Fațetele dentare. Indicații, contraindicații, beneficii explicate de asistent universitar, medic stomatolog, dr. Alin Gabor

Cand trebuie să punem fațetele? Când nu trebuie să punem fațetele? Ce se întâmplă cu dinții atunci când se pun fațete? Din ce materiale sunt făcute fațetele? Cât costă fațetele dentare? Toate acestea sunt întrebări pe care și le pun toți cei care se gândesc să-și îmbrace dinții cu fațete dentare.
La toate aceste și cu mult mai multe informații în plus vine medicul stomatolog Alin Gabor, care lămurește în articolul ce urmează cele mai multe detalii despre această intervenție stomatologică.

„Înainte de toate, este important să înțelegem ce sunt fațetele dentare. Fațetele dentare sunt mici piese realizate din ceramică care sunt aplicate pe suprafața dintelui de către medicul stomatolog cu scop clar de îmbunătățire a aspectului și funcționalității dinților. De multe ori sunt întrebat dacă fațetele dentare sunt similare albirii dinților, iar eu atunci spun pacienților că există diferențe considerabile între cele două protocoale medicale. Pe lângă stabilirea culorii potrivite dinților pacientului, în cazul fațetelor dentare vorbim și de o modificare a formei, dar și a pozițiilor dinților, însă totul de natură funcțională, nu doar estetică”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

De asemenea, ne mai spune specialistul că o altă comparație făcută des este cea între fațetele dentare și coroanele dentare. Și în acest caz diferențele sunt categorice, coroana dentară are rolul de a acoperi în totalitate dintele, a-l proteja sau reface. Fațeta dentară acoperă doar fața vizibilă a dintelui și are scop funcțional, pe lângă cel estetic.

Înainte de a trece mai departe în explicații tehnice despre fațetele dentare, important este ca pacientul să știe următoarele aspecte:

  1. În primele două ședințe se face consultația și se întocmește un dosar medical care conține următoarele analize (fotografii înainte și după, amprente înainte și după, măsurători telemetrice).
  2. Șlefuirea dinților este fie extrem de superficială sau chiar NO PREP.
  3. Șlefuirea se realizează atât prin contact vizual direct cât și prin șlefuire la MICROSCOP.
  4. Amprentarea dinților se realizează digital.
  5. Ceramica utilizată la realizarea fațetelor are o rezistență foarte mare.
  6. Gama de culori este foarte variată.
  7. Cimentarea fațetelor dentare se realizează doar cu adeziv.

Fațete dentare: când este recomandat să le montăm și când nu?

Fațetele dentare sunt, până la urmă, un tratament stomatologic și, evident, vin cu recomandări și contraindicații. Despre fiecare în parte va discuta, în continuare, medicul Alin Gabor.

„La capitolul recomandări, indicații atunci când vine vorba despre montarea fațetelor dentare lucrurile sunt clare: culoare neplăcută, dinți pătați care nu cedează la albirea dentară, dinți colorați neuniform, forma neplăcută, dinți foarte ascuțiți sau dinți prea mici cu spații mari între ei. De asemenea, strungăreața este o indicație de fațete dentare sau dinții sparți sau ciobiți, dinți rotiți sau prea ieșiți în relief', susține specialistul.

Dr. Alin Gabor

„Așa cum povesteam mai devreme, există și o serie de contraindicații ce interzis complet montarea fațetelor dentare și aici vorbim despre calitatea dintelui, anomalii de structură, carii mari pe dinți, dinți extrem de erodați, plombe cu dimensiuni mari, dinții care se întâlnesc (sus – jos) cap la cap, lipsa dinților de suport sau a structurii implantare sau dinții care se întâlnesc în ocluzie inversă', continuă specialistul.

Pe lângă multele nelămuriri care „se nasc' în jurul acestui subiect, una este extrem de des întâlnită justificat ridicată ca și problemă, iar în întâmpinarea pacienților care se tem că dinții le vor fi stricați după aplicarea fațetelor dentare, vine specialistul care explică, mai departe. „Înainte de aplicarea fațetelor dentare, pacientul este evaluat complet, orice mică problemă de sănătate a dinților și/sau a cavității bucale va fi rezolvată. Așadar, fațetele vor veni pe o bază 100% sănătoasă. Sigur, există riscul ca dintele să devină ceva mai sensibil după intervenție, însă, controlul recomandat din 6 în 6 luni va rezolva orice situație apărută', continuă dr. Alin Gabor.

Fațete dentare: beneficii

Fațetele dentare își păstrează culoarea stabilită la consultație, pe toată perioada purtării lor. Atenție, culoarea fațetelor se stabilește doar pentru dantura ta, după analiza făcută de medicul specialist.
Sunt extrem de durabile și rezistente.
Sunt foarte prietenoase cu țesuturile din jur.
Zâmbetul perfect.
Rezultate rapide și durabile.
Extrem de rezistente la pete și traume. Trebuie să respecți întru totul recomandările post-fațetare de îngrijire și menținere.
Tratament nedureros.
Perfect compatibile cu dinții și gingiile tale.
Nu îți sensibilizează dinții.

„Pacientul ideal, atunci când vine vorba despre montarea fațetelor dentare, este cel care nu are dinții înghesuiți, care are o ocluzie stabilă (închide gura pe poziții fixe) și care nu suferă de bruxism sau rotiri ale dinților. Este, de asemenea, important ca dinții să nu fie ieșiți prea mult în exterior', mai spune medicul stomatolog, asistent universitar, dr. Alin Gabor (https://instagram.com/doctor.gabor)

Cât costă fațetele dentare?

Costul fațetelor dentare diferă de la pacient la pacient, pentru că nevoile sunt diferite, iar protocolul de tratament este unul personalizat.
La modul general, însă, fațetele dentare au un preț care variază în funcție de:

Materialul din care sunt realizate.
Experiența medicului stomatolog.
Experiența laboratorului dentar.
Numărul de fațete dentare necesare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial