Ghid financiar de buzunar

Ghid financiar de buzunar
Uncategorized

Ne-am gandit sa iti oferim un minighid de termeni financiari; sunt extrem de utili in calatorie, mai ales daca vei merge peste granitele tarii.

Cardurile, asemenea cecurilor de calatorie, sunt cele mai sigure metode de pastrare a banilor, fara a fi necesara utilizarea numerarului. Trebuie doar sa te asiguri ca acel card pe care il detii are acoperire internationala.

Ce sa iei in bagaj
Pasaportul, care trebuie sa fie valabil cel putin sase luni de la data iesirii tale din tara.
Biletul dus-intors, indiferent ca pleci cu autocarul sau cu avionul.
Asigurarea de calatorie, care este obligatorie daca vrei sa calatoresti in afara granitelor tarii. Ea iti asigura atat protectie financiara, cat si asistenta medicala in cazul in care te imbolnavesti ori suferi un accident pe parcursul calatoriei.
Pretul pentru o polita de asigurare este stabilit in functie de: perioada pentru care se incheie polita (minim: doua zile, maxim: 365 de zile); suma asigurata, adica suma de care beneficiezi in caz de despagubire; tara de destinatie; scopul calatoriei (afaceri, interes de serviciu, turism, competitii sportive); varsta persoanei asigurate.

Tarifele variaza de la o companie la alta. Copiii sub 18 ani si studentii beneficiaza de reduceri. Cele mai cunoscute polite sunt: Allianz Tiriac, Asirom, Omniasig, ING, Asiban, BCR, Ardaf, Astra, Generali etc.

Cartea Verde este o asigurare de raspundere civila auto, valabila numai in afara granitelor Romaniei. Pe baza ei ti se pot acorda despagubiri, in cazul producerii unor accidente. Cartea Verde se poate incheia pe o perioada de 15-20 de zile sau intre 1 si 12 luni. Important: Cartea Verde este necesara numai atunci cand iesi din tara cu masina proprie.
Cecurile de calatorie (traveler’s cheques) sunt acele instrumente de plata in suma fixa emise de catre o banca si destinate persoanelor care se deplaseaza in strainatate, pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare si intretinere, fara sa fie necesara folosirea numerarului. Acestea arata ca niste bancnote si pot fi emise in moneda proprie ori in valuta. Un cec de calatorie reprezinta promisiunea unei banci de a plati o suma de bani posesorului filei de cec respective in numele celui pentru care a fost emis cecul. Poate fi la purtator (fara sa fie specificat numele pe el) ori nominal (cu numele tau).

Este preferabil sa ai cecurile emise in valuta tarii in care doresti sa calatoresti. Etapele necesare obtinerii unui cec de calatorie sunt:

 • sa te prezinti la una dintre sucursalele bancii preferate de tine;
 • sa prezinti buletinul de identitate/cartea de identitate ori pasaportul;
 • sa completezi formularele necesare emiterii cecurilor de calatorie;
 • sa achiti contravaloarea cecurilor fie prin numerar, fie prin virament din contul tau deschis la banca respectiva;
 • ti se va cere sa semnezi cecurile in prezenta reprezentantului bancii.

Pentru a incasa un cec de calatorie trebuie:

 • sa te prezinti la una dintre sucursalele bancii emitente sau la o banca partenera;
 • sa prezinti BI/CI sau pasaportul si cecurile de calatorie pe care vrei sa le incasezi;
 • vor fi verificate de personalul bancii. Ele trebuie sa aiba prima semnatura;
 • vei mai semna cecul inca o data, pentru confirmarea legalitatii;
 • ti se va elibera contravaloarea cecurilor, mai putin comisionul aferent bancii. Poti folosi cecurile pentru a cumpara bunuri si servicii din toate tarile lumii sau, la nevoie, le poti preschimba in numerar.

Cele mai cunoscute cecuri de calatorie sunt cele American Express.

Iata cateva dintre bancile romanesti la care poti apela pentru a ti se emite aceste cecuri: HVB Bank Romania S.A (www.hvb.ro), Romexterra Bank (www.romexterra.ro), Banca Tiriac (www.bancatiriac.ro), BCR (www.bcr.ro), Banca Transilvania (www.bancatransilvania.ro) etc.

Eurocecurile sunt carti de credit care iti dau posibilitatea sa schimbi cecul in numerar la orice banca din sistemul Eurocec, in orice tara din Europa. Acestea au avantajul (fata de cecurile de calatorie) ca, in limita unei anumite sume, nu trebuie sa achiti in prealabil contravaloarea lor.

Caracteristica eurocecurilor este faptul ca banca emite, pe langa carnetul de cecuri, si o carte de garantie, care include o serie de date (nume beneficiar, numar de cont) care iti ofera o mai mare securitate.

Important: nu este obligatoriu sa detii cecuri de calatorie sau eurocecuri la plecarea in strainatate. Totusi, este preferabil sa ai asa ceva la tine, pentru a nu mai avea grija portofelului si a banilor lichizi.

Cardurile bancare sunt acele carduri de plastic care iti permit atat obtinerea de numerar de la ATM-uri, cat si plata bunurilor si serviciilor in magazine, benzinarii etc.

Daca detii un card de debit, platile se vor face din disponibilul tau – mai exact: cat depui, atat primesti. In cazul unui card de credit, ai posibilitatea ca banca sa te imprumute cu o suma limita, mentionata in momentul emiterii lui.

Retine acesti termeni

 • ATM – permite retragerea de numerar si efectuarea altor operatiuni.
 • Casete de valori – seifuri in care clientii unei banci pot lasa in pastrare articole de valoare. Banca percepe comision si emite chitanta pentru bunurile respective.
 • Casco – denumirea pentru asigurarea mijloacelor de transport, motoarelor si echipamentelor acestora.
 • Cash – numerar sau bani lichizi
 • Comision bancar – suma incasata de banca pentru operatiunile efectuate pentru clientii sai
 • Cont de card – aferent unui card. Functioneaza ca un cont curent.
 • La purtator – forma unor instrumente financiare care nu au specificat numele proprietarului.
 • Nominal – instrumente financiare care includ numele proprietarului.
 • Numerar – mijloc de plata format din bancnote si monede
 • POS – terminal bancar, la comercianti, conectat la sistemul bancii, care permite transferul de bani din contul cumparatorului in cel al vanzatorului.
 • Seifuri – spatii care apartin bancilor si in care iti poti pastra bunuri. Accesul la seif il ai si tu, si banca.

Ce trebuie sa ai la tine
Cerintele pentru cei care vor sa calatoreasca in afara tarii au fost mult simplificate in ultimul timp, dupa cum reiese din cele de mai jos.

– Daca vrei sa calatoresti intr-una din tarile in care viza nu e necesara, trebuie sa prezinti, pe langa pasaport, asigurarea de calatorie, biletul de calatorie dus-intors sau Cartea Verde a masinii (ori suma necesara transportului, in valoare de 150 euro) si o suma minima de 100 euro (20 euro/zi) – suma necesara pentru cel putin cinci zile.
– Daca mergi intr-un stat UE, pe langa cele enumerate, vei avea nevoie si de minim 150 euro (30 euro/zi – pentru minim cinci zile). Suma minima necesara la iesirea din tara o poti prezenta sub forma de: numerar in valuta, cecuri de calatorie ori carduri cu acoperire internationala, plus extras de cont sau chitanta de bancomat, eliberate cu 24 de ore inainte de iesirea din tara. Sunt exceptate de la prezentarea acestei sumei minime cei care merg la tratamente medicale, conferinte, simpozioane, manifestari cultural-sportive si minorii sub 14 ani.

De Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din