EXCLUSIV AVANTAJE Meseria de navigator medical în 4 cuvinte: cunoştinţe, sensibilitate, consum sufletesc

Participanţi la cursul de Navigator de pacienţi

Noi am spus de la început că practicarea acestei meserii nu poate fi condiționată de studii medicale, Victoria Asanache fiind un exemplu în acest sens. Ea este inginer de profesie, dar cu toate acestea își face meseria de navigator într-un mod excepțional. Nu i-a fost ușor, a trebuit să învețe mult, să facă multe sacrificii și eforturi, dar a reușit. De aceea, trebuia să ținem cont de faptul că majoritatea cursanților nu au pregătire în domeniul medical, așadar abordarea noastră trebuia să fie una pe înțelesul tuturor.

În luna mai 2019 standardul ocupațional depus de noi a fost aprobat, meseria introdusă în COR, și vom obține și acreditarea pentru a organiza cursurile. Acestea vor avea 180 de ore, dintre care 60 de teorie și 120 de ore de practică, ce se va desfășura în cadrul unui spital din București pentru început, urmând să semnăm niște parteneriate și cu alte spitale din alte zone.

Noi am avut, în noiembrie 2018, primele cursuri-pilot de navigator de pacienți, cu un număr de cursanți mai mare decât anticipasem, iar la prima serie eu am fost și organizator și trainer și cursant, pentru că o parte din materie era nouă și pentru mine. A fost fascinant! Feedback-ul a fost copleșitor! Am oferit posibilitatea pacienților oncologici înscriși la curs să beneficieze de un tarif preferențial, astfel încât să facilităm accesul lor, iar la a două serie am avut surpriza să constat că jumătate dintre ei erau pacienți oncologici.

O grupă poate un pic mai greu de gestionat, pentru că apăreau mai multe momente de tensiune atunci când unul povestea experiența prin care trecuse. Firesc, fiecare avea propriile credințe, păreri, unii erau mai flexibili, alții mai puțin, iar reacțiile lor erau influențate de aceste trăiri personale'.

„Sunt mai puternică decât credeam'

Explică toate acestea charismatic şi cu o atenție delicată, în spatele cărora stă, însă, o minte ascuțită şi povestea unei vieţi clădite pas cu pas pe drumul reuşitei într-o profesie únică dar solicitantă până la epuizare. O profesie care salvează vieți.

Despre meseria aceasta unii spun că un navigator medical foarte bun se formează la fel de greu ca un medic. Știe și ea asta și ridică ușor din umeri semn de „așa o fi'. „Ce-ți trebuie pentru asta, Corina?' „Nu există răspunsuri definitive aici, e o chestie tare complicată. Pentru mine este un proiect de suflet iar implicarea mea a fost totală. Asta vine la pachet cu mari satisfacții, dar și cu momente mai dificile. 

Ca navigator de pacienți, deși simt că e o titulatură pentru care încă mai am mult de muncit și învățat, am realizat că sunt mai puternică decât credeam inițial și cred că pot să îmi continui formarea ca navigator de pacienți, care trebuie să fie o formare continuă. Nu e suficient să faci un curs ca să fii un bun navigator de pacienți.

Lucrurile se schimbă în permanență, apar tratamente noi, aparatură nouă, metode chirurgicale noi, iar pentru a putea ajuta realmente un pacient trebuie să fii la curent cu tot ce îi poate aduce un beneficiu'.

Citeste si

EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Mircea Beuran, medic primar chirurgie generală: Factorul genetic este important în apariția cancerului, dar la acesta se adaugă și nerespectarea unor reguli comportamentale'

EXCLUSIV AVANTAJE Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan: Ura este cancerul ființei'

EXCLUSIV AVANTAJE Ovidiu Bojor: „Iubirea este cel mai bun medicament, până și plantele cunosc acest sentiment'

ADRIAN CÎLȚAN | FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre