Helmut Duckadam a murit. Fostul mare portar, „Eroul de la Sevilla”, a lăsat în urmă trei copii și o soție văduvă la 45 de ani
Vestea tragică a zilei de 2 decembrie. A murit Helmut Duckadam! Fostul mare portar, denumit „Eroul de la Sevilla', a murit luni dimineață, la vârsta de 65 de ani, la Spitalul Militar din București.
Helmut Duckadam, portarul legendar al celor de la Steaua București, câștigător al Cupei Campionilor Europeni, a murit, luni dimineață, la vârsta de 65 de ani.
Fostul președinte de imagine al clubului de fotbal FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fust supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis. Ulterior, el a dezvăluit că lua zilnic între 18 şi 22 de pastile, iar costul anual al medicamentelor era cuprins între 5.000 şi 8.000 de euro, notează News.ro.
'Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmuth Duckadam, cel care a reuşit să facă o ţară fericită. Am vorbit acum o săptână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene', a afirmat fostul mare fotbalist Marcel Puşcaş, într-un video pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook.
Ultima intervenţie la Digi Sport, unde a fost colaborator în ultimii ani, a fost pe 28 noiembrie, când a intervenit telefonic înainte de partida FCSB – Olympiacos 0-0, din Liga Europa.
VEZI FOTOPOZA (1 / 18)Helmut Duckadam, trei copii din două căsnicii
Fostul mare portar al Stelei avea o familie minunată și a știut să păstreze relații de prietenie și cu prima soție, care i-a dăruit doi copii, acum adulți în toată firea. Helmuth Duckadam și Alexandra s-au căsătorit în luna iunie 2007 și au împreună o fiică de 16 ani, Julianne.
Din căsătoria anterioară, cu Ildiko, de care a divorțat după 27 de ani de mariaj, Helmut Duckadam are doi copii, pe Robert (44 de ani) și Brigitte (42 de ani), care au rămas în America cu mama lor. Cei trei frați se înțelegeau perfect, chiar dacă nu aveau aceeași mamă. Se vizitau și petreceau vacanțe împreună, cea mai recentă fiind chiar vara trecută.
Cu nici două săptămâni înainte de tragedie, fostul mare portar se relaza într-o vacanță, la Istanbul, alături de soție, fiică și câțiva prieteni de familie. „Bine îmbrăcați, cu o stare bună și alături de oameni frumoși, am făcut fata vremii care nu a fost prea prietenoasă”, scria el, fără să își imagineze că e ultima vacanță cu familia. (foto mai jos).
Prosport.ro a publicat AICI imagini cu Alexandra Duckadam, înconjurată de prieteni, încercând să se ocupe de cele creștinești, după moartea soțului ei. Este un monument de tristețe.
Comunicatul familiei lui Helmuth Duckadam
„A luptat cât a putut pentru toate prin câte i-a fost dat să treacă, dar din păcate zbuciumul lui s-a oprit azi 02.12.2024. Toți cei care doresc să-i aducă lui Helmut Duckadam un ultim omagiu sunt așteptați la Arena Națională, sector VIP, marți, 3 decembrie, începând cu orele 14:00.
În aceste momente grele vă rog să ne respectați durerea și dreptul la intimitate', a transmis Alexandra Duckadam, soția lui Helmuth Duckadam, prin intermediul Gazetei Sporturilor.
Helmut Duckadam, performanță uluitoare în finala Cupei Campionilor Europeni
Născut pe 1 aprilie 1959 la Semlac, judeţul Arad, Helmuth Duckadam a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 cu Steaua şi a fost de două ori campion al României, în 1985 şi 1986.
El a făcut primii paşi în fotbal la echipa Semlecana, iar în 1974 a ajuns la Şcoala Sportivă Gloria Arad. Trei ani mai târziu, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, pentru ca peste un an să fie transferat de UTA, echipă la care şi-a făcut apariţa în prima divizie pe 17 septembrie 1978, într-un meci pierdut în deplasare cu CS Târgovişte, se arată în biografia publicată de News.ro.
După patru sezoane la UTA, Duckadam a fost transferat de Steaua Bucureşti. A fost supranumit „Eroul de la Sevilla”, după ce în finala Cupei Campionilor Europeni cu FC Barcelona a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alexanco, Pedrazza, Alonso şi Marcos. Performanţa reuşită de Helmuth Duckadam pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.
În acelaşi an în care a câştigat Cupa Campionilor, Duckadam a suferit o operaţie la braţul drept care l-a forţat să se retragă din activitate, la vârsta de 27 de ani.
În total, are 133 de apariţii în Divizia A, 13 în Cupa României şi nouă în Cupa Campionilor Europeni. La echipa naţională a României a avut două selecţii.
Citește și: România a adunat zeci de recorduri mondiale! Cine sunt românii care au intrat în Cartea Recordurilor