Finlanda pierde principala aprovizionare cu gaz după ce a refuzat plata în ruble

Rusia oprește aprovizionarea cu gaze naturale către Finlanda, pe măsură ce relațiile dintre cei doi vecini se încordează din cauza deciziei națiunii nordice de a se alătura alianței de apărare NATO.

Finlanda este a treia țară europeană care pierde gaz din Rusia, după ce a refuzat să plătească combustibilul în ruble. Fluxurile pe o conductă principală de la furnizorul de top din regiune sunt programate să se oprească la primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit unui dosar al importatorului finlandez Gasum Oy. Polonia și Bulgaria au avut robinetele închise luna trecută din același motiv, scrie Bloomberg.

„Majoritatea din piață se așteaptă ca Finlanda să fie singurul cumpărător care are livrările reduse în acest moment, dar rămâne riscul ca și cumpărătorii din alte părți să sufere aceeași soartă', a declarat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor la ICIS în Londra, citând un sondaj recent al comercianților de către companie, scrie sursa mai sus menționată.

Rezervele pierdute vor avea probabil un impact limitat asupra economiei națiunii nordice, combustibilul reprezentând doar aproximativ 5% din mixul energetic. Este folosit în principal de fabrici, mai degrabă decât pentru încălzire, ca în multe alte națiuni europene.

„Gazprom Export a informat Gasum că livrările de gaze naturale către Finlanda în baza contractului de furnizare al lui Gasum vor fi întrerupte sâmbătă. Gasum va furniza gaz natural clienților săi din alte surse prin conducta Balticconnector', a spus compania finlandeză.

Între timp, livrările continuă să curgă în Finlanda prin conducta Balticconnector din Estonia, dar capacitatea sa poate să nu fie suficientă pentru a satisface cererea. Asta după ce o serie de companii au trecut deja la alți combustibili sau și-au asigurat provizii alternative. Pentru iarna viitoare, guvernul a convenit vineri să închirieze un terminal de GNL (gaz natural lichefiat) plutitor împreună cu Estonia.

„Noul vas cu GNL este un pas semnificativ în îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie în Finlanda. Acest lucru va face posibilă desprinderea de energia rusă. Importanța proiectului nu poate fi subliniată acum', a declarat vineri ministrul de Finanțe Annika Saarikko reporterilor, mai relatează Bloomberg.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri