 11 ani de existenta, 420 de tinere au trecut prin acest centru si au fost salvate. Au acum soti, copii, o familie, sunt angajate, au o viata cat se poate de normala.

Iar povestea eroinei noastre nu se sfarseste cu acest bilant optimist, pentru ca in 2008 a ales sa adopte doua gemene, nascute de catre una dintre fetele adapostite la centru.

Mama lor avea doar 14 ani, nascuse prematur tripleti, toti cu infectii congenitale si slabe sanse de supravietuire, unul deja se prapadise. Speriata, copila i-a abandonat in maternitate. Acum gemenele Andreea si Catalina au aproape doi ani, sunt sanatoase si cresc fericite impreuna cu mama lor adoptiva, singura care a crezut in sansa lor.

Iana ne-a marturisit ca premiul Femeia Anului, editia din 2008, oferit de revista Avantaje, obtinut la categoria Initiativa in sprijinul semenilor, a fost primul premiu pe care l-a primit pe teritoriul Romaniei. A fost foarte onorata pentru ca era pentru prima data cand meritele ii erau recunoscute si in tara natala.

Trofeul a insemnat pentru Iana aprecierea activitatii sale dar a fost si o oportunitate de a mai aduce o data in centrul atentiei problema traficului de persoane. Spune ca fiecare premiu este un pas inainte, o constientizare a problemei.

De aceea s-a bucurat foarte mult si de premiul Europeanul Anului 2010. Acesta a fost o totala surpriza, cu atat mai mult cu cat nominalizarea a venit din partea unui trust de presa din Germania.

 

 Citeste despre fiecare castigatoare in articolul Castigatoarele premiilor Femeia Anului 2009.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri