Femeia gravida si terapia stomatologica

Tratamentul stomatologic profilactic are un scop precis: igiena orala optima. Cum?

  • Prin controlul periodic al placii dentare bacteriene.
  • Prin reducerea inflamatiilor gingivale rezultate in urma tulburarilor endocrine.
  • Prin suplimentarea apei potabile cu fluor ( pare sa reduca semnificativ incidenta leziunilor carioase la copiii de pana la 10 ani). In timpul sarcinii, mai exact in ultimele doua trimestre, stomatologii recomanda sa iei zilnic 2,2 mg fluorura de sodiu.

Si totusi, daca ai nevoie de interventia dentistului in timpul celor 9 luni de gravidie, trebuie sa stii ca perioada optima pentru tratamentele stomatologice curente este in timpul celui de-al doilea trimestru al sarcinii. In trimestrul al treilea, timpul de lucru al tratamentelor trebuie sa fie cat mai scurt, cu schimbari dese de pozitie ale pacientei, pentru a minimaliza riscul de hipotensiune.

Gravidelor aflate in primul trimestru de sarcina nu li se recomanda radiografiile dentare. Poti face astfel de investigatii abia in cea de-a doua etapa a sarcinii tale, cu conditia utilizarii neconditionate a sortului protector de plumb, care va reduce radiatia periculoasa la zero. Cu toate acestea, in anumite cazuri este de dorit evitarea expunerii la radiatii.

Recomandari pe perioada de sarcina si de alaptare:

  •  Anestezice permise: lidocaina, prilocaina. Mepivacaina trebuie administrata cu atentie si in doze reduse (dupa consult cu medicul curant);
  •  Aspirina se va administra cu grija in perioada sarcinii (risc de sangerare) si se va evita in perioada alaptarii;
  •  Acetaminophen se poate administra atat in sarcina, cat si in lauzie;
  • Ibuprofenul se foloseste cu atentie in primele doua trimestre si se va evita in ultimul trimestru (risc de sangerare);
  •  Codeina produce depresia respiratiei, de aceea se va folosi cu grija in timpul sarcinii. Este permisa in timpul alaptarii;
  •  Dintre antibiotice, sunt permise in ambele perioade: penicilina, eritromicina, clindamicina, cefalosporinele, dar se va evita tetraciclina;

Tratamentele protetice, chirurgicale sau parodontale complicate cu caracter definitiv se vor temporiza pana dupa nastere. Se rezolva doar urgentele dentare, care nu suporta amanare.
 

Complicatii orale:
Inflamatia gingivala. Este cea mai des intalnita, din cauza iritantiilor locali. Tratamentul ei consta in igienizare profesionala si administrarea de colutorii bucale cu substante antiinflamatoare si antiinfectioase. In situatii speciale se poate ajunge la gingivectomie, mai precis atunci cand inflamatia atinge dimensiuni importante si acopera dintii, ceea ce face imposibila o alimentatie normala.

Relativ rar, se poate observa asa-zisa "tumora de sarcina" – epulis gravidorum, care din punct de vedere histopatologic, este un granulom piogen. Trebuie retinut faptul ca sarcina in sine nu conduce la boala parodontala, ci o agraveaza.

Evolutia cariilor dentare se poate accentua pe parcursul sarcinii, in urma schimbarilor din alimentatia gravidelor cu o dieta predominant cariogena.

Prevenirea cariilor la copil

Sarcina nu conduce la o "pierdere a dintilor", dupa cum sugereaza limbajul popular. Metabolismul calciului din tesutul dentar nu permite solubilizarea lui. Un lucru deosebit de important si deseori subiect de controversa, este administrarea de fluor la femeia gravida.

De acest fluor vor beneficia, atunci cand administrarea se face din primele luni de sarcina, atat dintii deciduali (dintii temporari), cat si dintii permanenti ai copilului.

Modul de actiune al fluorului pe structura dentara consta in realizarea unor cristale de fluoroapatitii, care intra in componenta tuturor structurilor dintelui. Aceasta este mult mai rezistenta la atacul carios fata de hidroxiapatita.

Recomandarea stomatologilor este de a administra fluor pentru protectia dintilor deciduali si definitivi ai copilului, deoarece s-a demonstrat clinic ca rata cariei la copil scade cu peste 80% in cazul administrarii de fluor.

Cel mai frecvent apar datorita supradozajului. Pentru a preveni aceste riscuri, trebuie cunoscute foarte bine dozele de fluor din apa pe care copilul o consuma. Dupa studii recente, s-a demonstrat ca efectul protector al fluorului se poate manifesta si printr-o asigurare constanta de fluor in fluidele orale.

In concluzie, tratamentul stomatologic la femeile insarcinate este posibil si chiar recomandat. Dar cu unele masuri de precautie absolut indispensabile.

 

Dr. Daciana Velisarato
Medic Dentist
Specialist Ortodontie – Pedodontie
Velvet Dental Clinics
www.velvetdental.ro
Foto: Shutterstock.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate