Germofobia sau igiena exagerată

Pandemia Covid-19 a accentuat tendința unor persoane de a curăța, mereu, totul din jur, de la propriile mâini, la ambalajul mâncării și toate obiectele din casă. Germofobia (misofobia) este, în prezent, din ce în ce mai des întâlnită.

Preocuparea pentru o casă curată și o igienă corporală ar trebui să fie firească în viața de zi cu zi. În fața necunoscutelor aduse de pandemia Covid-19, igiena și dezinfectarea au devenit două cuvinte cu uz frecvent. În același timp, au accentuat și simptomele unei fobii – germofobia.

Germofobia, o formă a tulburării obsesiv-compulsive

Nevoia a de curăța frecvent spațiile în care locuiești, de a verifica mobila de praf, deși ai șters-o de curând, de a te asigura că nu e ceva pe canapeaua sau fotoliul pe care urmează să te așezi sunt caracteristici ale germofobiei. Aceasta face parte din spectrul tulburărilor obsesiv-compulsive. Așa cum există persoane care verifică și reverifică dacă au închis ușa, aragazul, lumina, așa există cei care curăță și curăță din nou, din teama de contaminare.

Cum să o ții sub control?

Igiena și curățenia sunt importante în viața fiecăruia dintre noi. Însă când tendințele germofobice tind să-ți ocupe foarte mult timp, e cazul să te gândești la niște măsuri de autoprotecție.

De multe ori, nici nu conștientizăm acțiunile noastre repetitive. De aceea, primul pas pe care trebuie să-l faci este să devii mai conștient/ă de faptele tale. Ai dezinfectat azi bucătăria? E suficient! Te-ai spălat pe mâini? Așteaptă jumătate de oră până să faci asta din nou. E nevoie de exercițiu, însă, în timp, mărind durata, vei reuși să-ți controlezi impulsurile.

Atunci când treci printr-o situație tensionată, iar curățenia te ajută să te eliberezi, încearcă o altă abordare: ieși la o plimbare sau alergare scurtă. Prin sport și mișcare fizică putem să ne eliberăm de tensiunea resimțită la nivel psihic.

Citește și: Care sunt cele mai bune fructe pentru energie?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate