Ghidul pacientului cu parodontoză: Ce întrebări să adresezistomatologului
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2024/07/avantaje_deltaclinic_-pexels-kindelmedia-8172897-1.jpg)
Parodontoza, cunoscută și sub denumirea de boală parodontală, este o afecțiune de tip inflamator a gingiilor care poate să conducă inclusiv la pierderea parțială sau totală a dinților. Primul semn al parodontozei, pe care foarte mulți pacienți îl ignoră, este sângerarea gingivală. Atunci când te confrunți cu astfel de probleme sau dacă apare disconfort, durere sau chiar mobilitatea dinților, programează-te pentru un consult stomatologic. Cu cât intervii mai repede, cu atât șansele de a trata boala sunt mai mari, fără a fi nevoie să recurgi la extracția dinților și la proteze mobile sau fixe.
Principalele cauze ale parodontozei
Atunci când ajungi la dentist Bucuresti și ai anumite îngrijorări legate de afecțiuni dentare, este important să înțelegi ce se întâmplă și să colaborezi cu medicul pentru a găsi cea mai bună soluție de tratament. Boala parodontală este frecventă în rândul adulților, așa că trebuie să cunoști cauzele acesteia pentru a ști ce trebuie să faci pentru a preveni problemele.
Igiena orală precară este principalul motiv pentru care pacienții se confruntă cu parodontoză. În primul rând, trebuie să știi că resturile alimentare nu pot să fie îndepărtate în totalitate prin periaj, așa că vizitele regulate la stomatolog sunt o necesitate. Particulele care se acumulează în timp pe dinți formează placa bacteriană, una dintre cele mai comune cauze ale bolii parodontale. De asemenea, vârsta înaintată, ereditatea, bolile, precum leucemia, diabetul, anemia sau poliartrita reumatoidă, dar și stresul și bruxismul constituite factori de risc pentru parodontoză. Atunci când această afecțiune este într-o fază avansată, stomatologii propun proteza dentara mobila moderna, o opțiune de tratament care redă zâmbetul funcțional și estetic.
Întrebări pe care să le adresezi medicului stomatolog
În primul rând, în calitate de pacient este esențial să știi cum poți preveni parodontoza. Așadar, prima întrebare pe care trebuie să o pui medicului stomatolog este legată de igiena orală și tehnicile necesare pentru a avea un zâmbet cât mai frumos și mai sănătos. Medicul îți poate spune inclusiv ce alimente să eviți pentru a preveni deteriorarea dinților, dar și ce produse de îngrijire orală să utilizezi în mod obișnuit.
Evident, dacă boala a debutat deja, ai nevoie de informații legate de tratament pentru parodontoza. Planul de intervenție este întotdeauna personalizat și depinde de faza în care este boala, precum și de particularitățile pacientului.
Alte întrebări pe care este important să le adresezi specialistului:
- De la ce vârstă apare parodontoza?
- Ce pastă de dinți este recomandată în cazul persoanelor cu parodontoză?
- La cât timp trebuie să te programezi la un consult stomatologic?
- Ce probleme pot apărea dacă boala parodontală nu este tratată la timp?
Ai nevoie de intervenție cât mai rapidă atunci când suferi de parodontoză. Prezintă-te la medic imediat după ce observi sângerări gingivale sau dacă te confrunți cu alte simptome ce cauzează disconfort la nivelul cavității bucale. Ai grijă de zâmbetul tău și nu permite afecțiunilor dentare să degenereze și să fii nevoit să apelezi la tratamente costisitoare și de lungă durată. Delta Clinic este un cabinet stomatologic în care vei fi întâmpinat de o echipă medicală pregătită să intervină pentru a-ți salva zâmbetul.