Fericirea prin ochii fotografului de la Oameni ai Bucureștiului

cosma alexandru

cosma alexandru

Cosma Alexandru spune povești prin imaginile surprinse prin Capitală și le adună în colecția Oameni ai Bucureștiului. Prin obiectivul său, fericirea este un țel de atins.

Are 26 de ani și este student la Arhitectură. Pe lângă facultate, întreține mai multe site-uri și pagini Facebook, cu o temă comună: fotografia. De asemenea, lucrează și la deschiderea propriului lui studio foto, proiect care a pus stăpânire pe el, în ultima vreme.

Dar Cosma Alexandru este mai bine cunoscut ca fotograful și fondatorul paginii de Facebook Oameni ai Bucureștiului, alternativa românească la celebrul proiect Humans of New York. Deși nu a ajuns la același renume mondial, pagina Oameni ai Bucureștiului a strâns peste 120.000 de fani și fiecare fotografie primește mii de aprecieri. Este un proiect pe care Alexandru îl face din pasiune, fără așteptări financiare, și care le aduce bucurie celor fotogragiați, prin simplul fapt că stau de vorbă cu o cineva dornic să-i asculte. De altfel, fotograful de la Oameni ai Bucureștiului vede toți oamenii fericiți și îi abordează ca atare, ca și când ar fi prieteni de-o viață.

Pentru Alexandru, fericirea este gustoasă și înseamnă să ți se îndeplinească toate dorințele, așa că o vede mai degrabă ca pe un obiectiv aflat într-un viitor constant, decât ca o stare prezentă. Însă tot el recunoaște că îl fac fericit poveștile celorlalți, pe care le transpune prin fotografiile sale, fiind de părere că, prin ele, se primește energie.

eJobs.ro: Cum a luat ființă pagina Oameni ai Bucureștiului?

Prima oară, am avut o pagină pe Facebook prin vara lui 2013, care se numea Vama Nouă – mă plimbam prin Vamă, surprindeam oamenii, atmosfera. Am vrut, în momentul ăla, să îmi pun talentul la încercare. Dar mă duceam să fac poze doar vara, când era sezonul și erau destui oameni pe care să îi fotografiez. Trebuia să aștept de fiecare dată și entuziasmul era prea mare.

Așa că am zis să încerc să fac ceva și prin București. Și nu voiam să fac poze la peisaje; era plictisitor. Oricum, și pe pagina Vama Nouă mă axam pe oameni. Și am găsit pagina Humans of New York, în care pozele erau însoțite de text. Am zis că pot să fac și eu asta; eu oricum eram foarte sociabil, mergeam cu autostopul, auzeam poveștile oamenilor și mă gândeam că ar fi trebuit să înregistrez ce povesteau.

Și așa a început. Nu mi-am imaginat că Oameni ai Bucureștiului va ajunge până aici, dar știu că nu mă voi opri.

eJobs.ro: Ești fericit cu ceea ce faci?

Da, sunt student, n-am multe griji. Vezi tu, eu am mers mult cu autostopul. Și, odată, am dat peste un șofer care mi-a zis „Niciodată să nu cauți ceva să-ți placă ce faci, că nu găsești, ci să înveți să îți placă să faci ceva'. Eu am ajuns în acel punct al vieții, în care am învățat destul de mult ce fac și am găsit frumosul în asta – să apreciez, să creez și să iubesc ce am creat. Te simți așa de împlinit!

Știi atunci când îți pui o dorință? E ziua ta și sufli în lumânări. Înainte să faci asta, îți imaginezi, de exemplu, că ai vrea un Range Rover, 4×4. Îți mai imaginezi și culoarea, vezi și pe unde e parcat, cum arată. Sigur faci asta, înainte să îți pui dorința. Așa și eu, când fac o poză, îmi imaginez acel cadru, îl anticipez – când vine acea femeie din direcția aia și pică lumina așa – și, când fac poza… pac!

Am făcut exact ce mi-am imaginat că va ieși și mă simt împlinit atunci, ca și când mi-aș fi îndeplinit o dorință. Și fac asta de fiecare dată, după fiecare cadru, și e ca o împlinire. Mă simt complet așa. Chestia asta îți dă și energie multă, te alimentează să faci și mai mult. E ca o continuă îndeplinire a dorințelor.

eJobs.ro: Cum a ajuns pagina la o popularitate mare într-un timp relativ scurt?

Când oamenii văd pasiune, apreciază proiectul. Pentru că și ei vor asta, își doresc și ei să facă ceva cu pasiune, dar nu știu… au impedimente, blocaje în capul lor. Și, când ei văd pe cineva că face ceva cu pasiune, îl iau ca exemplu. Deci, ingredientul secret este pasiunea.

Citește continuarea pe www.cariera.ejobs.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse