EXCLUSIV AVANTAJE Ioana Condurățeanu, designer de bijuterii, creează o frumusețe unicat

Ioana Condurățeanu, designer de bijuterii, are o istorie de viață ce sună aproape a basm din „1001 de nopţi'. Un basm adevărat despre o mămică-creator nonconformistă, cu suflet de artist, decisă să-și crească frumos copiii aici, în România, și să-și urmeze visul de a deveni designer de bijuterii și de a picta, cucerind piețe și simeze cu creațiile sale unicat.

Ioana Condurățeanu nu este, desigur, unica femeie din România care a făcut o carieră strălucită într-un domeniu „special', cel de designer de bijuterii. Este însă poate singura care a reușit să adune strălucit caratele și tăieturile unice ale pietrelor prețioase cu nuanțele delicate ale picturii în alcătuiri artistice desăvârșite.

Îi știam bijuteriile-creație, dantelăriile din pietre de la „Sheba', dinainte de a o cunoaşte, dar picturile sale descoperite la ultimele expoziții m-au uimit: spectaculoase, vii, ca o poartă către emoţiile din tine, copleșindu-te cu mandale colorate ce satisfac, delicat şi sensibil, deschiderea noastră către armonia vizuală.

Ioana Condurățeanu creează bijuterii dintr-o pasiune fără leac

Am descoperit apoi, în spatele paletei de culori a pictoriţei de succes, o femeie care îşi pune tot sufletul în muncă și în pasiune, dezvoltând perseverent toate părţile vieţii sale și a cărei personalitate se dezvăluie pas cu pas, vorbă cu vorbă, ca un lucru preţios, o artisticărie sofisticată menită uimirii.

Am descoperit o fire sensibilă, curioasă, o romantică aplecată către analiză şi către lucrurile perfect duse până la capăt, de o energie pe care doar Dumnezeu ştie cum reuşeşte să o împartă zilnic între familie, creaţie, afaceri, expoziţii, gospodărie, copii, soț, vernisaje, simpozioane, cursuri şi alte câteva.

Drumul ei a fost urmarea firească a unei pasiuni devoratoare. Ioana a terminat cu note excelente Relaţiile Economice Internaţionale şi putea să devină un diplomat cunoscut ori poate procuror sau avocat celebru. În schimb, a decis să nu-şi dedice viața imperiului riguros al codurilor de legi și a ales altceva mai apropiat de sensibilitatea din sufletul ei: să devină designer de bijuterii, creatoare a unor alcătuiri complicate sau, dimpotrivă, teribil de simple, din pietre semipreţioase prinse în linii de argint pur.

O altfel de carieră căreia i s-au adăugat în anii din urmă pictura, două locuri artistice în care se întâlnesc creativitatea şi neastâmpărul din imaginaţia ei.

Pasiunea pentru pietrele preţioase am moştenit-o de la tatăl meu, care a fost unul dintre marii geologi ai României, iar eu, practic, am crescut fascinată de magia culorilor și înconjurată de delicateţea unor structuri de piatră rară, de care m-am îndrăgostit, de la jaduri și onixuri, la jaspuri, agate şi turmaline. Înclinația pentru forme și design am avut-o din fragedă copilărie, iar pasiunea pentru artă s-a născut firesc din nevoia ca lumea din jurul meu să capete sens, să fie armonioasă și să exprime ceea ce simt adesea în labirintul meu interior', explică Ioana, cu un zâmbet care îi luminează faţa.

Deseori însă, în spatele surâsului ei vesel şi comunicativ se ghiceşte o putere de neclintit, profundă şi aşezată ca o stâncă. Puterea de a urmări un vis. Atunci, ochii ei se fac mai rotunzi, devin serioşi şi adânci, iar culoarea lor capătă sclipiri metalice.

Admirarea și perceperea frumosului, cultivate de la cele mai mici vârste

În adâncul sufletului este o timidă şi, ca la toţi timizii, sensibilitatea e cea care o pune în încurcătură atunci când vine vorba despre ceea ce face: „Consider că educația este cel mai mare lux pe care trebuie să ni-l cultivăm și, totodată, că niciodată nu știm suficient, că putem să ne îmbunătățim în permanență („Știu că nu știu nimic' sau „Cu cât învăț, cu atât mai mare e necunoașterea' sunt două dintre citatele mele preferate). Așa că, am urmat, de asemenea, „Assambla ge” – Școala de Bijuterie Contemporană, cursuri de bijuterie sub îndrumarea lui David Sandu, iar la studii aș putea adăuga absolvirea celei de-a doua facultăți, cea de Științe ale Educației, unde lucarea de Licență, „Matematica frumosului', tratează implementarea în învățământul școlar a celebrei „Proporții de Aur', sau numărul lui Fibonacci. Pentru că eu cred că admirarea și perceperea frumosului trebuie cultivate de la cele mai mici vârste, pentru a putea deprinde și crea în continuare la standarde cât mai ridicate.'

Operele sale de artă au o profunzime aparte

Ioana Condurățeanu bijuterii

Arta plastică și lumina pietrelor prețioase

Senzația de magie începe trecându-i pragul magazinului. În vitrinele de la „Sheba', rebranduite sub îndrumarea Wilhelminei Arz, care a adus arta plastică și în spațiul de expunere a bijuteriilor, sunt risipite zeci şi zeci de pietre. Mari cât oul de prepeliţă sau mici cât o frântură de unghie, rotunjite, rombice, alungite ciudat în formă de lacrimă ori tăiate în muchii drepte și spărgând fascinant lumina în mii şi mii de cioburi colorate.

Citrinul alunecat în nuanţe complicate, topazele de Brazilia, ametistul de Mexic şi alabastrul scos la lumină din adâncurile Indiei, alexandritul de Burma, cel atât de greu de găsit, iar alăturate, tablouri ale Ioanei: stropi de inspiraţie, umbre de gând, frânturi de idei și amintiri şi, poate, puţină copilărie.

Un joc fermecător, de copii mari, pe care nimeni nu-l poate explica, dar care fascinează, la fel cum fac ultimele sale creații: bijuteriile cu pietre pictate, culoare în culoare, irizare și linie contopite într-un amalgam fabulos. Ioana este un artist vizual – pictoriță și designer de bijuterii – decis să încerce să își realizeze menirea artistică.

Astfel că, în urmă cu cinci ani, a absolvit pictura la Școala de Artă București, clasa Iulianei Lucan, și a început cursurile de grafică. Dupa cei trei ani de pictură, tot sub îndrumarea Iulianei, a început să studieze acuarela, o tehnică absolut deosebită, care i se potrivește perfect îmbrăcând exprimarea emoțiilor sale către lume în opere de artă care însuflețesc peisajul urban, îi dau alte semne și o profunzime aparte.

Ioana Condurățeanu bijuterii2

La a doua expoziție personală de acuarelă

Acuarela are o delicatețe, o transparență aparte, irepetabilă. Tehnicile sunt nenumărate și am încercat să le aprofundez sub îndrumarea mai multor artiști, din țară și nu numai. Astfel am ajuns să lucrez sub îndrumarea lui Mugur Popa, Corneliu Drăgan Târgoviște și a lui Mircea Corcodel, dar și la workshopul lui Fabio Cembranelli. Ovidiu Iovănel și Mîțu Coșcă sunt, de asemenea, printre profesorii care m-au îndrumat.

De curând am avut bucuria să îl întâlnesc și să lucrez alături de Ion Carchelan, un mare acuarelist din Republica Moldova, cu ocazia primului Simpozion Internațional de Artă, ce a avut loc la Castelul Regal de Vânătoare de la Lăpușna, organizat de Marilena Iepan, tot o acuarelistă de excepție'.

Copiii i-au moștenit dragostea de frumos

În anii ei de pictoriță dedicată, confirmarea talentului și aprecierea publicului au venit repede: mulțime de expoziții de grup, una, trei, cinci, până acum vreo 12, apoi și prima expoziție personală, „Opium', la Milu Café și, în octombrie 2018, cea de-a doua personală, vernisată tot la Milu Cafe. Tot în octombrie 2018 a expus și peste hotare, la Alcoron, lângă Madrid, iar în 2019 pregătește o expoziție la Balcic.

Ioana vorbeşte frumos şi rotund despre ceea ce face, despre munca ei de acum, despre mulţumire, linişte şi împlinire, despre soţul ei, cel care, cu multă inspirație, alege numele fiecărei lucrări a Ioanei, și despre cei trei copii care, e sigură, spune, că i-au moştenit dragostea de frumos. „Băiatul cel mare a mers cu mine și la cursurile din Bretania, și la cele de bijuterie contemporană, micuța Maria Sophia – care anul acesta împlinește 10 ani – a fost fericita mascotă a Simpozionului abia încheiat de la Lăpușna, iar băiatul mijlociu se pregătește să dea admiterea la Arhitectură'.

Râde delicat, aşa cum îi sunt şi creaţiile, în colţul buzelor, iar noi înţelegem că doza ei de fericire e ceva mai mare decât pare şi, nu ştiu de ce, îmi închipui că acolo, la ea în atelier, printre scânteile pietrelor şlefuite în monturi de argint, ori în fața șevaletului, deslușind pentru noi o lume de culori şi gingăşie, Ioana intră şi se mişcă la fel de natural ca şi cum ar intra în propria-i bucătărie.

Ioana Condurățeanu bijuterii2

Transparență și nuanțe prețioase

Proiecte între zi și noapte

Chiar dacă este considerată printre cei mai buni designeri de bijuterii și pictori ai generației actuale, frumoasa creatoare nu pare să dea mare importanţă acestui lucru şi spune că succesul nu a schimbat nimic în firea ei.

Mărturiseşte că a rămas o femeie ca toate celelalte, cu visuri şi greutăți, cu reuşite şi pierderi, şi dorinţe tăinuite, cu lacrimi, cu bucurii, pe măsura gustului pe care ştie să îl dea vieţii sale. Şi mai ales cu proiecte. Multe proiecte, planuri de anvergură, idei, gânduri, care luminează curajul de a fi altfel al unei creatoare de frumos destinat sufletului omenesc.

Citeste si

EXCLUSIV AVANTAJE Mihaela Bachmann creează pălării unicat

EXCLUSIV AVANTAJE După ce a învins cancerul, Ana Moldovan a decis să ajute femeile lovite de această boală. Creează baticuri pentru chimioterapie

Povestea femeii care s-a prăbușit și a renăscut din propria cenușă. Cele 3 lucruri care ne controlează viața

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre