De curand mi s-a pus diagnosticul de artroza; sunt foarte uimita pentru ca nu am decat 30 de ani, iar eu credeam ca este o boala specifica batranetii. As vrea sa stiu mai multe despre aceasta afectiun

De curand mi s-a pus diagnosticul de artroza; sunt foarte uimita pentru ca nu am decat 30 de ani, iar eu credeam ca este o boala specifica batranetii. As vrea sa stiu mai multe despre aceasta afectiun

De curand mi s-a pus diagnosticul de artroza; sunt foarte uimita pentru ca nu am decat 30 de ani, iar eu credeam ca este o boala specifica batranetii. As vrea sa stiu mai multe despre aceasta afectiune.

Dr. Nicoleta Dimitriu, coordonator al Sistemului de urgenta, Centrul Medical MEDSANA BUCURESTI iti raspunde:

CAUZE

  • Artroza afecteaza mai ales persoanele in varsta si este provocata de degenerarea cartilajelor articulare. Sunt afectati peste jumatate dintre barbatii si peste 70% dintre femeile care au depasit 80 de ani. Surprinzator este ca 31,6% dintre barbatii si 28,5% dintre femeile cu varste de peste 20 de ani sufera de artroza genunchiului (gonartroza). E putin probabil ca la aceasta varsta articulatiile sa se fi uzat deja.
  • Aceasta situatie poate fi legata de cresterea constanta a supraponderalitatii si obezitatii, stare care influenteaza mai ales articulatiile portante, cum ar fi cele de la solduri si genunchi. In acest caz, riscul de aparitie a artrozei variaza direct proportional, in functie de greutatea si sexul persoanei.
  • Greutatea normala este definita ca fiind greutatea persoanei al carei indice de masa corporala (IMC) este cuprins intre 20 si 25kg/m2.
  • Obezitatea (peste 30 kg/m2) este foarte periculoasa pentru femei, crescand foarte mult riscul de gonartroza. Aceste tendinte sunt identice si pentru alte localizari ale artrozei (artroza soldului sau chiar artroza degetelor sau a incheieturilor mainii).
  • In concluzie, daca va dor articulatiile, tratati-va. Insa nu uitati sa aruncati o privire si la cantar…

    (Informatiile ne-au fost puse la dispozitie de firma Knoll AG, membra a BASF Pharma.)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor