Fii propriul tau manager

Fii propriul tau manager
Uncategorized

Vrei sa devii propriul tau stapan si sa ai o afacere proprie? Atunci opteaza pentru IMM (Intreprindere Mica si Mijlocie), aceasta categorie de firme fiind cea mai raspandita si cea mai avantajoasa.

Intreprinzatorul este persoana care isi creeaza propria afacere: singur sau in asociere, asumandu-si riscul de a investi capital si de a lua decizii privind activitatea firmei.
Vei putea deveni si tu intreprinzator daca ai cel putin una dintre urmatoarele calitati:
– un foarte dezvoltat simt de independenta;
– dorinta de a conduce o afacere proprie;
– preferinta pentru afacerile cu grad mediu de risc;
– dorinta de a-ti asuma raspunderea pentru actele tale;
– organizarea eficienta a timpului de munca.

Intreprinzatorul are la dispozitie trei posibilitati: poate initia o afacere proprie, poate cumpara una existenta sau poate incheia un contract de franciza.

Rolul si importanta IMM-urilor
Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM-uri) au o importanta vitala in orice economie de piata. Ele antreneaza populatia in activitatea economica, creeaza noi locuri de munca, pot satura piata cu marfuri si servicii, cultiva spiritul de intreprinzator, dezvoltarea regionala si reducerea saraciei.

IMM-urile sunt mai dinamice si mai flexibile, astfel incat pot sa reziste mai usor presiunii concurentiale.
IMM-urile sunt acele firme care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
1 au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250;
2 realizeaza o cifra de afaceri neta de pana la 50 de milioane de euro sau detin active totale care nu depasesc 43 de milioane de euro.

De cate feluri sunt IMM-urile
Microintreprinderi – au pana la noua salariati si realizeaza o cifra de afaceri neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro (echivalent in lei).
Intreprinderi mici – au intre 10 si 25 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri neta sau detin active totale de pana la 10 milioane euro (echivalent in lei).
Intreprinderi mijlocii – au intre 50 si 250 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri neta de pana la 50 milioane euro (echivalent in lei) sau detin active totale de pana la 43 milioane euro (echivalent in lei).

IMM-urile se mai pot imparti in: intreprinderi autonome, intreprinderi partenere si intreprinderi legate.
Principalele caracteristici ale intreprinderilor mici si mijlocii sunt: ofera noi locuri de munca, favorizeaza inovarea si flexibilitatea, stimuleaza concurenta, ajuta la buna functionare a intreprinderilor mari, pentru care efectueaza diferite servicii sau produc diferite subansamble.
In Romania, ca si in cele mai multe tari ale lumii, majoritatea noilor intreprinderi sunt mici si mijlocii (90% din totalul firmelor active). Ele reprezinta un sector care cuprinde o mare parte a fortei de munca disponibilizate si contribuie, in acelasi timp, la formarea unei noi generatii de patroni si angajati.
In perioada 2007-2013, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, intreprinderile mici si mijlocii vor beneficia de fonduri de structurare si de coeziune in valoare de 580 de milioane euro, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR).
Eventualilor beneficiari la finantare li se va oferi ca instrument de sprijin Ghidul Aplicantului. Ca solicitant, vei putea obtine o finantare numai daca prezinti un proiect eligibil, in conformitate cu normele din ghid.

Ca sa fii un intreprinzator de succes ai nevoie, mai intai, de energie si putere de munca, gandire creativa, capacitate de analiza si sinteza, cunostinte de specialitate, capacitate decizionala, abilitati de comunicare.

Avantajele oferite IMM-urilor
– In fiecare an, prin legea bugetului de stat, sunt alocate fonduri in valoare 0,2% din P. I.B pentru infiintarea si finantarea intreprinderilor mici si mijlocii, atat la nivel national, cat si la nivel local.
– In vederea imbunatatirii accesului intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, s-a infiintat Fondul National de Garantare a creditelor pentru IMM-uri.
– Guvernul aproba anual programe de incurajare si stimulare, in vederea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, pe baza programelor elaborate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
– IMM-urile beneficiaza de reduceri de 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, servicii si lucrari.
– IMM-urile beneficiaza de asistenta tehnica gratuita, in vederea facilitarii accesului la servicii de specialitate in domeniul achizitiilor publice.
– IMM-urile au acces prioritar la inchirierea, concesionarea si leasingul activelor disponibile ale regiilor autonome, societatilor/companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat.
– Reducerea sau renuntarea la garantiile solicitate si la modalitatile de plata anticipate pentru consumurile de utilitati si servicii publice furnizate IMM-urilor.

Facilitati fiscale acordate de Stat
– Scutirea de taxe vamale pentru importul de materii prime, necesare fabricarii de produse, care, la randul lor, sunt scutite de plata taxelor vamale de import.
– Scutirea de taxe vamale pentru importurile menite sa-ti dezvolte activitatea (masini, instalatii, echipamente).
– Scutirea de plata impozitului pe profit pentru profitul reinvestit.
– Reducerea cu 20% a impozitului pe profit, in cazul crearii de noi locuri de munca.
– Alte facilitati: alocarea de fonduri bugetare pentru finantarea programelor de dezvoltare si a masurilor de sprijinire a infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor; simplificarea procedurilor administrative de inregistrare, de obtinere a avizelor, autorizatiilor si licentelor de functionare; beneficierea de servicii de informare, de asistenta, consultanta, cercetare si inovare tehnologica; pregatire profesionala manageriala.

Finantarea IMM-urilor
Sursele de finantare care iti trebuie pentru infiintarea si dezvoltarea unei IMM pot fi: proprii (capitalul pe care il detii tu sau partenerii tai), imprumutate (bancare) si atrase (apar mai tarziu, pe masura dezvoltarii de noi activitati). Bancile pun la dispozitia IMM-urilor metode de finantare, dintre care cel mai important este creditul. Acesta poate fi obtinut indiferent de domeniul de activitate ori de marimea firmei si e destinat sprijinirii temporare a activitatii firmei respective. Acordarea lui se face pe baza unui dosar de credit, care va fi evaluat de catre banca.
Daca iti este acordat, va fi incheiat un contract intre banca si tine (IMM-ul), in care sunt stipulate modalitatile de rambursare, dobanzile, termenele de rambursare etc.

Banca Transilvania ofera IMM-urilor urmatoarele credite:
– creditul 1 ora – destinat investitiilor si pentru capital de lucru. Poate avea o valoare maxima de 20.000 RON;
– creditul cu dobanda 0 – destinat investitiilor si pentru capital de lucru. Are o valoare maxima de 35.000 RON;
– creditul Start-up este destinat infiintarii de noi afaceri;
– creditul scontare 100% ofera avantajul transformarii in bani, in proportie de 100%, inainte de scadenta, a biletelor la ordin sau a cecurilor primite de la clientii tai.

Sursele de finantare pentru infiintarea unei IMM pot fi proprii, imprumutate (bancare) si atrase (apar mai tarziu, pe masura dezvoltarii de noi activitati).

Banci, categorii de clienti
RAIFFEISEN BANK iti ofera o linie de credit pentru IMM-uri, fara garantii materiale, in valoare de pana la 70.000 lei, pe o perioada de 12 luni.
Clientii acestei banci se impart in:
– clienti IMM Micro, cu o cifra de afaceri de pana la 1 milion euro, indiferent de numarul de angajati;
– clienti IMM Medii, care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 1 si 5 milioane euro, indiferent de numarul de angajati. Aceasta banca mai ofera IMM-urilor si alte servicii bancare, cum sunt: serviciile atasate contului curent (Raiffeisen Direct, Direct Debit, My Banking, Multicash, carduri de debit, EPOS) si scrisorile de garantie bancara. Vezi www.raiffeisen.ro.

BANCA COMERCIALA ROMANA iti poate veni in ajutor prin servicii precum: colectarea si transportul numerarului, Banking MultiCash, Internet Banking, Express Vama (pentru comertul exterior), Direct Debit, operatiuni de schimb valutar, produse si servicii pentru angajatii companiei etc. Vezi www.bcr.ro.
IMM-urile din Romania pot obtine o finantare de pana la 10.000 euro pentru proiecte de consultanta, in cadrul unui program administrat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Subventiile sunt oferite prin programul Business Advisory Services (BAS), program finantat de tari donatoare care urmaresc dezvoltarea IMM-urilor din Europa Centrala.
Ca sa poata beneficia de acest program, compania ta trebuie sa fie particulara si sa aiba capital majoritar romanesc. Nu poti beneficia de acest program daca firma ta face parte din sectorul bancar, militar, al tutunului sau al jocurilor de noroc.

IMM-urile ofera noi locuri de munca, cultiva spiritul intreprinzator, stimuleaza concurenta.

INFO PLUS
1 Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) are ca scop realizarea programului de guvernare in domeniul dezvoltarii sectorului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, al celui cooperatist si in cel al comertului interior. Este organizata si functioneaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, in subordinea Guvernului si sub coordonarea primului ministru, finantata prin bugetul Secretariatului General al Guvernului (vezi www.animmc.ro).
2 Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) e membru in organizatii internationale de IMM-uri si colaboreaza cu structuri similare din alte tari (www.cnipmmr.ro).
3 IMM Romania, un portal de solutii si servicii destinate intreprinderilor mici si mijlocii din Romania (www.immromania.ro).

Text Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din