Februarie este luna iubirii. Iubeşte-te pe tine însăţi!

Februarie este luna iubirii. Iubeşte-te pe tine însăţi!

Luna februarie este dedicată iubirii, oamenii având posibilitatea de a celebra oficial acest sentiment de cel puţin trei ori. Neoficial, ei o pot face în orice moment al vieții. Pe 14 februarie este celebrată Valentine’s Day, sărbătoarea iubirii importată din Occident, care a devenit tot mai populară la români și este o ocazie de a oferi cadouri şi de a trăi clipe romantice.

Ziua Îndrăgostiţilor este în prezent și momentul pe care sute de mii de persoane îl aleg pentru a cere în căsătorie persoana iubită. Românii au și propria sărbătoare a iubirii, pe 24 februarie, Dragobetele, care îşi are rădăcinile în tradiţiile dacice şi în credinţa într-un zeu al iubirii, a cărui cinstire marca simbolic şi începutul primăverii.

Mai puțin cunoscută la noi în prezent, dar tot mai populară în străinătate, este și Galentines Day, o celebrare a prieteniei între femei, indiferent că sunt celibatare sau în cuplu. Expresia a fost popularizată după lansarea, în 2010, a unui episod din serialul american „Parks and Recreation'. Leslie Knope, interpretată de Amy Poehler, explica semnificația sărbătorii în timp ce dădea o petrecere fastuoasă pentru prietenele sale.

Nu în ultimul rând, pentru că multe femei uită frecvent de ele, luna februarie poate fi o bună ocazie de a-ţi declara iubirea față de propria persoană. Așa că de ce să nu îți faci timp pentru o întâlnire cu tine însăți? Fă ceva ce îți face bine, ceva ce îți place mult.

Permite-ți un spațiu de dialog interior, întreabă-te ce ai nevoie, ce ai chef să faci și răspunde acestor necesități la fel cum ai face-o pentru partenerul de viață, pentru prietena cea mai bună sau pentru copilul tău. Oferă-ți timp să faci ceva ce îți place cu adevărat și apreciază aceste momente cu tine însăți. Să ai grijă de propria persoană, să îți oferi totul pentru a fi autonomă și fericită sunt elemente cheie pentru a avea o viață echilibrată. 

Alocă timp pentru a face ceea ce îți place

Ascultă muzică, uită-te la un film, plimbă-te într-un parc. Mergi la cumpărături și ia-ți ceva ce îți dorești de multă vreme, nu neapărat ceva scump, o eșarfă, un ruj, o carte sau o cremă de faţă. Dacă de Crăciun ai primit de la serviciu un card cadou, aceasta poate fi o bună ocazie de a profita de el. Sună o prietenă ori un prieten şi vorbeşte cu acea persoană dragă, scoate chitara ori pensulele sau orice altceva înseamnă hobby pentru tine.

Adoptă o dietă mai sănătoasă

Multă lume nu acordă o importanță deosebită dietei alimentare, însă acesta este un element cheie pentru a avea o stare de spirit pozitivă și mai multă energie, lucruri dovedite de numeroase studii realizate pe această temă. Anumite alimente acționează asupra secreției de serotonină, cunoscută drept hormonul fericirii. Banana este bogată în triptofan, precursor al serotoninei, și în potasiu și magneziu, minerale care combat oboseala.

Peștele gras este bogat în acizi Omega 3, cunoscuți pentru faptul că induc o stare de bine. Nu uita de vitaminele din legume și fructe, pe care trebuie să le alegi cât mai colorate. Şi nici de ciocolata neagră, bogată în feniletilamină, care stimulează secreţia de dopamină şi, implicit, pe cea de serotonină.

Fă sport

În afara faptului că sportul te ajută să îți menții greutatea în limite sănătoase și să ai un corp tonifiat, este util în inducerea unei stări de bine. 10–30 de minute de activitate fizică practicată zilnic este tot ceea ce ai nevoie pentru a avea un tonus mai bun. Alege ceva ce îți place și despre care știi că poți practica pe termen lung, indiferent că este yoga sau jogging în parc.

Odihnește-te suficient

Este un lucru dovedit științific faptul că persoanele care nu se odihnesc suficient sunt mai predispuse la stări de deprimare, pierderi de memorie, scăderea capacităţii de concentrare ori la multe alte afecţiuni care pot fi mai grave. Odihna trebuie să facă parte integrantă din viaţa ta, iar dacă ai probleme cu somnul, poţi încerca remedii naturale, precum ceaiuri relaxante ori uleiuri esenţiale. Bineînţeles, dacă problemele nu dispar în scurt timp, ar trebui să consulţi un specialist pentru a afla cauzele.

Și nu uita că acceptarea de sine este calea spre a te iubi necondiţionat. Aceasta este, poate, cea mai mare dovadă de iubire pe care ţi-o poţi aduce.

Material realizat cu sprijinul sodexo.ro

Sursa foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie