Florina Ilis, scriitoarea din Top 100

Uncategorized

Pe locul 67 in TOP 100 al romancelor de succes alcatuit de revista Capital se gaseste si o scriitoare. Ea povesteste pentru revista noastra despre felul cum a ajuns acolo, desi nu a cautat celebritatea si nici sa-si faca din scris o cariera…

Florina Ilis (n. 1968) sta foarte bine la punctajul carierei si la cel al reusitelor pe 2005, si mai putin stralucit la capitolul "situatie financiara". Nici la "notorietate" nu se poate bate cu vedetele tv sau cu femeile de afaceri de pe primele locuri. Dar nici nu pare sa o preocupe asta…

Sunteti singura scriitoare din Top 100 de femei de succes pe 2005. Ati crezut mereu in steaua dv. literara?
Pentru mine, scrisul nu este o cariera, este o credinta. Nu m-am gandit sa-mi fac o cariera din scris, mai ales stiind foarte bine situatia scriitorilor in Romania si in Europa. Scriind, n-am cautat celebritatea sau faima. Ma intereseaza sa pot sa scriu si sa am linistea interioara sa spun ceea ce gandesc si ceea ce simt fata de lume. Pe de alta parte, in Romania, mai ales conditia scriitorului este precara, scrisul nu e o profesie dupa care sa alerge tinerii, fiindca ea nu aduce nici faima, nici notorietate imediata, nici multi bani si chiar aveam sentimentul ca ma vor descoperi ca scriitoare cand nu voi mai exista. Pentru mine conteaza doar scrisul.

Este greu sa te afirmi ca femeie in Romania de azi?
M-a surprins sa figurez in acest top, fiindca singurul in care imi doream sa ajung era cel facut de criticii literari, cum a fost cel al revistei 22 de anul trecut, unde am fost pe primul loc si am fost foarte bucuroasa, fiindca aici intram in ecuatia valorii. Dar cred ca tocmai acest Top 100 dovedeste ca este posibila afirmarea ca femeie. In scris insa nu conteaza sexul, conteaza valoarea.

Sunteti o scriitoare matinala sau pierdeti noptile? Sau veniti acasa de la Biblioteca Central Universitara din Cluj, unde lucrati, si va asezati de indata la scris?
Eu scriu cand am timp liber, adica sambata si duminica dimineata, dar lucrul pentru scris se petrece tot timpul in interior. Cand ma asez la calculator, lucrurile merg destul de simplu, fiindca scriu usor.

Nu cunoasteti asa-numitul "chin al creatiei", care face parte din mitologiile literaturii…
Am scris intotdeauna usor fiindca pentru mine scrisul este o bucurie. Asta nu inseamna ca nu revin asupra textului: sunt o perfectionista si caut mereu fraza cea mai buna, schimb cuvintele pana il gasesc pe cel mai potrivit. Dar cand ma apuc de un roman, constructia lui exista deja in mintea mea si scrierea lui vine cumva de la sine.

Ati spus ca ati inceput sa invatati literele grafiindu-le pe verticala. Ati scris si poezii, cum ati virat spre roman?
Am scris poezii rimate in copilarie, dar am simtit ca drumul meu nu e acolo, pentru ca la 16 ani aveam deja un roman, scris intr-un an, printre treburile scolare. Am scris si teatru, am cateva piese pe care sper sa le pot publica in curand, doua dintre ele au fost remarcate la concursul UNITER, sper sa le vad si pe scena.

Romanele pe care le scriu sunt chiar lumea romaneasca pe care o traversam, romanul mi-a dat posibilitatea s-o descriu in toata complexitatea si complicatia ei. Romanul cel mai recent aparut la Cartea Romaneasca, Cinci nori colorati pe cerul de rasarit, l-am scris ca urmare a unei experiente pe care am trait-o in Japonia, unde am stat sase luni cu o bursa. Exista un contact permanent cu lumea, pe care eu il pastrez.

Cartea ati lansat-o odata cu vernisajul expozitiei de caligrafie japoneza Metamorfozele liniei a Rodicai Frentiu. Ea v-a fost ghid in lumea exotica a Japoniei?
Ea preda limba japoneza la Universitatea din Cluj, dar n-am fost impreuna acolo. Ideea cartii nu are o decat legatura accidentala cu caligrafia japoneza: una dintre lucrarile Rodicai Frentiu se numeste asa, Cinci nori colorati pe cerul de rasarit. Noi ne cunoastem de foarte multi ani si impartasim aceleasi valori care, poate, nu mai sunt la moda. Ne-am intalnit spiritual si in fascinatia artei japoneze, Rodica e cea care mi-a citit toate manuscrisele, deci ii datorez foarte mult.

Ce este "demodat" in valorile pe care le impartasiti?
Din pacate, cred ca valorile spirituale s-au cam demodat, ma refer inclusiv la carte, la scris, la cultura in general, la mersul la biblioteca, dar nu numai pentru a copia ceva dintr-o carte, ci pur si simplu pentru a te forma. S-a demodat ideea de biblioteca. S-au demodat si unele valori morale, cum ar fi respectul, politetea, punctualitatea.

Dupa 1989 au aparut si la noi carti la care nici nu visam… Regretul dv. nu vine in contradictie cu premiile pe care romanul Cruciada copiilor le-a luat?
E firesc ca ele au aparut dupa ani de interdictie, dar ele trebuie sa fie si citite, iar cititorii care vin spre ele sunt tot mai putini, o atesta si sondajele. Oamenii fac poate lucruri mai interesante decat cititul (…), viata ofera azi mult mai multe posibilitati de a te exprima decat inainte de 1989.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din