Femeile care au cinci copii riscă să dezvolte Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Seul au găsit o legătură între hormonii de sarcină și Alzheimer.

Este cunoscut faptul că Alzheimer afectează mai multe femeile decât bărbații, iar noua cercetare poate ajuta la înțelegerea motivului.

Noul studiu a demonstrat faptul că nașterea a peste 5 copii poate crește riscul bolii Alzheimer.

La studiu au participat peste 3.500 de femei din Coreea de Sud și Grecia, cu vârsta de peste 60 de ani, vârsta medie a femeilor testate în ambele țări fiind de 71 de ani.

Studiul a implicat înregistrarea istoricului sarcinii lor, inclusiv informații privind numărul de nașteri și numărul de avorturi spontane. Apoi, oamenii de știință au testat memoria femeilor și abilitățile lor de gândire pentru a vedea dacă au dezvoltat boala Alzheimer.

Rezultatele au arătat că femeile care au dat naștere la peste cinci copii au fost supuse unui risc cu 70% mai mare de a dezvolta Alzheimer mai târziu în viață decât femeile cu mai puțini copii.
De asemenea, femeile care au experimentat una sau două sarcini incomplete au avut un risc mult mai mic de a dezvolta boala Alzheimer decât femeile care nu au fost niciodată însărcinate.

Cercetatorii cred că rezultatele pot fi legate de modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii.

În primul trimestru de sarcină, nivelul de estrogen crește puțin, apoi urmează creșteri substanțiale pentru restul sarcinii. Până în trimestrul al treilea, nivelul de estrogen poate fi de 40 de ori mai mare decât nivelul de vârf din timpul ciclului menstrual. În termen de patru zile de la naștere, nivelul de estrogen scade rapid la un nivel mediu pentru cele mai multe femei.

 

Iulia Sandu

Foto:shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate