Hobbyul meu: sa salvez oameni

Uncategorized

Nascut in Siria, a crescut in Palestina, a invatat si a muncit in Romania, dedicandu-si energia si banii construirii unui sistem ultramodern de urgenta si descarcerare. Este vorba, desigur, despre dr. Raed Arafat.

Felul in care se desfasoara discutiile de tatonare cu persoana pe care vrei s-o intervievezi prevesteste modul in care se va desfasura interviul si gradul de cooperare a interlocutorului. Cu dr. Arafat inceputul a fost simplu: l-am sunat la telefon, l-am intrebat daca accepta sa dea un interviu revistei Avantaje.
A acceptat. In schimb, stabilirea datei, a locului interviului si a sedintei foto a fost mult mai complicata: l-am sunat timp de aproape doua luni, uneori zilnic. Au fost zile in care am vorbit de 10, 12 ori! Niciodata n-am avut senzatia ca ma duce cu vorba, ca a uitat sau ca n-are chef, ci ca era efectiv prins intr-o mie si una de treburi.

In sfarsit, am ajuns sa fixam interviul pentru o sambata, pe la 2-3 dupa-amiaza. Dumnealui urma sa fie la o nunta, de unde avea sa dispara timp de o jumatate de ora atunci cand l-as fi sunat. Ei bine, drumul spre Targu Mures s-a dovedit a fi mai lung decat credeam. Cand l-am sunat, am simtit ca inghet auzind: "Abonatul Connex nu poate fi apelat." In atatea sap-tamani in care vorbisem cu dr. Arafat, nu avusese niciodata telefonul inchis. Merg la sediul SMURD*, unde mi se spune ca "Sefu" e la o interventie, la un accident petrecut la Sarmasu. Astept. Revin telefonic.
Degeaba. Mai stau. Intre timp, vad un monument. Ma apropii si vad ca este dedicat colegilor morti in misiune. Sun pentru a nu stiu cata oara la dr. Arafat, care, de data asta, raspunde si-mi spune ca a fost la o interventie si e in drum spre alta. Apoi va veni la SMURD, inainte sa plece la nunta. Insa dr. Arafat nu este nici in prima, nici in a doua, nici in a patra ambulanta.
Soseste o masina de interventie, din care a coborat un tanar cu mustata. Ce dezamagire! Nu e dr. Arafat. Ei bine, se da jos si soferul, nimeni altul decat dr. Arafat in persoana. In salopeta rosie si nu in costum de nuntas. Se asaza la birou. Raspunde foarte concis, vorbind extrem de nuantat si de corect. Izul de accent nu este accentul unui strain, ci felul de a vorbi din nordul Transilvaniei. Foloseste persoana I singular atunci cand se refera la sine si intotdeauna persoana I plural cand vorbeste despre activitatea de la SMURD.

Asta am vrut sa fac
Desi povestea sa e de erou modern, dr. Arafat este de o modestie incredibila – cum sunt, de altfel, toti oamenii de autentica valoare. A venit in Romania pentru ca voia sa faca neaparat Medicina, iar Romania a fost cea care l-a acceptat ca student. A terminat Medicina la Cluj in 1989 si a urmat specializarea in anestezie terapie intensiva (ATI) la Targu Mures. De la ATI la medicina de urgenta n-a fost decat un pas. Iar de aici pana la construirea acestui sistem ultramodern, inca unul, facut cu ajutorul unor co-legi minunati, care au lucrat benevol ani de zile. "In 1989 am terminat facultatea, iar dupa aceea am inceput sa fac asistenta de urgenta la Targu Mures, cu prof. Chiorean."
Cam atat este dispus sa spuna dr. Arafat acum, dupa ce ani de zile a lucrat impreuna cu colegii sai fara sa primeasca plata, luptandu-se cu morile de vant in straduinta de a pune bazele unui sistem de interventie eficient. Trebuie sa insist ca sa recunoasca: "Opt ani am muncit pe banii mei, mosteniti de la tata, pentru ca am vrut s-o fac. Este foarte greu sa dau explicatii de ce. Asta e. Nu exista de ce, asta am vrut sa fac, am facut-o si nu-mi pare rau. Am gasit oamenii, spitalele, organizatiile din opt tari care ne-au ajutat".

E constient ca unii l-au considerat nebun, dar crede ca acum nu mai este catalogat astfel. "In Mures am fost ajutat pentru ca s-a inteles foarte bine despre ce e vorba, iar pe plan national ne-au ajutat pompierii. Singura problema am avut-o cu Ministerul Sanatatii (in functie de cine se afla la conducere) si cu sindicatele din Sanatate.
Sindicatului Ambulantei nu-i convenea ceea ce facem, pentru ca ei considerau ca le facem concurenta, dar noi nu suntem un serviciu privat, ci unul public, care functioneaza sub forma de colaborare intre Pompieri si Spitalul Judetean.
Nu este o institutie nationala; fiecare judet care a vrut si-a creat SMURD. Acum sunt opt judete care au aceasta structura la diferite niveluri de dezvoltare. Dar asta nu inseamna ca sunt unitati subordonate mie; singurii factori comuni intre noi sunt Pompierii Militari, fiindca peste tot se colaboreaza cu dansii."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din