Sufar de boala celiaca
Sufar de boala celiaca
Am 35 de ani si, de curand, mi s-a pus diagnosticul de boala celiaca, dupa ce, ani de zile, m-am chinuit cu simptome de tot felul, carora nu li se gasea o cauza concreta (constipatie, diaree, crestere brusca in greutate, ameteli). Ce inseamna mai exact aceasta afectiune? Se trateaza? Ma va afecta toata viata? Voi putea avea copii?
Boala celica se mai numeste si sprue netropical si reprezinta o malabsorbtie cauzata de intoleranta la gluten. In aceasta boala se mosteneste intoleranta la o anumita proteina (gliadina) din gluten, proteina care se gaseste mai ales in secara si grau.
In cazurile clasice, exista simptome digestive, cum ar fi diaree, dureri abdominale, balonari. Acestea se accentueaza dupa consumul alimentelor care contin gluten. De multe ori insa, aceste simptome pot lipsi, si atunci boala ramane nediagnosticata. In forma clasica a manifestarii bolii, copilul este slab dezvoltat, sufera de diaree, dureri abdominale, balonari si are anemie – prin lipsa de fier.
Diagnosticul este sugerat de simptomele clinice, iar cel de certitudine este pus pe baza biopsiei intestinului subtire. Ca test de screening, se poate apela la dozarea anticorpilor endomisiali.
Tratamentul consta in primul rand in evitarea produselor care contin gluten, acestea putand fi inlocuite cu alimente fara gluten, care exista acum si la noi, in magazine specializate.
Se pot administra suplimente nutritive care corecteaza deficientele de vitamine si de minerale.
Dr. Corina Popescu, medic primar medicina generala, Centrul Medical Medsana Bucuresti