Ghid financiar de buzunar

Uncategorized

Ne-am gandit sa iti oferim un minighid de termeni financiari; sunt extrem de utili in calatorie, mai ales daca vei merge peste granitele tarii.

Cardurile, asemenea cecurilor de calatorie, sunt cele mai sigure metode de pastrare a banilor, fara a fi necesara utilizarea numerarului. Trebuie doar sa te asiguri ca acel card pe care il detii are acoperire internationala.

Ce sa iei in bagaj
Pasaportul, care trebuie sa fie valabil cel putin sase luni de la data iesirii tale din tara.
Biletul dus-intors, indiferent ca pleci cu autocarul sau cu avionul.
Asigurarea de calatorie, care este obligatorie daca vrei sa calatoresti in afara granitelor tarii. Ea iti asigura atat protectie financiara, cat si asistenta medicala in cazul in care te imbolnavesti ori suferi un accident pe parcursul calatoriei.
Pretul pentru o polita de asigurare este stabilit in functie de: perioada pentru care se incheie polita (minim: doua zile, maxim: 365 de zile); suma asigurata, adica suma de care beneficiezi in caz de despagubire; tara de destinatie; scopul calatoriei (afaceri, interes de serviciu, turism, competitii sportive); varsta persoanei asigurate.

Tarifele variaza de la o companie la alta. Copiii sub 18 ani si studentii beneficiaza de reduceri. Cele mai cunoscute polite sunt: Allianz Tiriac, Asirom, Omniasig, ING, Asiban, BCR, Ardaf, Astra, Generali etc.

Cartea Verde este o asigurare de raspundere civila auto, valabila numai in afara granitelor Romaniei. Pe baza ei ti se pot acorda despagubiri, in cazul producerii unor accidente. Cartea Verde se poate incheia pe o perioada de 15-20 de zile sau intre 1 si 12 luni. Important: Cartea Verde este necesara numai atunci cand iesi din tara cu masina proprie.
Cecurile de calatorie (traveler’s cheques) sunt acele instrumente de plata in suma fixa emise de catre o banca si destinate persoanelor care se deplaseaza in strainatate, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare si intretinere, fara sa fie necesara folosirea numerarului. Acestea arata ca niste bancnote si pot fi emise in moneda proprie ori in valuta. Un cec de calatorie reprezinta promisiunea unei banci de a plati o suma de bani posesorului filei de cec respective in numele celui pentru care a fost emis cecul. Poate fi la purtator (fara sa fie specificat numele pe el) ori nominal (cu numele tau).

Este preferabil sa ai cecurile emise in valuta tarii in care doresti sa calatoresti. Etapele necesare obtinerii unui cec de calatorie sunt:

  • sa te prezinti la una dintre sucursalele bancii preferate de tine;
  • sa prezinti buletinul de identitate/cartea de identitate ori pasaportul;
  • sa completezi formularele necesare emiterii cecurilor de calatorie;
  • sa achiti contravaloarea cecurilor fie prin numerar, fie prin virament din contul tau deschis la banca respectiva;
  • ti se va cere sa semnezi cecurile in prezenta reprezentantului bancii.

Pentru a incasa un cec de calatorie trebuie:

  • sa te prezinti la una dintre sucursalele bancii emitente sau la o banca partenera;
  • sa prezinti BI/CI sau pasaportul si cecurile de calatorie pe care vrei sa le incasezi;
  • vor fi verificate de personalul bancii. Ele trebuie sa aiba prima semnatura;
  • vei mai semna cecul inca o data, pentru confirmarea legalitatii;
  • ti se va elibera contravaloarea cecurilor, mai putin comisionul aferent bancii. Poti folosi cecurile pentru a cumpara bunuri si servicii din toate tarile lumii sau, la nevoie, le poti preschimba in numerar.

Cele mai cunoscute cecuri de calatorie sunt cele American Express.

Iata cateva dintre bancile romanesti la care poti apela pentru a ti se emite aceste cecuri: HVB Bank Romania S.A (www.hvb.ro), Romexterra Bank (www.romexterra.ro), Banca Tiriac (www.bancatiriac.ro), BCR (www.bcr.ro), Banca Transilvania (www.bancatransilvania.ro) etc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din