Factori de risc pentru infarct

Infarctul miocardic acut este unul din cele mai frecvente diagnostice la pacienţii spitalizaţi în ţările industrializate. În România, bolile cardiovasculare stau la baza a 63% din totalul deceselor. Deși nu există un parcurs standard al bolii, există o serie de factori de risc pentru infarct care ar putea fi relativ ușor controlați. Măsura prin care putem controla acești factori mărește sau micșorează riscurile bolilor cardiovasculare.

Rata mortalităţii prin infarct acut este de aproximativ 30%, mai mult de jumătate din decese producându-se înainte ca persoana afectată să ajungă la spital și de multe ori fără ca el să știe că este predispus acestei afecțiuni cardiace. Rata mortalităţii după spitalizare pentru infarct miocardic a scăzut cu aproximativ 30 de procente de-a lungul ultimelor două decenii, datorită metodelor de prevenire a factorilor de risc.

Stilul de viață influențează decisiv sănătatea inimii, fie că noi conștientizăm sau nu acest lucru. Iată, așadar, care sunt principalii factori de risc pentru infarct.

Obezitatea

Obezitatea este un factor important de risc pentru infarct în zilele noastre. Oamenii supraponderali sunt mai predispuși față de persoanele care își mențin greutatea în parametri normali.

În rândul tinerilor, obezitatea timpurie poate să ducă la boli cardiovasculare chiar până la vârsta de 35 de ani. De vină pentru acest fenomen sunt alimentația incorectă, programul zilnic dezorganizat și programul de somn inconsecvent. Astfel, creșterea în
greutate cu 10% mărește riscul de atac cardiovascular cu 20%.

Citește și Transplantul de inimă, operația care salvează vieți

Viciile: tutunul și alcoolul

Consumul de nicotină are același efect asupra sănătății indiferent de vârstă și gen și s-a observat că grăbește apariția unui infarct. Fumatul îngustează vasele de sânge responsabile cu circulația către masa musculară din picioare și brațe. Fumatul poate produce dureri puternice în piept, ajungându-se până la moartea cardiacă subită atunci când inima încetează să mai pompeze sângele.

Alături de tutun, alcoolul se numără printre principalii factori de risc. Consumat în exces, el se află printre factorii declanșatori ai infarctului din cauza creșterii tensiunii arteriale și a insuficienței cardiace.

Sedentarismul

Sedentarismul este evaluat de specialiști în două moduri: prin numărul de minute/zi petrecute şezând, indiferent de nivelul de activitate fizică, şi prin numărul de ore/zi petrecute în faţa televizorului.

În medie, bărbaţii petrec mai puțin timp în faţa televizorului decât femeile, iar timpul petrecut doar stând este aproape egal între ambele sexe. Atunci când mușchii sunt puși foarte puțin în mișcare și circulația sângelui de la nivelul corpului nu este suficient de intensă, sângele se îngroașă și duce
la apariția mai multor boli, inclusiv a celor cardiovasculare, fără să uităm și cancerul. Tocmai de aceea, este indicat să includem mișcarea și exercițiile fizice în rutina de fiecare zi, indiferent că o facem pentru tonusul zilnic sau pentru prevenția posibilelor boli.

Citeste si Prof. dr. Carmen Ginghină, medic primar cardiolog, totul despre bolile inimii

Vârsta

Deși este un proces inevitabil, înaintarea în vârsta crește riscul producerii unui infarct. Dacă bărbații prezintă în medie mai multe șanse de a fi afectați
de bolile vasculare, femeile se confruntă cu această problemă mai ales după intrarea la menopauză, când corpul trece prin transformări ce îl fac să fie
mai vulnerabil. Înaintarea în vârstă poate fi combătută cu o alimentație sănătoasă, sport și eliminarea viciilor.

Stresul

În zilele noastre, stresul a ajuns o boală în sine, pe care o resimțim mai mult sau mai puțin în fiecare zi. În funcție de cât de mult suntem expuși la stres, sănătatea noastră poate fi afectată pe termen lung. Atunci când simțim că nu putem controla situațiile stresante din viața cotidiană, se recomandă apelarea la un terapeut specializat.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială îngreunează buna funcționare a inimii, slăbind starea ei de funcționare. Atât inima, cât și arterele sunt predispuse accidentelor vasculare. Presiunea ridicată a sângelui mărește riscul preinfarctului, al accidentului vascular cerebral, provocând insuficiență cardiacă
congestivă, insuficiență renală și afecțiuni oculare. Când această presiune este asociată obezității, fumatului, diabetului, colesterolului mărit, riscul atacurilor subite se mărește. Hipertensiunea arterială are tendința de a crește odată cu vârsta.

Femeile după vârsta de 55 de ani prezintă tendințe similare cu cele ale bărbaților privind accelerarea presiunii sângelui. În schimb, după 75 de ani, femeile sunt mai predispuse acestor riscuri decât bărbații. Dacă știi că suferi de hipertensiune arterială, trebuie să acorzi mai multă atenție sănătății
tale. Ținând o dietă corespunzătoare, eliminând surplusul de greutate (când este cazul), practicând regulat un sport, evitând sarea și urmând o medicație riguroasă impusă de medicul specialist.

Astfel, poți ține sub control presiunea sângelui (respectiv atingerea unor valori normale), diminuând agravarea stării de sănătate și micșorând riscul
producerii unui infarct.

Citește și Inima ei bate în afara pieptului. De ce boală rară suferă această fetiță?

Diabetul zaharat

Persoanele care suferă de diabet prezintă o deficiență primară de  insulină. Chiar dacă nivelul de glucoză se află sub control, diabetul mărește riscurile atacurilor, ale accidentelor vasculare cerebrale și ale hipertensiunii arteriale. Pentru oamenii care se confruntă cu diabetul este foarte important să
consulte medicul și să meargă periodic la control.

Controlul permanent al greutății, exercițiile fizice, chiar medicația specifică sunt lucruri ce trebuie respectate de diabetici pentru a reduce factorii de risc la care aceștia sunt supuși.

Autor: Mihaela Chircă

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate