Gata cu solidaritatea între medicii români: au început problemele…

Priviți din afară îi considerăm eroi. Cei mai mulți chiar au fost și mai sunt în aceste zile. Dar și oameni. Unii cu majuscule, alții fără… Pentru că solidaritatea profesională e câteodată vorbă goală. Gata cu solidaritatea între medicii români: au început problemele între ei:

Postarea pe care dr. Lucian Băilă – medic primar ATI în cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș – a făcut-o ieri pe o rețea de social media, exact asta dezvăluie. Că în vremuri grele se aleg oamenii de OAMENI.

„Țin să mulțumesc în mod deosebit, ca de la anestezist la anestezist, Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș, domnilor directori Claudiu Puiac și Szederjesi Janos (medici anesteziști) pentru profunda înțelegere și nesperatul sprijin acordat colegilor lor din secția ATI a Spitalului Clinic Județean, pentru empatia colegială care a explodat realmente în discuția oficială purtată cu dânșii. Mai concret, după aproape două luni de COVID-19, le-am solicitat sprijinul pentru preluarea câtorva pacienți critici (4) din secția ATI a SCJ sau – dacă nu se poate – detașarea de personal mediu la secția noastră, întrucât pur și simplu suntem depășiți numeric, nu mai avem cum organiza turele la TI-COVID, locurile și ventilatoarele fiind suficiente. 35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente și medici sunt pozitivi, internați în spitalul nostru. Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratăm între noi, suntem și noi oameni. Ne rotăm în ture ca electronii, mulți despărțiți de familii, ne-am dereglat puțintel. Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forțe noi. Spre surprinderea noastră, colegii de breaslă ne-au răspuns că nu ne pot prelua niciun pacient și nu ne pot detașa nicio persoană calificată. Aveau, și acum au, în cele 20 de paturi TI (n.red. Terapie intensiva), fix 5 suspecți de COVID-19, în 5 saloane. Numărul lor nu se modifică, e constant ca viteza luminii. Deci capacitatea lor TI este în permanență la limita superioară. Și dacă n-au într-un anumit moment urgențe, sigur vor avea, drobul de sare e sus (am aflat și eu că așa este în urgență).

Nu credeam că la maturitate profesională, după 30 de ani de activitate într-o specialitate în care colegialitatea, solidaritatea și spiritul de echipă reprezintă trăsături de caracter esențiale, să trăiesc o asemenea dezamăgire. Câteva zile n-am fost bun de nimic, mi se părea jenant să fac public așa ceva, și acum mi-e jenă. Mie. Ne-am mai înseninat când am văzut că există totuși trăsăturile despre care vorbeam, când colegi de specialitate din Târnăveni, Sighișoara, alte orașe mari și mici ne-au oferit ajutorul. Și, în primul rând, personal mediu din alte secții ale spitalului nostru.

Dar ceea ce este cel mai jenant este faptul că acest vestit Tg. Mureș medical, cu o infrastructură suficientă, ajunge să transfere pacienți critici COVID-19 în spitale din Cluj și Sibiu, care au recționat imediat la rugămințile noastre. Subliniez faptul că sunt conștient că, legal, acești pacienți nu puteau fi preluați de către dânșii în acel moment, însă o adaptare legală nu ar fi fost o problemă. Iar detașarea personalului este perfect legală. Răspunsul a fost că ei au foarte, foarte mult de lucru, de parcă noi eram anesteziști de pe inelele lui Saturn și nu știam nimic din ce se întâmplă.
Așa că stai liniștit dragă SCJU, nu te vom mai deranja. Voluntariatul altor colegi ne însuflețește și ne dă putere, vom trece și peste asta. Colegii noștri se vor întoarce printre noi, poate ne vom pozitiva și noi cei rămași, ne vom reveni și ne vom face datoria față de oamenii acestui județ. Doar vă rugăm să nu ne căutați privirea o vreme…

Dr. Lucian Băilă- medicATIcovidîncănegativnususpect'

Foto: 123rf

Citeste si>

Nu au conceput viața unul fără celălalt: au murit de COVID amândoi

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate