Greșelile pe care merită să le cunoști înainte de a începe cariera în IT

Ți-ai dori poate un loc de muncă în care te poți dezvolta profesional și în care să ai ocazia de a-ți organiza singură programul de lucru, astfel încât să ai timp și pentru familie. Și nu ești singura care are aceste planuri în carieră. Potrivit unui sondaj eJobs, 16% dintre români ar alege un loc de muncă unde să poată evolua în carieră și cu proiecte care să-i motiveze. În același timp, 15% ar schimba angajatorul pentru mai multă flexibilitate, iar 8,5% pentru mai multă stabilitate.

Și planurile tale pot deveni realitate dacă te orientezi spre o carieră în domeniul IT, care-ți oferă echilibrul dintre un job stabil, de viitor și posibilitatea de a-ți alege timpul de lucru. Și pentru a-ți fi mai ușor, poți alege o specializare în testare software. Misiunea ta va fi să găsești erorile de navigare sau de funcționalitate din site-uri sau aplicații. Dar ce se întâmplă dacă tu faci greșeli în activitate? Este important să conștientizezi că sunt firești, să înveți din ele și să încerci pe cât posibil să nu le mai repeți. Dar cum recunoști și cum previi greșelile? Un start bun începe cu o documentare temeinică și cu cele mai bune îndrumări!

Text: Mihaela Pascari

Alegi cursurile la întâmplare, fără a avea o perspectivă
Sunt multe cursuri de formare în testarea software, însă e important să le studiezi mai întâi programa și să discuți cu un trainer. Dacă accentul e pus mai mult pe partea teoretică, cursul nu te poate ajuta pe viitor în angajare sau în a lucra ca freelancer. Există însă opțiuni care-ți permit să îmbini partea teoretică cu partea practică, iar la finalul cursului vei fi ghidat în carieră.

Poți alege să te înscrii în proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). În cadrul acestuia, ai ocazia să îmbini partea teoretică cu partea practică, să pui trainerului întrebări în timp real și să faci schimb de experiență cu ceilalți cursanți. După finalizarea cursurilor, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar pentru a-ți găsi job.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere la cursurile IT by eJobs:

  • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
  • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • ești angajat, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
  • ai absolvit cel puțin 8 clase
  • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
  • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
  • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
  • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
  • deții competențe digitale de bază

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Nu urmezi o structură în testare

Când este implementat un nou feature, abia aștepți probabil să cauți bug-urile și să satisfacția că ai salvat „viața' unui client. Dar este esențial să înțelegi scopul și cerințele unui produs sau unui serviciu nou înainte de a începe testarea.

Ar trebui să citești specificațiile, să discuți cu developerii sau cu ai tăi clienți. O altă variantă este să faci o sesiune rapidă de testare exploratorie pentru a aduna toate informațiile de care ai nevoie pentru a realiza o structură a testării.

Nu comunici erorile

Comunicarea este cheia dezvoltării software-ului și, prin urmare, și cheia testării software-ului. Dacă nu reușești să comunici erorile observate în testare poți afecta munca programatorilor, managerilor de testare, clienților și poți întârzia lansarea unui site sau a unei aplicații.

Este important să înfrunți situațiile pe care le întâmpini. Dacă nu ai soluții pentru aceste situații sau nu ai o imagine de ansamblu, este mai bine să le faci cunoscute decât să acționezi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Nu te gândești la utilizatorul final

Pentru a lucra eficient și pentru ca munca ta să fie apreciată, alege să schimbi rolul testerului cu cel al utilizatorului final și să testezi site-ul sau aplicația din perspectiva acestuia. Se spune că utilizatorul final este cel mai bun tester care găsește mai multe erori critice.

Refuzi să întrebi

Este important să conștientizezi că nu există întrebări greșite.  E mult mai important să ai răbdare, să asculți, să înțelegi imaginea de ansamblu și să pui întrebări pentru a clarifica anumite aspecte. Gândește-te că dacă nu ai întreba, ai înceta să înveți și, prin urmare, nu ai putea să-ți îmbunătățești cunoștințele și abilitățile. Curiozitatea este o abilitate care te poate ajuta să faci diferența în cariera ta.

Ai temeri față de tehnologie

Această teamă vine, de regulă, când nu ești foarte sigur pe abilitățile tale tehnice. Și e normal să simți această nesiguranță la început, însă e important să fii deschis la orice soluție care ți-ar putea ușura munca. Poți obține ajutor de la alți testeri, de la developeri sau chiar asistență online. Important e să întrebi!

Nu ai o perspectivă clară asupra timpului necesar testării

Managerul de proiect ar putea să te întrebe „Cât ți-ar lua să testezi asta?' Tentația ar fi să-i răspunzi: „Hm, câteva ore, poate?!' Înainte de a da un răspuns, e mai potrivit să faci un pas în spate, să ai o imagine de ansamblu și apoi să faci o estimare realistă, care te va ajuta atât pe tine, cât și pe colegi.

Nu consideri că este necesar să mai înveți

Consideri că un curs de formare în testare sau studiile superioare sunt suficiente pentru a avea rezultate bune în testare. Dar domeniul IT e în continuă dezvoltare și adaptare. Este imposibil să fi „văzut totul'. În fiecare zi, te vei confrunta cu noi situații și provocări în care trebuie să dovedești că ești dispus să înveți și să-ți îmbunătățești abilitățile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri