Ghidul ardeilor – vitamine si savoare

Ghidul ardeilor – vitamine si savoare

ardeiOriginar din America Centrala si de Sud, ardeiul a fost raspandit in lume de marinarii spanioli si portughezi. Astfel ardeiul a devenit nelipsit din bucatariile din intreaga lume, din Mexic pana in Thailanda, din Congo pana in India, precum si din Ungaria in Tunisia.

Daca doresti sa gatesti ardeii iuti, pentru a mai reduce din iuteala poti indeparta semintele si nervurile din interiorul acestuia. In cazul in care te-ai aventurat intr-un restaurant cu specific mexican si “ti-a luat foc gura”, poti neutraliza cu lapte, iaurt si in lipsa acestora, cu miez de paine. Si tine minte: intotdeauna sa porti manusi cand manipulezi ardei iute!

Iti oferim un mic ghid cu soiuri de ardei care se gasesc pe piata romaneasca si in supermarketuri.

Ardeiul gras
Relativ mare in marime, in forma de clopot, ardeiul gras poate fi verde, rosu, galben sau portocaliu. Ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele iar cel galben si cel rosu contin mult beta-caroten.

ardeiArdeiul verde este o sursa buna de fibre alimentare, vitamina A, C, K, B6, potasiu, magneziu, tiamina, niacina si acid folic. Ardeiul rosu este mai sanatos decat cel verde, el continand o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare. Este minunat pentru a adauga culoare mancarurilor.

Poblano
Oarecum mari si in forma de inima, ardeii Poblano au acelasi gust iute ca si Chilli, de aceea sunt foarte intalniti in bucatariile din Mexic. La maturitate, poblano devine rosu inchis spre maro si poate avea textura uscata.

Anaheim
La maturitate, Anaheim devine rosu si seamana cu un chille. Acest ardei lunguiet cu gust iute este folosit foarte des in bucatariile mexicane.

Serrano
Serrano este un ardei mic, lunguet, cu forma conica. Dar sa nu te gandesti ca acest ardei micut este si inofensiv! Cu cat e mai mic, cu atat este mai iute. Cand se coace, serrano are culoarea rosie sau portocalie. Dar poate fi consumat atat crud cat si copt.
 

Habañero
Acest ardei mic si bombat este considerat cel mai iute, fiind cotat cu cele mai multe puncte pe scala Scoville. Aceasta scala este un sistem de clasificare a ardeilor iuti incepand de la 0 – ardeii grasi de California, pana la 100-500 peperoncini, 50.000 ardeiul iute de Cayenne si chiar 300.000 de unitati pentru ardeiul Habanero.

Sistemul a fost initiat de Wilbur Scoville inca din anul 1912, si are la baza acestor clasificari prezenta unui alcaloid responsabil de „iuteala” ardeilor, numit capsaicina.

Acest alcaloid ca substanta in stare pura este cotat la 16.000.000 pe scala Scoville, ceea ce inseamna ca cel mai iute ardei, Habanero, are o concentratie de alcaloid de aproximativ 2%, suficienta sa arda pielea de pe maini la contactul cu ardeiul respectiv.

Daca puteti trece de iuteala, veti observa ca Habaneros au o aroma de fructe. Acest ardei este foarte intalnit in Mexic si Caraibe, deseori in sosuri calde.

Cayenne
Subtire si conic, acest Chile este probabil cel mai familiar, intalnit mai ales sub forma de pulbere, cunoscut sub numele de piper rosu.

Ardeiul iute de Cayenne luat in doze mici este benefic in stabilirea unei digestii normale iar in doze mari are actiune purgativa. Este vitaminizant si afrodisiac.

Ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala.

Dintre soiurile intalnite in pietele romanesti, amintim:
Ardei gras: Galben timpuriu, Export, Galben de Banat, Galben urias, Urias de California, Romanesc, Calincov verde, etc.
Gogosar: Timpuriu de Bucuresti, Superb, Urias dulce, Splendid, Rubin, etc.
Ardei lung: Kapia, Lung romanesc, Medaliat, Cosmin
Ardei iute: Iute portocaliu (ciusca), Iute de Arad, etc.

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: arhiva Edipresse.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente