EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Rubin Munteanu: “Oamenii nu se îngrașă doar pentru că mănâncă o cantitate uriașă de mâncare la o masă, ci pentru că mănâncă puțin și des. Însumat, e la fel de periculos”

Doctorul din fața mea este un profesionist de rang superior. Sobru, riguros și calculat, îl ascult cum răspunde la întrebări, mușcând cu patos din consoane, rostind frazele rar, cu cadența unui orator desăvârșit. Are siguranța chirurgului care știe exact că de știința sa și de precizia gesturilor sale depind viețile unor oameni. 

Râde cu ochii și zâmbește mijit dar din suflet, spune adevăruri incomode despre cutumele societății de consum, visează frumos la întamplările vieții sale și este familiar deplin cu marea literatură a lumii. Este Rubin Munteanu, chirurgul-umanist care a înțeles că orgoliile breslei nu sunt mai importante decât sănătatea unui om.

Care e cea mai interesantă parte a meseriei dumneavoastră?

De departe, partea psihologică a relației cu pacienții. Relația care se stabilește între un chirurg și un pacient în anumite circumstanțe și în mod special între un pacient bariatric și un chirurg bariatric, pentru că este o relație pe termen lung. Este un altfel de drum. Aici, din poziția de chirurg asiști la schimbări fantastice prin care trece un pacient pe parcursul primului an de la operație.

Care e diferența dintre un chirurg și un mare chirurg?

Un chirurg bun poate fi redus doar la aspectul tehnic al meseriei noastre. Un mare chirurg este, fără îndoială, unul care deschide noi drumuri fără să uite umanismul ca valoare fundamentală a profesiei. El este mai presus de un tehnician, el inovează și creează direcții noi.

Ce spuneți înainte de a intra în sala de operație?

Doamne-ajută!

Atât?

E mult aici… Eu cred că profesia medicală este un excepțional instrument divin. Toți avem un destin și nimic nu este întâmplător, mai ales atunci când ne îmbolnăvim. Sigur, mai auzim din când în când de un anumit eveniment chirurgical negativ… ceva n-a funcționat cum ar fi trebuit.

Ei bine, am văzut și multe situații în care pacienții au trăit deși aveau șanse minime. Trebuie să crezi în Dumnezeu ca să fii un bun chirurg. Pactul pe care trebuie să-l facă un chirurg trebuie să fie cu Dumnezeu, nu cu Faust…

Ați văzut Faust-ul lui Purcărete de la Sibiu?

Am citit despre această producție teatrală grandioasă, dar n-am apucat s-o văd. Un chirurg nu este stăpân pe timpul lui. Îți faci planuri și un simplu telefon de la spital ți le strică. Operezi urgențe sâmbăta sau duminica, la orice oră. Dar să nu credeți că am regrete. Eu mi-am găsit propriul refugiu: de mulți ani, citesc. În viața fiecăruia trebuie să încapă toată lucrurile care-i aduc satisfacție și bucurie.

Ce citiți acum?

Memoriile lui Gorbaciov. Îmi place foarte mult istoria contemporană.

Care e cea mai importantă decizie pe care a luat-o Gorbaciov?

A schimbat imens, a fost reprezentantul unui sistem imobil care funcționa din inerție dar cu o forță colosală, și prin capacitatea minții lui a reușit să schimbe o lume întreagă.

rubin munteanu

„Teo, fiul meu, are acum 16 ani. Este un rebel de felul lui… Dar sunt convins că, deși face parte din generația asta imposibilă, va aprecia surpriza.

Dumneavoastră ce-ați schimba în lumea medicală dacă ați avea puterea s-o faceți?

E bine că n-am putere! Primul lucru pe care l-aș face, probabil ar fi legat de sistemul de învățământ medical. Aș crește foarte mult exigențele, aș începe cu felul în care studenții trec examenul la medicină. L-aș face foarte dur. Acolo cred eu că este una din marile probleme. Trebuie picat serios din Facultatea de Medicină.

Școala Românească de Medicină a fost una foarte bună, dar asta s-a datorat exigențelor profesorilor. Apoi aș aplica un principiu foarte simplu: money follows the pacient. Pacientul este cel care plătește serviciile medicale, nu contează că sunt de Stat, ale unor regii sau private în totalitate. Până la urmă pacientul este cel care plătește direct sau indirect prin sistemul asigurărilor de sănătate.

Cred că este onest ca în momentul în care un om alege cum și unde să cotizeze, banii să-l urmeze. Trebuie ca acest principiu care guvernează marile sisteme medicale să fie respectat cu foarte multă strictețe.

Chirurgia bariatrică este opțiunea de lux a celor care nu au reușit să înțeleagă ce-nseamnă echilibrul și cumpătarea în alimentație?

Nu, nici vorbă. Este o soluție eficientă pentru o afecțiune sau mai multe, dificil de tratat. Obezitatea este o boală. Cumpătarea nu ține neapărat de alimentație. Câți dintre noi suntem cumpătați? Câți nu suntem workaholici? E foarte greu să mai fii cumpătat alimentar în societatea modernă.

Procentul oamenilor care suferă de excese de greutate este în creștere de la an la an. Și atunci ar trebui să ne uităm către cauzele generale care-i împing pe oameni să devină din ce în ce mai corpolenți decât să ne uităm la vina fiecăruia în parte. E ușor să blamezi și să dai cu piatra. Să arunce cel care este fără de exces!

Societatea actuală a construit un mediu obezogen în care oamenii sunt împinși să mănânce sau să bea lichide calorice și în același timp să nu consume prin exercițiu fizic nimic, comparativ cu generațiile trecute. Etiologia acestei probleme trebuie căutată în educația primară și într-o anume aroganță a vremurilor actuale pe care fiecare individ o are. Și aici mă refer și la ideea că oamenii își închipuie că poți să te strecori în viață fără să respecți reguli.

Pentru o viață sănătoasă, respectați mesele principale. Dacă toți am face lucrul acesta ar fi bine… dar mulți cred că se poate și altfel. Și de-aici începe derapajul. Știți de ce-am pomenit de educația primară? Pentru că astăzi ni se permite să mâncăm oriunde și oricum: pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun. Această permisivitate este greșită.

Vedeți, ne-au trebuit aproximativ 45-50 de ani să ajungem la concluzia că fumatul în spațiile publice este dăunător. Când am început profesia medicală se fuma lejer în toate spitalele din țară, nu era nicio problemă să fumezi. La fel este și astăzi cu mâncatul. În momentul în care se va interzice să se vândă mâncarea dacă nu ai posibilitatea să stai jos, să folosești tacâmuri sau să te speli pe mâini, abia atunci se vor schimba lucrurile.

Cred că dacă ne învățăm copiii să mănânce corect și civilizat câștigăm puțin teren în lupta cu obezitatea. Dacă le arătăm că e permis să mănânci orice, oricând, oriunde, atunci vom fi din ce în ce mai bolnavi.

Domnule doctor, inel gastric, balon gastric, gastric sleeve, gastric bypass, plicatură gastrică. O multitudine de proceduri…

De departe, cea mai eficientă procedură bariatrică este operația numită gastric sleeve, o operație de micșorare a stomacului. Peste tot în lume ea reprezintă un procent din ce în ce mai mare, americanii având 80% din procedurile de gastric sleeve.

 … micșorarea stomacului?

Da. Se face un stomac mai mic dar nu e doar atât. Această procedură taie foamea' pentru un an de zile, de aceea este atât de eficientă.

Stomacul este elastic?

Da, este un organ musculo-elastic, dar nu vă imaginați o elasticitate uriașă. Unul din miturile larg răspândite este că un om, cu cât este mai corpolent cu atât are stomacul mai mare. Pare logic, nu?

Ei bine, nu. Stomacul nu se vede, burta, da. Stomacul unui adult gurmand, antrenat să mănânce, este de 40 de mici. Am avut pacienți cu acest record personal, dar aveau o tehnică de a mesteca fără să înghită și aer. Oamenii nu se îngrașă doar pentru că mănâncă o cantitate uriașă de mâncare la o masă, ci pentru că mănâncă puțin și des. Însumat, e la fel de periculos.

Nutriționiștii spun că dacă mâncăm puțin și des, ajutăm metabolismul să funcționeze la capacitate optimă, să ardă caloriile.

Nu știm asta și nu toți nutriționiștii spun acest lucru. Nu cred că e valabil pentru fiecare om în parte. Eu cred că știința de a mânca este veche, iar de-a lungul secolelor, înțelepții vremurilor s-au aplecat cu interes asupra ei. Nu întâmplător s-a ajuns la concluzia că omul trebuie să mânânce mic dejun, prânz și cină.

Totuși, de vreo 30 de ani încoace am constatat că s-a născut un nou obicei, acela de a mânca cinci mese, trei principale și două gustări. Întâmplător sau nu, s-au suprapus cu perioada în care a explodat obezitatea.

Este mâncatul una din marile plăceri ale vieții?

Pentru unii, singura…

rubin munteanu

Dr. Rubin Munteanu stăpânește la perfecție arta conversației și pare că, de multe ori, coboară în interiorul propriului suflet de unde își alege cu grijă răspunsurile. Ca să ofere atât cât trebuie…

Domnule doctor, sunteți astăzi acolo unde ați visat să fiți?

Cu siguranță, da. Dar m-am pregătit intens pentru asta. Eu cred foarte mult că trenul șansei trece prin gara fiecăruia, doar că trebuie să alergi cu mult înainte ca el să intre în gară. Nu aștepta să oprească pentru că nu va opri. Trebuie să te urci din mers.

Nu e periculos să te urci din mers?

Viața este periculoasă. Este o luptă. Nu e nimic simplu, nu ne garantează nimeni că vom ajunge la adânci bătrâneți sănătoși și fericiți.

Cât din meseria dumneavoastră este pasiune, sacrificiu, fascinație?

Sacrificiu e zero. Eu am ales să fac asta și nu vreau să fiu în altă parte decât aici. E multă pasiune în ceea ce fac. Chirurgia bariatrică mi-a oferit un câmp larg, deși eu aș fi vrut să mă fac internist dar un anume concurs de împrejurări și personalitatea profesorului meu, Corneliu Dragomirescu, plus școala de chirurgie pe care dânsul a creat-o, au contribuit mult în alegerea mea.

Dincolo de faptul că chirurgia bariatrică este o specialitate nouă, insuficient cunoscută, noi nu știm foarte multe despre pacienții obezi. Ar trebui înființată o specialitate numită obeziologie, așa cum există Institut de endocrinologie sau gerontologie. Chirurgia bariatrică mi-a oferit posibilitatea de a merge dincolo de chirurgie: în partea de medicină internă. Pentru că supravegherea pacientului după operație este mai importantă și mai interesantă decât partea chirurgicală.

După intervențiile chirurgicale bariatrice urmează marea provocare. Trebuie să urmărești cum pacienții operați își schimbă personalitatea, modul de a se raporta la viața cotidiană, la mâncare, schimbările psihologice care au loc în sufletul lor. Mulți îmi spun că s-au născut a doua oară. Or, asta nu e puțin lucru…

Celelalte proceduri chirurgicale nu schimbă viața pacientului: îl salvezi operându-l de tumori sau de alte afecțiuni, dar viața lui va fi aceeași. Ei bine, după chirurgia bariatrică viața nu mai e aceeași. El se schimbă vizibil și pe toate planurile existenței. Va primi complimente sau invidii, își va recalibra relația de cuplu, va avea o altă atitudine vizavi de haine, de mâncare, de propria imagine. Va înțelege brusc ceea ce spuneați dumneavoastră: ideea de cumpătare.

Citez din ceea ce ați declarat dumneavoastă: „toți chirurgii pot să opereze, dar nu poți să le faci foarte bine pe toate: și sâni, și ficat, și pancreas, și colon, și tiroidă…

Da! Îmi susțin afirmația. Dumneavoastră la cine v-ați opera? La un chirurg care face în fiecare zi două, trei intervenții chirurgicale pentru o afecțiune specifică sau la unul care operează când și când câte un sân sau un ficat?

Chirurgia este o muncă de echipă, nu-i așa?

Absolut. Chirurgul principal este cel din față… dar nimeni n-ar putea fără o echipă-pluton. În echipa din care fac și eu parte principiul călăuzitor este: suntem egali, dar cu responsabilități diferite. De ani de zile colegele mele dr. Lidia Ripeanu și dr. Anca Ichiman Rusu sunt cei doi chirurgi cu care operez fiecare caz.

Nici nu e nevoie să vorbim de actul chirurgical pentru că fiecare știe ce are de făcut. Chirurgia nu poate fi făcută fără un binom chirurg – anestezist, iar dr. Gabriela Zugravu este cea cu care lucrez extraordinar de 15 ani. Eu nu schimb niciodată echipa, am întotdeauna același asistent de sală, pe Liviu Mita, plus o extraordinară asistentă de anestezie, pe Magda Niță și pe Ioana Coman, care este asistentă șefă. Acești oameni sunt pregătiți și devotați… Chirurgia este un stres pentru pacienți dar cu această echipă încerc, pe cât posibil, să-l diminuez.

Ce vă destabilizează?

Prostia fără scop. Vedeți, distanța dintre răutate și prostie e mică iar în vremurile acestea oamenii sunt destul de încrâncenați. Nu înțeleg de ce.
Avem de toate, e pace, e liniște, depinde de noi să trăim mai bine. Tehnologia e uimitoare, ne simplifică viața, reușește să ne aducă mai aproape unii de alții.

Trăim vremuri excepționale, niciodată nu am trăit, în istoria României, mai bine ca acum, la nivel de populație, nu de grupe. Avem libertatea de mișcare, călătorim… ce vrem mai mult? Ce ne dorim așa de extraordinar?? Fericirea ca stare continuă este o așteptare a celor săraci cu duhul. Viața este o luptă: are momente înălțătoare dar și foarte multe momente grele, cumplite chiar…

Citeste si

Când ar trebui să apelezi la o operație de micșorare a stomacului? Medicul Mihai Ionescu a explicat ce presupune o astfel de intervenție

Cum educi un copil care suferă de obezitate?

Obezitatea, un factor care poate declanșa unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer

Autor: Florentina Mușat

Foto: arhiva personală

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje