EXCLUSIV AVANTAJE Mihaela Bachmann creează pălării unicat

O invitație la Casa Regală a României a fost scânteia care a aprins o pasiune din copilărie. A urmat fascinația unei lumi ascunse, apoi bucuria creației și descoperirea unui meșteșug cu nume aproape uitat: pălărier.

Aşa cum fiece zi de osteneală a unui om lasă o urmă pe Pământ şi cum fiecare călătorie are un prim pas, orice împlinire poartă undeva, în adâncul ei, un vis. Şi fiecare poveste are un început…

Când o cunoști, n-ai ghici în mangerul corporatist –subţire, surâzătoare, cu privire fermă şi cercetătoare – pe pictorița și creatoarea unor minuni sofisticate, dedicate bucuriei ochiului şi sufletului feminin. N-ai ghici că din mâna Mihaelei Bachmann se ivesc, după ore şi zile lungi de muncă, unele dintre cele mai căutate accesorii feminine de o originalitate nebună: pălării unicat, creaţii boem-rafinate migălite manual în alcătuiri de materiale fine.

“Să ai stil înseamnă să potrivești totul în așa fel încât ținuta ta să fie un tot unitar cu tine și să o porți cu atitudine'

Istoria elegantei creatoare aduce cu scenariul unui film: „Povestea mea e povestea unui om obișnuit, cu o pasiune mai puțin obișnuită: designul și confecționarea de pălării. Pasiunea pentru frumos am avut-o dintotdeauna. Poate că sună a clișeu, dar am avut o înclinație nativă să combin culorile și nu am depus niciodată vreun efort să mă îmbrac frumos și să asortez culoarea sau accesoriul potrivit. Probabil asta înseamnă să ai stil: să potrivești totul în așa fel încât ținuta ta să fie un tot unitar cu tine și să o porți cu atitudine'.

Mihaela lucrează în corporații din 1995, încă de când era studentă. Aproape un sfert de secol de muncă și peste 15 ani de când este director de marketing. A schimbat multe domenii de activitate, complet, dar marketingul i-a plăcut și a provocat-o și, fiindcă este un domeniu extrem de creativ, de la marketing la pictură și design vestimentar a fost doar un pas:

În luna mai 2012, am fost invitată la primul meu Garden Party, la Palatul Elisabeta, de Ziua Regalității, iar dress-code-ul impunea purtarea unei pălării. Nu am găsit nicăieri ceea ce voiam și, cum tocmai plecam la Paris, am căutat acolo ceva mai modern, mai cochet, mai «altfel». Așa că, dintr-un mic boutique din cel mai cosmopolit și rafinat cartier al Parisului, Marais, mi-am cumpărat două fascinatoare (aveam să aflu abia mai târziu cum se numesc) și le-am purtat la evenimentele organizate de Casă Regală.

Doi ani mai târziu, cum se apropiau Sărbătorile de iarnă, tot privind fascinatoarele de la Paris, m-am gândit că pot face și eu așa ceva'. Punct. Oarecum simplu, ai zice.

Mihaela Bachmann pălării

Dar povestea abia pornise, iar drumul era lung. S-a apucat desigur să deseneze, să pună pe hârtie schiţele a ceea ce vedea în minte, dar drumul era încă lung fiindcă nu ştia nimic despre asta, decât croitoria pe care o învăţase de la bunica ei, în copilărie.

A învățat să creeze pălării luând-o încet, pas cu pas

Ambiţioasă, autodidactă şi căutătoare neobosită plină de talent, Mihaela a pornit să studieze singură: a citit despre pălării tot ce exista pe internet, în cărți şi în reviste de specialitate, despre istoria pălăriei (millinery), apoi istoria artei, estetică, tehnicile și modelele marilor stilişti, dar a căutat și manuale – care nu existau nicăieri, desigur – a testat zeci şi zeci de mostre de materiale, metal pentru nervuri, agrafe şi arcuri, cristale, stofe fine, dantele, mătase, broderii, căutându-le pe cele perfecte, a căutat unelte şi a exersat compoziţii de cleiuri de întărire şi tehnica tragerii pe calpod la abur fierbinte sau meşteşugul modelării la rece, pentru a pătrunde în tainele creaţiei de pălării:

„Am desfăcut pălării pe care le cumpărasem de-a lungul timpului să le văd cusăturile, apoi am comandat materiale de pe internet: sinamay, fetru, tulle, voal, satin de mătase, organza, pistol de lipit, cristale Swarovski și am început să lucrez. Așa au apărut atunci: «Cleopatra», «Purple Rain», «Silver Bells», «Blue Jeans», «Scarlett» și «Sangria», toate având, încă de la început, propriile povești'.

Totul făcut cu propria imaginaţie și totul manual, cusătură de cusătură, fără nici un ajutor. Au fost, desigur, seri în care era frântă de oboseală, cu ochii înroșiți de la aburi și clei și în care nu-și mai simțea degetele de la înţepăturile de ac, dar totul a ieşit perfect şi pălăriile Mihaelei au început să fie cunoscute și căutate. Și asta pentru că fiecare pălărie a sa este un proiect unic, căruia îi acordă toată atenția, căci este accesoriul care poate schimba total o ținută, accesoriul purtat de femeile care au curajul să iasă în evidenţă, care nu se tem să fie văzute şi admirate.

Meseria de pălărier, una dintre cele mai migăloase

Mihaela crede că, pentru o femeie, o pălărie deosebită face trecerea de la frumos îmbrăcată la fascinant, la fabulos: „Pe când studiam istoria costumului, îmi imaginam că sunt în «La Belle Epoque», atunci când oamenii trăiau frumos și cu bun-gust, perioada aceea în care, în București, doamnele nu ieșeau din casă fără mănuși și pălărie. Pălărie de zi sau de seară, ea era parte integrantă a ținutei. 

Mihaela Bachmann pălării

Apoi am căutat un meșteșugar, un pălărier. Așa am vrut eu: să învăț un meșteșug de la un meșteșugar român, așa cum, de la bunica, am învățat să «simt materialele». Și am luat lecții despre confecționarea unei pălării handmade de la un pălărier din București, din Piața Matache: domnul Murgu. L-a găsit tata și l-a rugat să mă primească la dânsul. Este un domn elegant și distins – nu ai cum să fii altfel când creezi pălării. El mi-a spus: «Nu poți să faci meseria asta decât cu tot sufletul, pentru că e foarte multă muncă. E multă muncă manuală și tu ești cam slăbuță, ai nevoie de multă forță ca să-i dai forma perfectă».

Și m-a învățat tot ce a putut. Apoi mi-am căutat calapoade, un vapozon și materiale de calitate din Spania și am învățat să realizez pălării de damă din fetru de lână, pentru iarnă, sau din sinamay și parasisal, pentru vară. Cloche, florentine, canotiere, berete, turbane, toate îmi sunt dragi și nici una nu seamănă cu cealaltă. Sunt piese unicat, custom-made, colorate, împodobite cu panglici, mărgele, flori confecționate manual sau pictate'.

Fiecare piesă lucrată îmbracă o migală greu de bănuit din exterior. De la grija pentru tipar până la ultima întăritură şi la cel mai mic accesoriu. Totul, fiecare panglică, se coase de mână milimetric, cu ace curbate, foarte subţiri, pe dedesubtul materialului şi în puncte pe margine, căci pălăria nu trebuie să aibă nici o singură cusătură la suprafaţă, apoi borurile sau capelinele se modelează la abur clocotit, se pun pe mulaje de lemn şi se modelează fiecare centimetru de stofă, apoi se impregnează cu un amestec de cleiuri de întărire.

Şi fiecare pas al modelării se verifică de mai multe ori, să nu fie ceva greşit sau asimetric, o cută, o imperfecţiune şi să se întărească aşa, fiindcă pălăria ar fi compromisă. Mihaela a realizat, „ucenicind', că, deși acest accesoriu rafinat aproape a dispărut din garderoba feminină obişnuită, un pălărier adevărat nu trebuie să lase nimic la voia întâmplării sau să facă rabat la calitatea creațiilor sale, fiindcă seriozitatea este o marcă a reuşitei.

Mihaela Bachmann creează pălării unicat, inspirate de natură

Mi s-a spus că punctul meu forte este creativitatea. Poate că este ceva nativ, însă sunt în permanență conectată la tot ceea ce este în jur și îmi găsesc inspirația în multe locuri. În primul rând, am modele în istorie: sunt femei care au fost adevărate «fashion-icon-uri» ale perioadei în care au trăit: Cleopatra, Marie-Antoinette, Queen Victoria, Elsa Schiaparelli, Martha Bibescu, Anna de Noailles, Regina Maria sau Maria Tănase.

Mihaela Bachmann pălării3

Iubesc natura, așa că mă inspiră florile și păsările. Penajul păsărilor este fantastic și ne oferă cel mai bun exemplu despre cum să combini culorile (micuța și curajoasa pasăre colibri este preferata mea, așa că am creat o broșă-colibri și vreau să realizez și o broșă-rață mandarin). Oriunde poți găsi inspirație, trebuie doar să deschizi ochii și să cauți: într-un tablou de Grigorescu, într-un ghid de călătorie despre culorile Marocului sau Mexicului sau în basmele rusești și tutu-ul balerinelor, în tradițiile unui popor, în costumele populare.

Mă mai inspiră Klimt și Hundertwasser, opulența perioadelor Baroc și Rococo și, mai ales, a domniei fanariote din România, atunci când boierii au adoptat moda de la Constantinopol. Era o anumită fascinație către tot ceea ce venea de acolo: caftanul, zăbunul, anteriul, ișlicul, turbanul, broderiile prețioase și țesăturile opulente: atlas, catifea, mătase. Pe atunci, a fi «bine îmbrăcat» era o obligație, marca un statut social, totul trebuia să fie strălucitor, prețios'.

Recunoaște că, surprinzător, nu este o împătimită a modei. Are câțiva designeri preferați: Balenciaga, Dolce & Gabbana, Alexander McQueeen, Lacroix, Lagerfeld sau Yves Saint Laurent, iar în materie de pălării, preferatul ei este excentricul Stephen Jones, apoi Philip Treacy.

Mihaela s-a alăturat proiectului caritabil I Wonder

Și, pentru că pălăriile și accesoriile pentru păr fac parte din eticheta Caselor Regale Europene, urmărește aparițiile ducesei Catherine, prințesei Mary a Danemarcei sau reginei Maxima a Țărilor de Jos. Cea mai mare realizare de când confecționează pălării o consideră a fi alăturarea sa proiectului caritabil „I Wonder', unde a creat un turban ce va purta pe el autograful Marizei, regina muzicii fado.

Turbanul s-a licitat pe platforma www.iwonder.ro, iar fondurile obținute din vânzarea acestuia au fost destinate programului „Ajută Copiii' al Fundației Ringier.

Am știut din prima clipă ce voiam să creez pentru Mariza. Întotdeauna, când realizez o pălărie, de orice formă, o asociez cu ceva sau cu cineva, totul are o poveste. Iar acum am avut în minte imaginea Marizei și ceea ce transmite muzica fado: emoție sinceră, dor, pasiune, destinul de la care nu ne putem abate. Iar culoarea care exemplifică cel mai bine emoția și pasiunea este movul: culoare regală, sofisticată, elegantă, dar și romantică. Și, pentru că este vorba despre multă emoție, aveam nevoie de mult mov… De aici, «Lavender Fields».

Apoi, am căutat materialul care să transmită toate acestea: tafta prețioasă, pe care am împodobit-o cu bijuterii, pentru că, să nu uităm, turbanul amintește de bogăția, luxul și opulența Orientului. A fost o mare bucurie pentru mine să știu că pot ajuta pe cineva care are nevoie de sprijin, apoi, a fost și foarte multă emoție: pe de o parte, emoția aceea a artistului care își dorește să creeze un obiect unicat și emoția știind că, poate, voi oferi un zâmbet cuiva care a uitat să o facă'.

Mihaela Bachmann pălării

Evident că toate aceste lucruri cer timp și dăruire. Așa că programul zilnic al Mihaelei se împarte între birou, unde își petrece cea mai mare parte a zilei, și pasiunea ei, pentru care, adesea, alocă multe dintre orele destinate somnului sau ieșirilor în oraș.

Râde: „Nu ai cum altfel, este în fond ceea ce vrei să faci tu, pentru sufletul tău. Și, dacă mă întrebi, nu știu exact ce m-a facut să merg pe drumul acesta. Mi-am urmat doar un vis, o pasiune, am crezut în mine (de multe ori, mai puțin decât au crezut alții) și m-am înarmat cu o doză mare de curaj și determinare'.

Citește și

Elsa Bădănac are o meserie interzisă' femeilor: este una dintre cele două femei mecanici de locomotivă din România

Este frumoasă de pică, dar a ales să dirijeze circulația. Cum arată polițista cu cei mai frumoși ochi?

Învățătoarea care revoluționează sistemul de învățământ românesc. A experimentat o nouă metodă de predare pe elevii ei și a avut rezultate spectaculoase

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală a Mihaelei Bachmann

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre