Ce rol are acest vaccin?

Ce rol are acest vaccin?

Ce rol are acest vaccin?

Am citit pe internet despre un vaccin pentru cancerul de col uterin. Exista si la noi? Care este rolul acestuia si cine ar trebui sa il faca?

Frecventa cancerului de col uterin este direct proportionala cu numarul partenerilor sexuali, cu precocitatea debutului vietii sexuale, cu fumatul. Mai mult de jumatate dintre neoplaziile cervicale (ale colului) sunt produse de infectia cu un virus numit HPV (human papiloma virus), care se transmite pe cale sexuala. De aici, ideea cercetatorilor de a concepe un vaccin care sa previna infectarea cu HPV si evolutia spre cancerul de col uterin.

Vaccinul a putut fi realizat recent si va aparea in tara noastra in aceasta primavara sub denumirea de Gardasil sau Cervarix. E un vaccin tetravalent, adica include patru tulpini ale HPV: tip 6, 11, 16 si 18, care sunt si cele mai agresive. El protejeaza de o posibila infectie ulterioara cu aceste tipuri de HPV; nu poate proteja insa femeile infectate deja cu HPV.

Vaccinul se recomanda femeilor active sexual, cu varste intre 15 si 55 ani. Vaccinarea nu anuleaza importanta si necesitatea testului anual Papanicolau (pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin), fiindca el poate avea si alte cauze decat infectia cu HPV.

Dr. Corina Popescu, Medic primar medicina generala, Centrul Medical Medsana Bucuresti

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor