Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, mai cu seamă pentru cei mici. An de an, aceștia fac eforturi supraomenești pentru a nu adormi și a-l prinde pe Moș Nicolae în momentul în care le pune cadouri în ghetuțe. Dar știi cum s-a ajuns la tradiția punerii cadourilor în încălțăminte?
Află, în cele ce urmează, cum s-a ajuns ca ghetuța lui Moș Nicolae să “găzduiască” darurile pe care le primesc cei mici.
Ghetuța lui Moș Nicolae are în spate o poveste înduioșătoare
Povestea lui Moș Nicolae spune că un prelat pe nume Nicolae a aflat că un nobil sărac avea trei fete care erau menite să devină sclave. Și asta pentru că nu aveau niciun fel de zestre, condiția esențială pentru a-și putea găsi soți.
Așa că, atunci când a venit vremea ca fiica cea mare a bărbatului să se mărite, Nicolae s-a dus pe furiș, într-o noapte, acasă la ei și le-a lăsat la ușă o pungă cu galbeni. Povestea s-a repetat și când i-a venit fetei mijlocii vremea să se mărite. La cea de-a treia fiică, însă, tatăl lor și-a propus să fie mai vigilent, așa că a păzit noaptea ușa casei.
Prelatul Nicolae nu a putut fi, totuși, păcălit, așa că s-a urcat pe acoperiș și a dat drumul săculețului cu bani pe horn, acesta nimerind într-o gheată aflată la uscat în fața focului.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie să-și curețe ghetuțele și cizmulițele, deoarece Moș Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri. Bineînțeles, dacă au fost cuminți. În caz contrar, în loc de daruri primesc o nuielușă care să-i atenționeze că nu au fost cuminți și nu au ascultat de părinți și de bunici.
Sursa foto: shutterstock
Află mai multe despre legenda lui Mos Nicolae
Ai sărbătoriți de Sfântul Nicolae? Iată care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite.