De curand mi s-a facut un test Papanicolau care a iesit "pozitiv". Sunt foarte speriata – "pozitiv" inseamna ca am cancer?

De curand mi s-a facut un test Papanicolau care a iesit „pozitiv”. Sunt foarte speriata – „pozitiv” inseamna ca am cancer?

Dr. Mihaela Negoescu, medic primar medicina generala si medicina de urgenta, Centrul Medical Medsana Bucuresti iti raspunde:

Ce inseamna un test Papanicolau?

  • Acest test este o proba de celule (un frotiu) recoltata de pe suprafata colului uterin si se foloseste pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (atipice). Dupa un timp (10-15 ani), e posibil ca aceste celule atipice sa se transforme intr-unele canceroase.
  • Testul cuprinde mai multe stadii bine definite si prin efectuarea lui poate fi surprinsa orice anomalie celulara precanceroasa.
  • Pentru ca aceste modificari celulare sunt asimptomatice, testul este o cale sigura de diagnosticare.
  • Modificarile celulelor colului uterin pot fi usoare, moderate sau severe. Uneori se folosesc termeni ca „displazie” (formare anormala de celule) sau „diskarioza”. Nici unul dintre acesti termeni nu inseamna cancer de col uterin, ci indica doar aparitia unor modificari celulare la acest nivel, care necesita investigatii si posibil tratament.
  • Inflamatia colului uterin (cervicita) poate determina aparitia unui frotiu „de granita” sau un test pozitiv, asa cum poate fi si o infectie. Un test efectuat imediat dupa nastere poate fi dificil de interpretat si trebuie repetat. Contactul cu anumite specii de virusuri poate provoca veruci genitale (virusul papiloma, virusul herpetic) si pare sa creasca riscul dezvoltarii celulelor cervicale anormale.

Recoltarea testului

Un test Papanicolau se recolteaza de catre un medic ginecolog. Testul este confidential.
Medicul va recolta cu spatula o proba de celule de la nivelul colului uterin (cervix), facandu-se un frotiu (esantion), care va fi examinat la microscop. Operatia dureaza cateva secunde si nu este deloc dureroasa, decat atunci cand stai foarte incordata.

Interpretarea rezultatelor testului

Unii medici trateaza frotiurile „de granita” sau testele Papanicolau cu modificari usoare, in timp ce altii prefera sa tina sub observatie pacienta si sa repete testul dupa sase luni, verificand astfel daca celulele au revenit la normal.

Daca un test arata modificari moderate sau severe sau daca modificarile usoare persista, e necesara efectuarea unei colposcopii (o examinare mai amanuntita a zonei cervicale cu ajutorul unui instrument de vizualizare, prevazut cu lentile iluminate, care maresc). Aceasta examinare se efectueaza in acelasi mod ca testul Papanicolau.

Cand un test Papanicolau este pozitiv nu inseamna neaparat ca ai cancer

  • Un test „anormal” este alarmant, dar acest lucru nu inseamna ca ai un cancer de col uterin.
  • In jur de 300.000 de femei (dintre cele 4.000.000 care au efectuat un test Papanicolau) cu rezultat „anormal” sau „nesatisfacator” vor fi chemate din nou la doctor. Nu este cazul sa intri in panica, pentru ca numai 1% dintre testele „anormale” indica prezenta cancerului de col uterin.
  • Restul arata modificari ale celulelor cervicale, care sunt usor de tratat. In unele cazuri, celulele cu modificari pot redeveni, de la sine, normale.

Cine are nevoie de un test Papanicolau?

  • Toate femeile care au avut relatii sexuale, in special cele cu varste intre 20 si 64 de ani.
  • Femeile mai tinere (sub 20 de ani) care au inceput deja activitatea sexuala ar trebui sa-si faca regulat un test Papanicolau.
  • Femeile mai in varsta (peste 64 de ani), care nu si-au facut niciodata un astfel de test.
  • Teoretic, orice femeie sanatoasa ar trebui sa-si faca un test Papanicolau la un interval de trei-cinci ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news