Hipertensiunea arteriala esentiala

Cel mai frecvent HTA este primara, esentiala sau idiopatica(nu are cauza cunoscuta) – 85-90% din cazuri. Ereditatea este un factor predispozant, iar factorii de mediu (aportul de sare, obezitatea, stresul) contribuie la aparitia HTA la persoanele predispuse.

In restul cazurilor, HTA este secundara: are o cauza, cel mai frecvent, o afectiune renala. Diagnosticul HTA este facil – masurarea TA prin sfingmomanometrie, cu determinarea a doua valori: tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica.

TA se masoara de 2 ori: initial cu pacientul in clinostatism (culcat), apoi dupa ce pacientul a stat in ortostatism (in picioare) >/=2 min si in 3 zile diferite. Ideal este sa se masoare TA dupa ce pacientul a stat in repaus 5 minute si in diferite momente ale zilei. TA se masoara la ambele brate. Atunci cand exista diferente, se ia in consideratie valoarea cea mai mare.

TA poate fi crescuta sporadic inainte ca HTA sa devina sustinuta, fapt responsabil probabil de fenomenul "HTA de halat alb", adica depistarea unor valori crescute ale TA atunci cand masurarea TA se face de catre medic sau in cabinetul medical, cu valori altfel normale, cand TA este masurata acasa sau monitorizata ambulatoriu.

Hipertensiunea arteriala este asimptomatica, daca nu este severa sau de lunga durata. Simptomatologia este determinata de efectele TA crescute exercitata sustinut si timp indelungat asupra organelor tinta: vase , cord, creier, rinichi.

Testele care urmeaza depistarii HTA (prin masuratori repetate) cauta sa depisteze o eventuala cauza, sa cuantifice efectele HTA asupra organelor tinta si sa identifice prin anamneza, examen clinic si teste paraclinice: biologice si imagistice, factorii de risc cardiovasculari: fumatul, ereditatea, dislipidemia- hipercolesterolemia, obezitatea.

Tensiunea arteriala optima are valori mai mici sau egale cu 120/80mmHg. Valori pana la 130/80mmHg sunt, de asemenea, considerate normale. Variatiile cuprinse intre 130/80mmHg si 140/90mmHg, de la care se considera hipertensiune arteriala, sunt valori de granita sau pre HTA.

In stadiile incipiente, nu exista modificari patologice. HTA severa si prelungita determina afectarea organelor tinta: sistem cardiovascular, creier, rinichi, creste riscul de boala coronariana ischemica, infarct miocardic, stroke (AVC), in special hemoragic si insuficienta renala, mecanismul fiind arterioloscleroza generalizata si accelerarea aterogenezei. De aceea depistarea precoce si controlul eficient al TA previn multe complicatii si prelungesc viata.

Tratamentul HTA urmareste controlul valorilor TA si limitarea consecintelor cardiovasculare, tinta fiind valori mai mici de 140/90mmHg si chiar sub 130/80 mmHg pentru pacientii cu diabet zaharat sau afectare renala.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate