Florina Ilis, scriitoarea din Top 100

Uncategorized

Sunteti tentata sa va expuneti cartile discutiilor pe internet sau vi se pare superficiala o astfel de abordare?
Eu insami am crescut cu internetul, cel de-al doilea roman, Chemarea lui Matei, vorbeste chiar despre universul virtual, despre internet etc. Am inceput sa scriu dupa ’90 – asadar, aveam computer si am scris direct pe calculator.

Nu condamn acest mod de manifestare, il gasesc chiar benefic ca modalitate de a comunica si de a-ti impartasi ideile.
Am o retinere privind superficialitatea analizelor care vin pe aceasta cale, superficialitate care domina si comunicarea directa – la televiziune, de exemplu.

Nu vreti sa fie cunoscute cartile dv., nu vreti ca despre ele sa se vorbeasca pe canalele cele mai frecventate de public, de cititorul potential?
Cruciada copiilor s-a citit si fara ca eu sa apar la televizor. Avantajul urias a fost ca romanul a aparut cand Editura Cartea Romaneasca se relansa sub patronajul Polirom. (…) Cruciada a fost remarcata si lumea a inceput sa se intereseze, sa o cumpere si sa o citeasca. A fost propusa "Cartea Anului" la premiile revistei Romania literara, a luat premiul revistei Cuvantul si altul la Radio Romania Cultural.

Si acum se traduce…
Da, e pe lista celor douazeci de titluri propuse de Institutul Cultural Roman pentru a fi tradusa la edituri din strainatate.

Acest succes vine dupa ce, cand erati eleva, ati preferat sa tainuiti in fata profesorilor "delictul" de a scrie…
Scriam poezii, compuneri frumoase si, ca orice elev, asteptam nota maxima la romana. Sigur, nu se intampla asa din diverse motive si aveam sentimentul ca nu scriu in tonul sau in directia comentariilor pe care elevii erau obligati sa le invete pe de rost ca sa treaca la examenele de treapta.

"S-a demodat ideea de biblioteca. S-au demodat si unele valori morale, cum ar fi respectul, politetea si punctualitatea."

Si atunci aveam o anume stinghereala. (…) Dorinta mea de a scrie na pierit nici o secunda, indiferent de esecuri. La liceu, am aratat romanul scris la 16 ani unui profesor de romana, care a fost surprins. (…) Mi-a spus ca romanul e bun, dar ca finalul ma depaseste. Era un final deschis, neobisnuit, mai ales pentru varsta aceea. Asta a constituit pentru mine o incurajare pentru a ma inscrie la Facultatea de Litere din Cluj.

Cine v-a invatat sa povestiti? Ati vorbit cu alta ocazie despre bunica, ea v-a invatat?
Am pomenit-o fiindca este o povestitoare extraordinara. (…) Eu am provocat-o sa povesteasca lucruri despre care nu se vorbea in vremea dictaturii, si asa am aflat cum li s-a luat pamantul si altele. (…) Ceea ce imi placea era ca bunica facea versuri ad hoc, distihuri sau cateva rime, care ma incanta si azi.

Bunica stie ca sunteti scriitoare, familia va aproba?
Da, bunica este foarte mandra ca nepoata ei e scriitoare, iar parintii m-au sustinut intotdeauna, nu mi-au cerut nimic, nici sa invat mai mult, nici sa invat mai putin, au crezut in mine. Si sora mea povesteste de mine in Australia, am deja cititori acolo, in comunitatea de romani. Unii imi scriu.

Cea mai buna in 2005
Retinuta, cu aerul interiorizat al intelectualilor traitori in spatiul bibliotecii (lucreaza la Biblioteca Central Universitara din Cluj), Florina Ilis a reusit sa ia anul trecut caimacul premiilor literare si a fost primita in Uniunea Scriitorilor. Cruciada Copiilor a fost declarata "Cartea Anului 2005", iar autoarea ei a luat anul acesta Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor.

A scris poezie si primul roman l-a scris la 16 ani. A perseverat – in credinta ca romamanul o exprima cel mai bine – cu Coborarea de pe cruce (2001) si Chemarea lui Matei (2002), iar in 2006 a lansat al patrulea roman, Cinci nori colorati pe cerul de rasarit, marcat de o calatorie in Japonia si de prietenia Rodicai Frentiu, profesoara de japoneza la universitatea clujeana.

Brindusa Armanca; Foto: arhiva personala a scriitoarei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din