De aproape o luna de zile, am o senzatie de mancarime pe intreg corpul.

De aproape o luna de zile, am o senzatie de mancarime pe intreg corpul.

De aproape o luna de zile, am o senzatie de mancarime pe intreg corpul. Am incercat tot felul de unguente, mi-am schimbat pana si sapunul, si detergentul, dar fara nici un rezultat.

Dr. Nicoleta Dimitriu, coordonator al Sistemului de urgenta, Centrul Medical Medsana Bucuresti iti raspunde:

  • Pruritul (mancarimea pielii), generalizat sau localizat, poate avea multe cauze, uneori foarte diferite intre ele, ca frecventa, dificultate a diagnosticului, gravitate, tratament.
  • Pacientii cu prurit asociat cu leziuni cutanate evidente, ca vezicule si papule (mici umflaturi rosii) au, de obicei, o suferinta dermatologica primara (scabia, pediculoza, muscaturile de insecte, urticaria sunt cele mai comune).

    La acestia, simpla examinare este suficienta pentru stabilirea dignosticului si a tratamentului.
  • Pacientii cu prurit fara eruptii cutanate necesita, in afara de examen fizic, si investigatii diverse, de la probe sangvine pana la explorari complexe, si, uneori, consulturi ale unor medici cu specialitati diferite.

    Cele mai frecvente cauze sunt anemia (ca efect al unui ciclu menstrual abundent) sau suferinta tiroidiana incipienta. Ar putea fi necesar si un consult psihologic, pentru ca multe afectiuni ale pielii se declanseaza in urma unor traume sau suferinte psihice.
  • La pacientii in varsta se intalneste pruritul provocat de uscaciunea excesiva a pielii, iar la cei care iau medicamente timp indelungat, acestea pot produce atat mancarime, cat si eruptii cutanate.
  • Primul pas trebuie sa fie vizita la medicul de familie care, in functie de situatie, poate stabili diagnosticul final si tratamentul sau recomanda investigatii suplimentare ori un consult de alta specialitate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor