Femeile și accidentul vascular cerebral. Riscuri și prevenție

Riscul de accident vascular cerebral pe durata vieții pentru femeile cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani este de 1 din 5, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Accidentul vascular cerebral ucide de două ori mai multe femei decât cancerul de sân, făcând din acesta o a treia cauză principală de deces al femeilor.

Multe femei nu cunosc riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Aceste fapte sunt alarmante, dar există o veste bună: 4 din 5 atacuri sunt prevenibile. De aceea este important să se cunoască riscul de accident vascular cerebral și să ia măsuri pentru a-l reduce.

Ce este accidentul vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral se întâmplă atunci când fluxul de sânge către o zonă a creierului este blocat sau când un vas de sânge din creier izbucnește. Sângele transportă oxigenul către celulele corpului. Când celulele creierului sunt lipsite de sânge, ele mor.

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală. Este important să primiți tratament cât mai curând posibil. Unele tratamente pentru accident vascular cerebral funcționează numai dacă sunt administrate în 3 ore de la primele simptomelor. O întârziere a tratamentului crește riscul de leziuni cerebrale permanente sau de deces.

Ce pune femeile în pericol?

Hipertensiunea arterială este un factor principal de risc pentru accident vascular cerebral. Mai mult de 2 din 5 femei au tensiune arterială mai mare sau egală cu 130/80 mmHg sau iau medicamente pentru controlul tensiunii arteriale. Doar aproximativ 1 din 4 dintre aceste femei au tensiunea arterială controlată sub 130/80 mmHg.

Riscul de accident vascular cerebral crește odată cu vârsta. Femeile au factori de risc unici pentru accident vascular cerebral, inclusiv:

  • Tensiune arterială crescută
  • Utilizarea anumitor tipuri de medicamente contraceptive, mai ales dacă fumează
  • Rate mai mari de depresie

Cum se poate preveni?

Majoritatea accidentelor vasculare cerebrale pot fi prevenite prin menținerea condițiilor medicale sub control și prin modificări ale stilului de viață sănătos:

  • Aspirina vă poate ajuta să reduceți riscul de accident vascular cerebral, dar trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a lua aspirină, deoarece poate agrava unele tipuri de accident vascular cerebral. Înainte de a lua aspirină, discutați cu medicul dumneavoastră dacă este potrivit pentru dvs.
  • Controlați tensiunea arterială cu modificări sănătoase ale stilului de viață și luați medicamentele pentru tensiunea arterială conform instrucțiunilor.
  • Gestionați-vă colesterolul cu modificări sănătoase ale stilului de viață și luați medicamente conform instrucțiunilor.
  • Nu fumați.

Stilul de viață:

  • Mâncați sănătos: alege de cele mai multe ori alimente sănătoase, inclusiv alimente cu mai puțină sare sau sodiu, pentru a scădea tensiunea arterială și care sunt bogate în fibre și cereale integrale pentru a vă gestiona colesterolul.
  • Faceți activitate fizică regulată: activitatea regulată vă ajută să atingeți și să mențineți o greutate sănătoasă și vă menține inima și vasele de sânge mai sănătoase.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate